начало

ВСС умува трябва ли да ограничи част от правомощията си след решението на СЕС ВСС умува трябва ли да ограничи част от правомощията си след решението на СЕС

НП от грАДския транспорт

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

НП от грАДския транспорт

Мнениеот dexter » 26 Апр 2005, 21:47

Пътувах в тролей с абонаментна карта, когато двама бабаити-контрольори ме обвиниха, че съм нередовен пътник, защото картата ми не важи за тази линия. Не бях съгласен и затова не платих билета за нередовен пътник, а те ми съставиха Акт за установено административно нарушение, където аз си написах възраженията. След време пристигна Наказателно постановление, от което не е видно, че възраженията ми са взети предвид и с което ми се налага глоба. Обжалвах НП в законния срок пред Районния съд и бе насрочено дело.
Въпроса ми е: Как ще ме посъветвате да процедирам на делото? Как да се подготвя? Има ли някакви специфични изисквания, съдебна практика...?
Благодаря ви предварително.
dexter
Младши потребител

Re: НП от грАДския транспорт

Мнениеот obiknovenska » 26 Апр 2005, 22:48

Прегледай внимателно дали са наред всички реквизити на наказателното постановление - чл. 57 от ЗАНН, посочени ли са правилно законните разпоредби които са нарушени, дали постановлението е издадено от компетентен орган, в законоустановените срокове, търси някакви нарушения по процедурата по актосъставяне и по издаване на наказателното постановление, направи си възраженията, които си дал и пред актосъставителя, както и че същите не са взети предвид при издаване на НП....
Иначе си спомням, че имаше някакъв сборник с решения на Софийски районен съд по административнонаказателни дела.
Успех!
obiknovenska

Мнениеот neznaesht » 27 Апр 2005, 10:09

Виж и дали глобата е определена на минимума и ако не е - можеш да искаш и намаляване на размера й.
Погледни и дали посочените като нарушение членове дали наистина отговарят на извършеното от теб.
Освен това, ако акта е съставен на място трябва да има подписа на свидетел на установяване на нарушението.
Успех!
neznaesht

Мнениеот Бо » 27 Апр 2005, 17:02

Наказващият орган не не длъжен да вземе под внимание възражението.
Бо

Мнениеот 5h5643 » 29 Апр 2005, 11:54

No trjabva da go razgleda
5h5643

Мнениеот askander » 30 Апр 2005, 11:37

От доста време размишлявам по въпроси на тази тема и затова ще споделя нещо и ще те помоля, ако го приложиш и съдът го уважи, да ми пишеш 2 реда на [email protected]
Както знаем, преди няколко години Столична компания за градски транспорт беше преобразувана от общинско предприятие в еднолично търговско дружество, собственост на Столична община. Това означава, че режимът вече е по търговското и гражданското законодателство. И от тук следват няколко логични извода, а именно:
1. Пътуването без или с нередовен документ не е административно нарушение, а неизпълнение на договорно провоотношение (затова и преди време измениха Наредбата за превоз на пътници в градския транспорт и въведоха понятието "билет за таксуване на нередовен пътник" вместо "глоба");
2. Контрольорите не са компетентни да съставят Акт за констатиране на административно нарушение и въобще - не следва да се прилага реда по ЗАНН;
3. Директорът на СКГТ не може да бъде административно-наказващ орган, защото СКГТ не е част от общинската администрация, а управител на едно търговско дружестео. Доколкото си спомням имаше правна възможност за делегиране на административно-наказателна компетентност на "обществени организации", но СКГТ не е такава; имат се предвид по-скоро такива като Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

Очаквам и други мнения от колеги, за да разбера дали не пропускам нещо и дали мисля в правилна посока. Защото ако съм прав и съдът мисли като мен, за СКГТ ще възникнат много сериозни проблеми, наистина много сериозни...
askander
Младши потребител

НП от Столична община относно грАДския транспорт

Мнениеот dexter » 02 Май 2005, 20:31

Благодаря на всички за това, че си направихте труда да пишете :)

obilknovenska, основното, което прави впечатление в Акта е, че от името на посочения свидетел е очевидно, че той е брат на съставилия акта контрольор. Мога ли да посоча това, като тяхно нарушение? И ако да, как да го сторя? Също за адрес на свидетеля е посочен не адреса му по местоживеене, а адреса на местоработата му т.е. централата на СКГТ, без да е посочено, че той работи там.

Чл. 57. (1) Наказателното постановление трябва да съдържа:
8. вещите, които се отнемат в полза на държавата
..., а то не ги съдържа, защото ми беше отнета картата и това не е упоменато в Наказателното постановление. По този начин не можах да я ползвам в срока, за който съм заплатил. Мога ли да претендирам против отнемането?

aksander, интересно, но НП е издадено от "Република България - Столична община" и е подписано от зам.кмета на Столична община :( Иначе СКГТ е ЕООД, но
Чл. 47. (1) Административни наказания могат да налагат:
а) ръководителите на ведомствата и организациите, областните управители и кметовете на общините, на които е възложено да прилагат съответните нормативни актове или да контролират тяхното изпълнение;
б) длъжностните лица и органите, овластени от съответния закон или указ;
в) съдебните и прокурорските органи в предвидените от закон или указ случаи.
(2) Ръководителите по буква "а" могат да възлагат правата си на наказващи органи на определени от тях длъжностни лица, когато това е предвидено в съответния закон, указ или постановление на Министерския съвет
Мога ли да поискам да ми се посочи въз основа на кой Нормативен акт Столична община налага наказания на нарушителите в грАДския транспорт?

