Доверителят ми е собственик на парцел, надодящ се в град София, район Искър.
Част от парцела още в края на 80-те години е застроен без знанието и съгласието му от съседите, които и до ден днешен не желаят да отстранят построения железен парапет и барака в имота на доверителят ми. Подавани са много жалби в общината и полицията срещу тях - част от които успешни, но резултат няма. Общината приканва ответника да отстрани стоежа, но той не само , че нищо не прави, а и заплашва доверителят ми , че ще го стреля.
Към днешна дата завеждаме иск срещу съседите като сред исканията ни са - искане за обезщетение за претърпени вреди - размерът на което не можем да уточним -бихте ли ми помогнали ... просто не са могли да си ползват мястото в течение на доста години ....
Освен това искаме и обезщетение за пропуснати ползи, тъй като поради неуредените спорове, доверителят ми не успява да продаде имота на реални купувачи и сделка за 12000 евро пропада ...
Бихте ли ми дали съвет - как стои въпросът със законната и мораторна лихва.
още един въпрос имам - добре ли е да отправим на ответника нотариална покана, в която определяме някакъв наем (възможно по-висок)
а можем ли да искаме да ни се плати наем за ползването на вещта през всичките тези години до сега ... тоест за минало време ...или само от момента на получаването на нотариалната покана...
и ......наистина последен въпрос - вместо нотариална покана чух преди време, че може да се отправи писмо с обратен текст - не с обратна разписка -а с обратен текст -чувалили сте какво е това- в пощата казват, че нямат такава услуга ....
- Дата и час: 22 Ное 2024, 21:30 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
СПОР ЗА ЗЕМЯ
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: СПОР ЗА ЗЕМЯ
Разбира се, че може да искате наем за всичките години до сега. Друг е въпросът, дали ще се уважи искането. Ако ответникът се позове на погасителната давност, ще дължи обезщетение за ползването за 5 години назад от момента на предявяване на искането (от получаването на нот.покана). Изпратете нотариална покана. Съседът дължи обезщетение не от момента на получаване на поканата, а от момента, в който неоснователно се е обогатил. От момента на получаване на нотариалната покана обезщетение дължи съсобственикът (ЗС). Цената на иска първоначално бихте могли да определите "на око", да поискате съдебна експертиза и в зависимост от заключението на в.л. да направите съответното изменение на иска.
- адвокат
не- няма давностно владение , повече от 10 години , защото първо те са заграбили чуждо място по почти насилствен начин -даже са заплашвали доверителите ми , че ще ги стрелят ...
освен това през тези години доверителите ми са извършвали постоянно действия , с които прекъсват давността .... ако тези действия могат да се счетат за прекъсващи давността , де - подавали са жалби до кмета, до районното, молили са ги да напуснат -дори сами са се опитвали да демонтират бараката ......
а онези са ги сплашвали със стрелба ...
освен това през тези години доверителите ми са извършвали постоянно действия , с които прекъсват давността .... ако тези действия могат да се счетат за прекъсващи давността , де - подавали са жалби до кмета, до районното, молили са ги да напуснат -дори сами са се опитвали да демонтират бараката ......
а онези са ги сплашвали със стрелба ...
- MrPumkin
съдебно-счетоводна ли експертиза да поискаме ? ...
благодаря Ви много за съветите ! наистина ми помогнахте ... задължена съм!
благодаря Ви много за съветите ! наистина ми помогнахте ... задължена съм!
- MrPumkin
ооооо, забравих да попитам - а ние как да предявим искането си - като иск за наем за минало време или като иск за обещететие поради неоснователно обогатяване... аз мисля второто ...
а наемът - от момента на получаване на поканата
а наемът - от момента на получаване на поканата
- MrPumkin
Експертизата трябва да е комбинирана: съдебно-счетоводна и строителна. Такава експертиза може да извърши в.л.експерт-оценител в строителството. Може и по друг начин, даже така е по-просто и следователно по-ефективно: да поискате две отделни експертизи. Първо, строителна експертиза, която да определи ползваната площ, застроената площ, сградата (бараката) като конструкция, площ, начин на ползване, местонахождение, прилежащ терен. Второ, счетоводна, която да определи размера на обезщетението за неоснователно обогатяване на базата на наемната цена по конкретизирани от Вас периоди и общо, както и да изчисли лихвата.
- адвокат
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|