начало

ВАС отказа да спре увеличението на минималната заплата от догодина ВАС отказа да спре увеличението на минималната заплата от догодина

казус за младши прокурор

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: казус младши прокурори отговори

Мнениеот monteskio » 23 Окт 2005, 18:08

Деси-слава написа:според мен, има приготовление към грабеж съгл. чл. 200 от НК.
И веднага се аргументирам защо смятам, че е налице такова:
в казуса доколкото си спомням, беше записано, че Антов и Банов се уговарят да ограбят касиерката, от Васев, те знаят по кой път тя минава, кога и т.н, нещо повече, те дори си уговарят и транспорт от страна на Гергов.
Е, това ако, не е приготовление към грабеж, тогава, като какво ще го квалифицирате?

Колега " деси - слава ",
Добре разсъждавате, но в конкретния казус, единият от съизвършителите е хванат с парите. Това от своя страна води единствено и само до извода, че е нелице довършено престъпление - грабеж, и в тази връзка не мже да става въпрос за приготовление към грабеж!!!
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

казус младши прокурори

Мнениеот Деси-слава » 23 Окт 2005, 18:09

относно съжденията Ви колега Миронов,
в казуса аз разработих така да се каже няколко хипотези, едната вече изложих тук във форума, а другата беше по павод квалификцията на деянието по чл. 199, ал.1, т.1 - т.с за грабеж в големи размери но, уточних, че не е ясен техният размер /т.с на парите/ тъй като, от така зададеният казус ,не става ясно, каква е сумата, отнета при грабежа.
а Вие как ще коментирате останалите въпроси по казуса?
Деси-слава

Мнениеот Geleto » 23 Окт 2005, 18:12

Деси-Слава (едноименната фолк певица е доста хубава, въпреки, че не харесвам чалга, та правя приятни асоциации при този ник), тук има започнато (най-малко) извършване на самото престъпление и не може да има приготовление, защото в започнатото престъпление Гергов е съучастник и отговорността му за това ще погълне приготовлението по чл. 200.
Geleto

казус младши прокурори - отговори

Мнениеот Деси-слава » 23 Окт 2005, 18:18

Първо, искам да уточня, че съм колежка, колега Monteskio.

На второ място, разпоредбата на чл.200 от НК обявява като наказуемо всяко приготовление за грабеж. Като, разликата е само в предвидените за това наказания, които са различни в зависимост то това, дали приготовлението е за грабеж по основните състави на чл.198, или за квалифицирано престъпление по чл. 199 от НК каквото аз смятам, че е налице в случая.
Нещо повече, приготовлението се извършва, преди да е започнало изпълнението на престъплението, не го бъркайте с ОПИТА.
Деси-слава

Re: казус младши прокурори - отговори

Мнениеот monteskio » 23 Окт 2005, 18:28

Деси-слава написа:Първо, искам да уточня, че съм колежка, колега Monteskio.

На второ място, разпоредбата на чл.200 от НК обявява като наказуемо всяко приготовление за грабеж. Като, разликата е само в предвидените за това наказания, които са различни в зависимост то това, дали приготовлението е за грабеж по основните състави на чл.198, или за квалифицирано престъпление по чл. 199 от НК каквото аз смятам, че е налице в случая.
Нещо повече, приготовлението се извършва, преди да е започнало изпълнението на престъплението, не го бъркайте с ОПИТА.

КОЛЕГА Деси - слава ",

Без да има лично отношение към Вас, искам да уточня, че в българския език, не се използва женски род за професия, или към обръщение за даден род професия. В тази връзка граматически не е рпавилно да се каже " учителка , лекарка " , а лекар, учител, юрист, колега "
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот Mironov » 23 Окт 2005, 18:32