На насроченото дело съдията ще ме разпитва. Как мислите? Подходящо ли ще е да му представя начертана схема с линиите на градския транспорт, с която да илюстрирам твърдението си, че картата ми важеше за тролея, с копйто се возех? Имам и брошура от самия Градски транспорт със схема на линиите.
dexter
Младши потребител

Re: НП от Столична община относно грАДския транспорт

Мнениеот askander » 05 Май 2005, 17:44

Със създаването на "СКГТ" ЕООД Столична община обособява свое имущество и променя коренно режима на имуществото и дейността - той се трансформира от административен в частноправен и по-конкретно - по Търговския закон, независимо, че общината е единствен собственик на капитала. Провери кой е компетентният орган издал Наредбата за превоз на пътници и т.н. и откъде произтича тази му компетентност, от кой законов текст. Защото ако е издадена от едноличен или колегиален орган на едно търговско дружество, тя въобще не е нормативен акт, а нещо като Общи условия към договорните отношения, които възникват с качването ти в рейса. Според мен има смесване на административния и търговския режим - дори и органите на СКГТ като персонален субстрат да са формирани от длъжностни лица от общината, те не могат да действат в това си качество. Ако общината чрез своето ЕООД може да издава подзаконови НА (Наредбата) и да урежда по административен ред неизпълнението на договорни отночения с потребителите на услугите й (актове за нарушения и НП), това създава неравнопоставеност между стопанските субекти, което противоречи на Конституцията. ЕООД-то е търговско дружество и правоотношенията му се уреждат преди всичко от ТЗ и ЗЗД / ГПК за неуредените материални и процесуални въпроси. Можеш да оспорваш както подведомствеността на съда, така и реда, по който следва да се разглежда делото (не административен, а като редовно гражданско дело евентулно за нанесени на СКГТ вреди. Може да се оспорва и компетентността на контрольорите да съставят констативни актове за нарушения, защото тук няма административно нарушение, а се съставя акт по правилата на ЗАНН. В този смисъл съмнителна е и доказателствената сила на такъв акт, издаден от служител на едно ТД-во. Спорна е и компетентността на "Република България - Столична община" в лицето на зам. кмета да издава НП, пак защото не се касае за административно нарушение, а и още нещо - какъв е един зам. кмет в едно ТД-во?! Отново смесване на правен режим и правомощия от два правни отрасъла.
Направи всички тези възражения (съжалявам за хаотичността, но разсъждавах на момента) и ако не са основателни, съдът ще ги отхвърли, но трябва да го направи мотивирано! Нищо не губиш. Можеш или да спечелиш, или искрено да се позабавляваш. Не забравяй и молбата ми за обратна връзка на посочения горе e-mail.
Успех!
askander
Младши потребител

Re: НП от Столична община относно грАДския транспорт

Мнениеот Lyubo » 16 Май 2005, 12:04

Mislia,4e Obiknovenska e prawa. Gledai da nameri6 propusk v systavianeto na akta. Osven towa kontroliorite v gradski transport niamat pravo da ti iskat li4nata karta za ustanoviavane na samoli4nostta,towa prawo po zakona za MWR,pritejawat samo slujitelite w towa wedomstwo i niakoi drugi organi na izpylnitelnata wlast,no te sega ne sa wajni. Pogledni dali prawnata kwalifikacia na naru6enieto syotwestwa na opisanata fakti4eska obstanowka, respektiwno koi to4no 4len i ot kakaw normatiowen ili podnormatiwen akt si naru6il.Moje dwete da ne sywpadat. Naprimer pi6e 4e si naru6il 4len 6 al.2, a tam da e opisano drugo naru6enie, a ne towa za koeto sa te sankcionirali. Swidetelia, wij dali e angajiran na trudow dogowor. Ako da dali prez towa wreme e izpylniawal trudowite si zadyljenia, bil li e na rabota,za6toto ako e triabwalo da raboti a ne e....zle za nego. A fakta,4e e brat si go izpolzwa6. Askander sa6to e praw w twardeniata si,no go polzwai kato rezerwen wariant,za6toto ti bori6 akta. Uspeh.
Lyubo

Мнениеот лили » 19 Май 2005, 13:19

Имала съм няколко дела по този повод. В обжалването пишете, че наказанието не е наложено от органа, който съгл. Наредбата следва да го наложи - комисия трябва да има. Прочетете си наредбата. Това е съществено нарушение на процесуалните правила!
лили

Мнениеот Gosho » 23 Май 2005, 21:22

Ха, това е истинска находка ако лили е права! Колега Лили, моля, конкретизирайте къде точно в Наредбата за превоз на пътници е съответната разпоредба за необходимостта от комисия. Няма да имам възможност за достъп до НА или правно-информационна система за 1-2 седмици, а темата винаги ме е вълнувала живо. Ако имате малко време, обосновете тезата си допълнително. Благодаря ви предварително!
Gosho

Назад към Наказателно право