Ами, първо трябва да се развали договора.Кой ще предяви иска ,има значение, защото обезпечение с налагане на възбрана върху този имот може да иска само ищеца.Освен ако не се предяви и насрещен иск.
Естествено ,чак след издаване на изп.лист ще се стигне до публична продан на възбранения имот.А какво ще стане на проданта не може да се предвиди.
Виж,ако успееш да докажеш,че си добросъвестен владелец ще имаш и право на задържане по чл.72,ал.3 ЗС.Все пак по този въпрос наистина може да се спори.
За вината на Общината:Ти нали прочете решението ,което ти поствах.Колкото и да е несправидливо,такова е положението.Но и тук ,според мен, може де се спори.
Най-добра е идеята имотът да се прехвърли на трето лице.Но си носиш рисковете, които не могат да се предвидя напълно.Всичко зависи от волята на ОбС.
- Дата и час: 25 Ное 2024, 18:22 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Как да си запазя имот, закупен от Общината?
|
|
26 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
Re: Как да си запазя имот, закупен от Общината?
Понеже на нищожността всеки може да се позове и за нея няма давност, ако Общината не развали сега договора (имам информация, че не й е за първи път), откъде да знам, че след 3 години напр. някой може да се сети и да предприеме такива действия. А аз какво да правя през това време - не мога да стоя, не мога да го ползвам....? Хем искам да не се развали договора, хем са ми вързани ръцете.
- Теди
Ако прехвърля имота на трето лице и започна да строя, всичко трябва да е на негово име. И така предполагам, че трябва да е за постоянно, защото ако след време той си ми го върне, някой някога може да се сети да атакува сделката (понеже е нищожна и за нея няма давност) и по този начин ще се докаже недобросъвестност. Не е ли по-добре да опитам с изпълнителния лист пред ОбС или пред съдия-изпълнителя?Как ще бъде по-правилно? И може ли съдия-изпълнителя да възлага общински имот? Мисля, че не мога да искам задържане, тъй като не съм правил подобрения в имота, само съм вадил документи, защото след като сключихме договора с Общината, се оказа, че върху имота има тежест (без да бъда уведомена за това, а предполагам, че и Общината не е била уведомена) - в имота съдия-изпълнител беше постановил по обезпечителна заповед да се пазят от трето лице пазач около 200 циментови стълбове, които бяха пръснати по целият имот. И докато издирих взискателя по изп. дело и докато той ги премести на др. място, минаха около 2-3 месеца. Затова не предприех веднага действия да строя. А може ли евентуално да се позова и на това при предявяване на иска ми? Още повече, че през цялото това време ползвам под наем друг общински имот. А бе карък съм си и това е.
- Теди
Продължавам да смятам, че единственото ти спасение е продажбата на имота. Добросъвестен си, както и купувачът, докато няма заведена и вписана искова молба за обявяване на договора за нищожен. Има и вариант да го прехвърлиш на себе си, направи си ЕООД:)). Ако не го прехвърлиш, както и сам казваш, винаги някой може да се позове на нищожността.
Ако тръгнеш по другата линия-какво можеш да си търсиш от общината- умряла работа. Освен онова решение, посочено от колегата, бъди сигурен, че общината ще води делата до последно и не разчитай на по-малко от 5 години до приключване.
Ако тръгнеш по другата линия-какво можеш да си търсиш от общината- умряла работа. Освен онова решение, посочено от колегата, бъди сигурен, че общината ще води делата до последно и не разчитай на по-малко от 5 години до приключване.
- julia_s
- Младши потребител
Въпросът,че е добросъвестен по смисъла на ЗС/ в конкретния случай не е такъв/ няма да му помогне при евентуална отговорност при евикция.Но този въпрос го изяснихме.
Ако се прехвърли на негово ЕООД, съществува опасност от едно павлавово искче,което според мен много лесно ще мине,тъй като лицето,което прави волеизявлениятакато като прехвърлител и приобритател по сделката съвпадат.Т.е. общината без проблем ще прогласи нищожността и на тази сделка.
Ако се прехвърли на негово ЕООД, съществува опасност от едно павлавово искче,което според мен много лесно ще мине,тъй като лицето,което прави волеизявлениятакато като прехвърлител и приобритател по сделката съвпадат.Т.е. общината без проблем ще прогласи нищожността и на тази сделка.
- stavrev
- Потребител
Пошегувах се за това с ЕООД-то, разбира се (сложила съм и надлежния знак за шега). Но иначе не мисля, че има как да се оспори добросъвестност на приобретателя, щом не е вписана исковата молба за прогласяване на нищожност.
- julia_s
- Младши потребител
26 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
|
|