Do Geleto
Ami s4itam, 4e 4etirimta sa izvar6ili grabej po 4l.198,al.1. Antov i Banov sa saizvar6iteli, drugite pomaga4i.Antov e izvar6il i ubiistvo po 4l.116, al.1,t.5-po n4in opasen za jivota na mnozina. Otvoren e vaprosa za 4l.339 ot NK -? Grabeja e dovar6eno prestaplenie i e nevazmojen nedovar6en opit. Ubiistvoto e s drug obekt na posegatelstvo, a ne postradalata kasierka. To e s kosven umisal i diskvalificira grabeja pridrujen s ubiistvo.
Predvaritelnoto proizvodstvo e zakonosaobrazno. Zadaljitelna e expertiza za smartta. vazzivniqt sad trqbva da otmeni prisadite i da gi varne na prokuroa. Antov ne sledva da se sadi zado4no po 4l.268,al.3, za6toto ne mu e predqveno sledstvieto na dosadebnoto, a Vasev izob6to ne e prizovavan po deloto. Sadat izob6to ne moje da povdiga obvineniq, toi pravorazdava. Vazobnovqvaneto e po gl.18-ta NPK. Pisah i o6te mnogo ne6ta, nai-ve4e za otlikite ot drugite prestapleniq, za koito pi6at kolegite?
Mironov

Мнениеот Деси-слава » 23 Окт 2005, 18:33

не съм съгласна с Вас колега Monteskio, без да съм голям специалист в БЕЛ, смятам, че щом съществуват и се използват думите от женски род, то те се и прилагат по същата причина.
Но да се върнем към разглежданият казус, Вие как отговорихте на останалите въпроси към него?
Деси-слава

Мнениеот Mironov » 23 Окт 2005, 18:35

Pardon, otgovarqm na Desi-slava, izvinete me:))
Mironov

Re: казус младши прокурори - отговори

Мнениеот monteskio » 23 Окт 2005, 18:38

Деси-слава написа:не съм съгласна с Вас колега Monteskio, без да съм голям специалист в БЕЛ, смятам, че щом съществуват и се използват думите от женски род, то те се и прилагат по същата причина.
Но да се върнем към разглежданият казус, Вие как отговорихте на останалите въпроси към него?

Колега " Деси - слава ",

В момента уча за държавен изпит по наказателно рапвни науки. Поради тази причина се включих в дискуията. Иначе наказателното рпаво не ми е силна страна, но рпедвид факта, на "освежени спомени и новопридобити знания " в резултат на подготовката ми участвам тук.)))
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот Geleto » 23 Окт 2005, 18:42

Деси, приготовлението за престъпление винаги се поглъща от самото престъпление. Приготовлението е наказуемо само в предвидените от закона случаи. Значи винаги, когато има състав на приготовление има и отделно престъпление, но субсидиарно.Ккогато деецът следва да отговаря и за самото престъпление - при опит или довършено престъпление - то тази отговорност винаги поглъща отговорността за приготовлението. Това са просто различни стадии на една и съща умишлена престъпна дейност. Идеята на законодателя, за да криминализира приготовлението само в конкретни случаи е, че обществената му опасност тогава е достатъчно висока дори и да не се е стигнало до нещо повече. Никой не бърка приготовление и опит в конкретния случай.
Geleto

казус младши прокурори

Мнениеот DS » 23 Окт 2005, 18:45

Без да обиждам никого, ще посъветвам колегата Миронов, да отвори учебника и да прочете ама, много внимателно темите за грабеж, квалифицираните му случаи и за убийство във визираният от него член.
DS

казус младши прокурори

Мнениеот St 5 » 23 Окт 2005, 18:49

Monteskio , аз за разлика от Вас съм вече действащ юрист, похвално е включването Ви тук във форума, но не мислите ли, че с вашите разсъждения бихте ,заблудили колегите, които очакват да прочетат тук достоверна информация по казусите. Не, че сте слаб юрист, но просто поради факта , че все още не сте завършил дори не сте ни и колега.
St 5

Мнениеот DA » 23 Окт 2005, 18:49

Опитът поглъща приготовлението, а довършеното престъпление поглъща опита. Какви прокурори ще ми ставате, като това не знаете! Надявам се повечето от писалите тук кандидати никога да не облекат червената тога.
DA

Мнениеот Деси-слава » 23 Окт 2005, 18:52

Вие предполгате колега DA ,но господ разполага нали знаете. Пък и никой не се е родил научен.
Вие също.
Деси-слава

Мнениеот Mironov » 23 Окт 2005, 18:54

Do DS
Imampredvid savkupnost ot pretapleniq za Antov- 4l.198,al.1 i 4l.116, al.1,t.6 -ubiistvo po na4in opasen za jivota na mnozina. Tova e realna savkupnost za nego. Drugite sa pomaga4i, Banov e saizvar6itel.
Koe to4no v u4ebnicite izklu4va takava hipeoteza?
Mironov

Мнениеот Mironov » 23 Окт 2005, 18:57

Do DS
Absolutno nevazmojno e da ima dovar6en opti kam grabej, a da ne sa nastapili posledicite mu?
Pisah, 4e e nevazmojen nedovar6en opit s ogled na kazusa, a ne izob6to.
Mironov

Re: казус младши прокурори

Мнениеот monteskio » 23 Окт 2005, 19:01

St 5 написа:Monteskio , аз за разлика от Вас съм вече действащ юрист, похвално е включването Ви тук във форума, но не мислите ли, че с вашите разсъждения бихте ,заблудили колегите, които очакват да прочетат тук достоверна информация по казусите. Не, че сте слаб юрист, но просто поради факта , че все още не сте завършил дори не сте ни и колега.

Колега " St5",
1. Факта, че не съм придобил юридическ аправоспособност, не е единственото основаниер, за да бъдат изводите ми обосновани.
2. Ако сте прочели внимателно написаното от мен и колегата " Geleto ", би трябвало да с есъгласите с нас.
3. Въпреки всичко, всеки има право да си изрази мнението - в спора се ражда истината. В конкретната дискусия, не се търси помощ от някого, а секоментира определен казус.В тази връзка, едва ли участващите и четящите я, са тук за да придобият нови знания. Както сам виждате, " достоверна информация " е много относително понятие. Досега, от 5 страници изписани мнения, няма единно становище. За каква достоверност говорим тогава?
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот Mironov » 23 Окт 2005, 19:01

I kak 6te dokara6 prqk umisal na ubiistvoto, bez da si dobavq6 izmislici, a s ogled na kazusa?
Mironov

казус младши прокурори

Мнениеот DS » 23 Окт 2005, 19:02

Не ме разбрахте колега Миронов, не твърдя, че се изключва визираната от Вас хипотеза, просто не я споделям.
нещо повече, мисля, че тук е налице грабеж, квалифициран и то, по чл. 199, ал.1, т.1 или т.2 като съм разгледала тук и двете хипотези и по чл. 199, ал.2, т. 2 от НК.
защото както писа по-горе и колежката Деси-слава а тя много подробно обяснява, аргументирайки се защо го е квалифцирала по този член. Та в нейното изложение, беше подробно обяснено това, с което, Вие, не сте съгласен с мен.
DS

Мнениеот Geleto » 23 Окт 2005, 19:02

Миронов, мисля, че бъркаш относно възможните форми на опит (може би е грешка на езика). Имаше нещо такова и по-горе във форума. Теорията поне твърди, че е възможен само недовършен опит за кражба, респ. грабеж. Ако си извършил всичко като деяние, което е необходимо за да настъпи резултатът на кражбата или грабежа, то на практика ще има винаги довършено престъпление. Какво ще кажеш за следната хипотеза: тръгвам с щанга към някого и му казвам да ми даде часовника си (примерно). Посягам да го ударя, но човека е джудист, взема ми щангата от ръцете и аз не успявам нищо да отнема. Тогава няма ли да има недовършен опит за грабеж.
Проблемът тук с опита е, че не е ясно има ли го. Аз съм писал, че е опит. Подобен случай, но с кражба, имах на стажа, където оперативните бяха видяли и хванали след няколко десетки метра преследване карадец на радиокасетофон с касетофона в него (крадеца). Съдийката беше категорична, че е опит. Има и практика по въпроса все в тоя дух. Стойнов критикува едно такова решение. На изпита се обърках при разграничението на съставите на ал. 1 и 3 на чл. 198. Ако тази практика е правилна доста трудно ще се получи, че кражбата хем е довъшена, хем деецът е хванат на местопрестъплението. Но не и невъзможна. Не знам тази грешка колко ще ми ”смъкне”, предвид, че и двата състава са еднакво наказуеми.
Geleto

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити