Моля за вашето мнение и съдействие по сления казус, който имам:
От няколко месеца си търся да закупя жилище и в крайна сметка се спях на едно. Дотук чудесно, но имам проблем, който се чудя как да реша
![Rolling Eyes :roll:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif)
Част от жилищата, на които съм ходил на огледи са през една от голямите брокерски агенции в Сф ( предпочитам да не спомена коя точно е ), като за всеки оглед ( общо 3 ) съм подписвал „ Договор за посредничество при закупуване на недвижим имот“. В крайна сметка харесах един от имотите, които ми предожиха, дори ходихме с юрист от агенцията на среща с продавача за коментар на цаната. На тази среща подписах „ Протокол от среща“.
След тази среща намерих координати на продавача и се свързах с него за да сключим седлка без посредничеството на брокерската компания. Да, не е редно, но комисионната, която агенцията иска е много висока – 3,6% от стойността на сделката. Ако трябва да платя 3,6 % на агенцията цената на имота става доста висока и няма да мога да си го позволя. Продавача също е съгласен да прескочим агенцията.
Все още не сме скючили сделката, защото съм много притеснен дали агенцията няма да разбере за това и да ме съди
![Sad :(](./images/smilies/icon_sad.gif)
Общо съм подписал 3 договора за посредничество с тази агенция, в които е описан всеки един от гледаните имоти, но точно този, който искам да закупя не съм го подписвал аз, а приятелка, с които бях на огледа т.е данните на посредническия договора за този имот не са моите, а не лице с кое от намам роднинска връзка.
Притеснява, ме че въз основа на следните клаузи по договора агенцията може да заведе дело срещу мен:
Чл. 14„ В случай, че без да уведоми Агенцият Доверителя придобие някой от имотите, описани в чл. 1 от договора , лично или чрез свързано с последния лице по смисъла на ал. 1 от ДР на ТЗ, но без ограничение в степента на родство, същия дължи на Агенцията уговореното възнаграждение ( 3,6% от стоиността на сделката) възгаграждение в вдоен размер. Съответната сумна е изискуема от датата на предварителния договор за покупко-продажба съответно от датата на нотариалния договор“
Чл. 15 „ В случай, Доверителя се откаже от поръчката и след време сключи договор за покупко-продажба на някой от гореописаните имоти, същият дължи за заплати на Агенцията уговореното ( 3.6%) възнаграждение в двоен размер.“
Чл. 16 „ В случай, че въз основа на разпространената от Доверителя информация за имотите предмет на договора, трети лица сключат договор за покупко-продажба, то Доверителят дължи на Агенцията неустойка, която се определя в размер на 3,6 % от посочената в този договор цена на имота.“
Прекратяване на договораю
- Доврителят няма право да прекратява този договор едностранно
- Настоящият договор се прекратява по взаимно писменно съгласие между страните
Моля за вашия съвет, как да постъпя в този случай, дали могат да заведат дело срещу мен , какъв според вас би могъл да бъде резултатът от едно такова дело и как бих могъл да разваля сключените с агенцията договори.
Благодаря ви предрително!