начало

След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри

Правни норми в строителството

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Правни норми в строителството

Мнениеот kameniliev » 05 Дек 2010, 13:19

Здравейте! Нов съм във форума, нямам юридическо образование и бих искал да поставя въпрос. Надявам се някой ще го прочете и би ме насочил било то със съвет или материали, които да прочета.
Въпросът ми е следния: Знеа ли някой къде трябва да потърся информация относно правилата за строеж на сгради, ограждения и т.н.?
Подвъпросът, който ме вълнува е - На какво отстояние от границата със съсед, негова сграда или ограждение трябва да се намира отводнителната инсталация на покривите ми / му? С по-прости думи - На колко метра най-малко може да се сложат улуците, отвеждащи водата от покрива, за да е спазен закона?
Благодаря Ви предварително за отговорите.
С уважение
Камен
kameniliev
Нов потребител

Re: Правни норми в строителството

Мнениеот julyanvonemona » 05 Дек 2010, 15:11

Проекцията на стрехата където е монтиран отводнителният улук не може да излиза пред съответната вътрешна строителна линия повече от 1,50м.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 05 Дек 2010, 16:11

kameniliev написа:С по-прости думи - На колко метра най-малко може да се сложат улуците, отвеждащи водата от покрива, за да е спазен закона?

Предполагам, че става дума за водосточните тръби, а не за олуците. Слава богу, в действащата нормативна уредба няма изискване за отстояние на водосточна тръба от имотната граница. По принцип те се закрепват за фасадата на сградата и не излизат повече от 15 см пред нея, което е допустимо с общия текст по чл. чл. 87 и 88, ал. 1, т.1 от Наредба № 7 за ПН за УОВТУЗ (Само не се плаши от това съкращение, така са го измислили нормотворците. Имало е и по тежки случаи.).
Ако става дума за някакъв друг вид водосточни тръби или олуци- трябва да конкретизираш.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот magodeoz » 06 Дек 2010, 11:41

Колкото и странно да изглежда, никъде в нормативната уредба няма текст, който да ограничава конкретно издаването на стрехата пред плоскостта на фасадата. Доколкото стрехата е част от покривната конструкция, единственото ограничение би могло да произтече от изискванията на Наредба № 2 за за проектиране на сгради и съоръжения в земетръсни райони, където са посочени различни стойности, в зависимост от вида на конструкцията, и от направените изчисления.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 06 Дек 2010, 23:34

В другата тема целево твърдях че добрият в ЗУТ-материята адвотат трябва да има поне завършен някой ПУЦ. Сега сам на път да си повярвам!
Уважаеми magodeoz в конструктивно отношение стрехата е конзола, а има противоземетръсна наредба (в момента не мога да я цитирам), която забранява по големи от 1,50м конзоли. Това имам предвид!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 08 Дек 2010, 19:41

Няма такава изрична забрана в наредбата, ще ме прощавате. Всичко е въпрос на материали, коефициенти, и доказване, най-общо казано.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 08 Дек 2010, 21:16

Прав си! Визирам обичайното стоманобетоново изпълнение.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация