начало

Юристи и общественици предлагат Йонко Грозев да бъде номиниран за конституционен съдия Юристи и общественици предлагат Йонко Грозев да бъде номиниран за конституционен съдия

Договор с фирма без да е обявила дейност?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Договор с фирма без да е обявила дейност?

Мнениеот trader1 » 01 Фев 2010, 20:41

Здравейте,
искам да попитам дали е валиден договора между физическо лице и фирма която не е обявила започване на дейност? Става въпрос за следният случай:
Имам договор за предоставяне на услуга от една фирма, която разбрах в последствие, че не е обявила започване на дейност в НАП. В договора пише, че влиза в сила когато бъде платена дадена сума (не пише как да е платена - по банка или на каса). Аз я платих и ми дадоха обикновен касов ордер без печат. Договорът обаче има печат. Мога ли да си взема парите без проблеми? И ако от фирмата ми откажат да ми ги върнат мога ли да си търся правата и къде по точно?

Мерси предварително!
trader1
Нов потребител

Re: Договор с фирма без да е обявила дейност?

Мнениеот palimsest » 01 Фев 2010, 20:54

... печатът, като реквизит по първичните счетоводни документи, не е задължителен ...

и прочетете чл.26 и сл. от ЗЗД, има какво да научите!
[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
Аватар
palimsest
Активен потребител

Мнениеот trader1 » 01 Фев 2010, 21:16

Благодаря, но за съжаление не ми става много ясно.
trader1
Нов потребител

Мнениеот DEKAH » 02 Фев 2010, 19:37

За каква сума става въпрос?
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот razli4na » 02 Фев 2010, 20:59

trader1 написа:искам да попитам дали е валиден договора между физическо лице и фирма която не е обявила започване на дейност? ...
Имам договор за предоставяне на услуга от една фирма, която разбрах в последствие, че не е обявила започване на дейност в НАП.

trader1, ще ме прощаваш, ама от къде ти хрумна тая нередност? Новоучредена "фирма" отдааавна не обявява в НАП започване на дейност. Там информацията постъпва служебно.
Виж сега, ако искаш да развалиш договора, кажи си! Дай повечко факти и ще видим дали може да се направи нещо.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот trader1 » 03 Фев 2010, 01:23

става въпрос за $1000. Аз за сега не искам да развалям договора, но на там отиват нещата. Искам да знам дали съм защитен и дали ще мога да си върна парите. и фирмата не е новооткрита а е регистрирана през 2006г. и е имала дейност не е била спряна през 2007 и не е пускана от тогава.
trader1
Нов потребител

Мнениеот razli4na » 03 Фев 2010, 11:07

Отговорът на въпросите ви се крие в съдържанието на договора.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот SashkoS » 03 Фев 2010, 16:21

Спряна фирма не означава несъществуваща фирма.
Така, като чета има нередности по приемането на плащането, но не е нещо, което да не се среща по тези географски ширини.
Разбира се, че можете да си търсите правата - за начало, с всички документи една консултация с адвокат. Той ще ви каже как да действате нататък, ако се съмнявате че ще имате проблеми.
SashkoS
Потребител

Мнениеот trader1 » 03 Фев 2010, 19:33

Ок. мерси много за помоща.
trader1
Нов потребител

Назад към Търговско право