начало

Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност

Въпрос относно промяна на категоризацията на земеделска земя

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос относно промяна на категоризацията на земеделска земя

Мнениеот kopacha » 02 Апр 2012, 19:10

Здравейте. За начало искам да спомена, че преди да пусна тази тема, потърсих из форума, но или не намерих точен отговор на въпроса си, или там където имаше теми с информацията, тя бе или частична или не засягаше точно казуса, който ме интересува. И да смятам, да потърся адвокат за консултация, но предвид, че другата страна на спора/сделката, ще очаква отговор от мен в близките няколко часа, наистина ще се радвам, ако активната част на потребителите и специалистите биха могли да ми помогнат с ясна и точна информация, така че дори аз - лаик в правото и изобщо интерпретация на ЗСПЗЗ да разбере. Ще се постарая да съм оптимално кратък и точен.

Моето семейство по линия на дядо ми притежава определен масив от земи, на място, което по-голямата част от наследниците (без да броя себе си) смятат за апетитно за продаване. Но от последните им "апетити" изтървахме през последните 4-5 години, няколко доста добри оферти , които повече така и не се завърнаха да предложат, тогавашните купувачи. Това беше така допреди няколко седмици. Отново бе демонстриран интерес от местен "брокер", който обслужва интересите на краен клиент. До настоящия момент в който пиша това, ние се бяхме договорили за цена и условията устройваха двете страни. Но буквално преди час, се видях с брокера, и той ми заяви как, бъдещия потенциален собственик бил минавал пътьом и искал да види бъдещата си собственост. Та той едва сега е видял мястото по скица, и са отишли да видят направо масива. И тук се поражда проблема (дали е такъв, или не разчитам на компетентната помощ от съфорумци-юристи) - тезата им е следната, че земеделска земя, която не е (в случая ) в регулация според промени в ЗСПЗЗ и която е ДО категория 4, не може да и бъде сменяно предназначението, на базата на промени влезли в сила буквално преди месеци. Дори пред мен беше проведен разговор по мобилен телефон, с друг подобен брокер - в случая дама - с пуснат високоговорител, която разясняваше горе долу същата картинка.
Не искам да звуча и бъда параноичен, затова и пиша тук и се надявам на бърз отговор - дали има нещо такова, като изложеното им от тях пред мен, или бивам разиграван с добър театър? Питам това, защото и търсенията ми в интернет, изведоха резултати в които не откривам нищо подобно - включително и прегледах някои от общите положения на закона публикувани и тук на сайта. Та много моля за помощ и разяснение - опитват ли се да ни извият ръцете, или просто ще се окаже, че заради глупостите на роднините ми, ще се окаже, че "сме изтървали" влака отдавна, в това да продадем въпросната "уж" апетитна хапка?
Моля, ако се нуждаете от още информация, пишете тук в темата. Ще я следя активно, и наистина ще съм изключително благодарен на компетентна и бърза помощ от ваша страна.

Лека вечер.
kopacha
Нов потребител

Re: Въпрос относно промяна на категоризацията на земеделска

Мнениеот julyanvonemona » 22 Май 2012, 10:24

kopacha - брокери всякакви, интереси всякакви, фатки на търговския шпионаж всякакви! Имота си е Ваш (имам предвид частта от масива за която говорите) и Ваша е грижата да го браните от всякакъв вид атаки. Само не разбирам какво общо има това с промяна категоризацията на земеделска земя, която се извършва по една много сложна процедура свързана и с "Института по почвознание -Пушкаров"(поне така беше до към 2004г.). Лично съм я минавал и знам!
Да не би да става дума за промяна предназначение на земеделска земя, а не за промяна на категоризация, както сте обявили темата, защото това е съвсем друго, макари при извършване на едната операция да се прибягва и до другата с цел намаляване на цените (нещо което точно направих аз)
- моля пояснете!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 22 Май 2012, 10:43

Чел сте неточния закон- трябва ви за опазване на зем. земи, не за ползването им( чл. 17 и сл.). Измененията, които приеха, публикувани в ДВ 39 от 2011 са наистина сериозно ограничаващи възможностите за промяна предназначението.

п.п. за промяна предназначението става въпрос, Емона, не за категоризация. Измененията предизвикват проблеми и в моето семейство- трябва да се видя в строителство ( 24( не 25, както о бях посочила- бел. моя), ал.5 8) ), ако не искам да отпадне променения статут на имота.
Последна промяна poli_g на 24 Май 2012, 22:47, променена общо 1 път
Гост.
Старши потребител

Мнениеот rts » 22 Май 2012, 15:21

Съгласно чл.23, ал.1 от Закон за опазване на земеделските земи:
Чл. 23. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 2001 г., предишен текст на чл. 23, изм. - ДВ, бр. 39 от 2011 г.) Не се допуска върху поливни площи и земи от първа до четвърта категория проектиране и изграждане на обекти с площ над 500 дка, освен с разрешение на Министерския съвет за всеки отделен случай по предложение на Комисията за земеделските земи.
т.е., забраната е за обекти с площ НАД 500 ДКА за ПОЛИВНИ ПЛОЩИ И ЗЕМИ от 1-ва до 4-та категория. Ако попадате в тази хипотеза - има забрана, ако не - имате шанс.
rts
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 24 Май 2012, 19:48

Измененията предизвикват проблеми и в моето семейство- трябва да се видя в строителство ( 25, ал.5 ), ако не искам да отпадне променения статут на имота.

Не бойте се poli_g освен аргументите на rts , ще добавя че въпреки всичко ПУП-а който Ви е направен (ако наистина го има), остава в сила защото не е ЗОЗЗ нормотивния акт който ще го отмени, Съгласно чл.136 (3) ЗУТ(Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Действието на съответния предходен устройствен план се прекратява от деня на влизането в сила на новия или изменения устройствен план, ерго предстои Ви (в случай че в съответния срок не започнете строителство) повторно да изиграете ходовете по чл.20а и сл. ЗОЗЗ.
Вие сте интелигентен и практичен човек и лесно ще разберете, че става въпрос само за мангизи - държавни такси и пр. берии, както и за подпомагане на някои и друг чиновник.
А зе мен не се безпокойте! Макар и не в същия мащаб, както преди кризата, продължавам да ползвам с успех чл.17 и сл. именно от ЗОЗЗ и останалите врътки от този закона не както вие погрешно сте разбрала ЗСПЗЗ!
Ако пък искате непременно да бързате и
да се видите в строителство
с удоволствие ще Ви помогна!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 24 Май 2012, 22:47

Да ме виждате с нещо притеснена, julyanvonemona ?
Гост.
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 25 Май 2012, 06:07

Не! Никак не изглеждате притеснена. Продължавайте да се забавлявате!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Покупко-продажба