начало

Магдалена Лазарова встъпи като зам. главен прокурор Магдалена Лазарова встъпи като зам. главен прокурор

ЕТ на патент или по общия ред

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ЕТ на патент или по общия ред

Мнениеот inikolaeva » 16 Май 2010, 11:05

Здравейте, колебая се кой от двата варианта е по -изгоден - ЕТ на патент или по общия ред и ако лицето отговаря на условията за извършване на патентна дейност, може ли да избере по свое желание да се облага по общия ред?
inikolaeva
Младши потребител

Re: ЕТ на патент или по общия ред

Мнениеот Melly » 16 Май 2010, 11:23

inikolaeva написа:Здравейте, колебая се кой от двата варианта е по -изгоден - ЕТ на патент или по общия ред и ако лицето отговаря на условията за извършване на патентна дейност, може ли да избере по свое желание да се облага по общия ред?

Какво казва вашият счетоводител - все пак той ще "води сметките" на търговеца?
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот inikolaeva » 16 Май 2010, 11:33

ами счетоводител ще си бъда аз, но досега не съм водила счетоводство на ЕТ, затова и питам, за да знам към какво точно да се насоча
inikolaeva
Младши потребител

Мнениеот Melly » 16 Май 2010, 11:46

inikolaeva написа:ами счетоводител ще си бъда аз, но досега не съм водила счетоводство на ЕТ, затова и питам, за да знам към какво точно да се насоча

Добре че няма как да попадна на вас в случай на нужда да получа консултация по въпрос от счетоводната материя.

Сега сериозно. При така представения казус не става ясно каква дейност по характер ще извършвате. А и данната "но досега не съм водила счетоводство на ЕТ" нещо силно ме смущава. Правите ли разлика между едостранно и двустранно счетоводно отчитане? От там и отговорът ми - захващате се с непосилна задача.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот inikolaeva » 16 Май 2010, 13:07

дейността ще бъде търговия в обект с площ до 100 м2,т.е. отговаря на условието за облагане с патент, т.к. е новорегистрирана фирма, не е регистрирана по зддс.Така или иначе, дори и да е на патент, пак се съставя отчет за приходите и разходите и финансовия резултат се преоблазува с увеличенията и намаленията, предвидени в Приложение 2 към ГДД. Мен ме интересува в крайна сметка кое е по-изгодно - на патент или по общия ред и мога ли по свое желание да се облагам по общия ред?Не са ми нужни допълнителни разсъждения.Ако можете, просто отговорете, ако не, спестете си коментарите.
inikolaeva
Младши потребител

Мнениеот SashkoS » 17 Май 2010, 16:36

Колежке, не е редно да задавате такива въпроси. Още по-малко пък в юридически форум.
Направихте ли ориентировъчен ОПР? Оттам ще видите каква е печалбата, данъка и ще може да сравните с варианта на патент.
А това "мога ли по свое желание да се облагам по общия ред?" няма да го коментирам, би трябвало да знаете.

П.П. Молете се ЕТ-то да не чете в този форум...
SashkoS
Потребител

Назад към Търговско право