начало

Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност

Приемо предавателен протокол при оглед на недвижим имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Приемо предавателен протокол при оглед на недвижим имот

Мнениеот pavlova77 » 27 Авг 2012, 11:40

Здравейте! Извърших оглед през агенция за недвижими имоти на посочен от мен имот. Срещата беше и в присъствието на собственика, който имаше желание да покаже и останалите апартаменти. От брокера не получих съдействие за цената, нито за преговор на цената на останлите. В последствие се свързах със собственика и се оказа, че освен три имота няма право да предалага останалите му апартаменти. Уговорихме и цена, която е доста по-ниска от предлаганата от брокера. С брокера сме подписали приемо-предавалетен протокол за оглед, т.е. баща ми го е подписал, като човека е описал, че е оглеждана цялата сграда. Въпроса ми е има ли някаква юредическа стойност този протокол? Мога ли аз да купя апартамента както съм се договорила? И ако трябва да ползвам услугите на брокер, цената няма да е тази, а на друга цена няма да купя? Въобще какви са законовите последствия от този протокол? И ако има три агенции които предлагат посочения имот, на различна цена от кого трябва да си го купя и означава ли това, че като съм го огледала с едната агенция не мога да го взема отдруга примерно или както е в случая по моя лична договорка? Благодаря ви предвварително за отговорите!
pavlova77
Нов потребител

Re: Приемо предавателен протокол при оглед на недвижим имот

Мнениеот neutralen » 27 Авг 2012, 20:37

Това не са някакви измислени правила, това очевидно са свободни интерпретации на клаузи от договора ви с брокера/агенцията. Договорите имат сила на закон за тези, които са ги сключили.- чл.20а ал.1 от ЗЗД.
Просто много внимателно прегледайте договора с брокера, ако трябва с адвокат.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот pavlova77 » 27 Авг 2012, 22:27

Благодаря за отговора. Може би не съм обяснила ясно ситуацията. Сключен договор за посредничество нямаме с брокера. Обадих се по телефона за един апартамент, той предложи оглед и аз се съгласих. Но беше коректно от негова страна да обясни каква е процедурата, какви документи се подписват и т.н. Затова въпоса ми към вас беше дали един протокол за извършване на оглед, който спред мен трябва да е част от договор,но не и в този случай може да има някаква правна стойност. Още повече, че аз се свързах с него за оглед, а баща ми е подписал протокола. Бих искала да чуя компетентното ви мнение и опит.
pavlova77
Нов потребител

Мнениеот darinanda » 13 Фев 2013, 09:30

Pavlova77, какво се случи по твоя казус? Мисля, че е възможно да изпадна в подобна на твоята ситуация, та имам в момента подобни притеснения!
darinanda
Нов потребител

Мнениеот rama » 10 Мар 2013, 11:09

Някои брокери вмъкват в протокола за оглед и едно изречение в края, с което се задължавате да не купувате без тяхно участие въпросния апартамент.
rama
Потребител

Мнениеот borovinka » 24 Апр 2013, 18:03

rama написа:Някои брокери вмъкват в протокола за оглед и едно изречение в края, с което се задължавате да не купувате без тяхно участие въпросния апартамент.

И тогава се появяват едни главоболия... които никак няма да ви бъдат приятни, особено като се има предвид, че и съдебната практика никак не е във вреда на посредническите агенции.

Говорете с адвокат и преценете какво да направите. Плюс е това, че "протоколът" е подписан от баща ви, а смятате да купувате вие. Тогава агенцията трябва да доказва връзка между вас. Дано да не се окаже, че е бил част от договор.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Назад към Покупко-продажба