начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

nujdaia se ot praven suvet

Казуси за недвижими имоти

nujdaia se ot praven suvet

Мнениеот natali I » 11 Окт 2004, 19:35

Azi moiata purva bratovchetka pritejavame apartament podaruk ot baba ni. No nemojem da se razberem kak da si go razdelim apartamenta e postroen prez 60-te opitvah me se da go prodadem dosta dulgo vreme no nemojem da vzemem cena koiato iskahme i tuka ostana .az jiveia v chujbina predlojih i da mi go prodae no tia ne e suglasna iska da si dava dvete stai pod naem no az smiatam da se pribiram da si jiveia v BG i niama drug apartament i sushto tuka ne mi se jivee s naemateli.A i tia niama parite da mi plati polovinata ot apartamenta.Kaz mi sushto che tui kato ne jiveia v Bulgaria mojela da mi vzeme apartamenta po zakonen put .No sestra mi jivee tam za segas pulnomoshtno ot men .kauv e zakona moje li da mi vzeme chasta ot apartamenta zashtoto az ne jiveia tam?
natali I

Re: nujdaia se ot praven suvet

Мнениеот Anastassia Terzieva » 11 Окт 2004, 20:09

nedvijim imot moje da se pridobie po davnost sled 10 godini neprekusnato vladenie bez vazrajenia ot sobstvenicite i postupki ot tiahna strana da si polzvat imota.
ako iskate da ste spokoina daite i vashata chast ot imota pod naem , kato dogovora bude sklyuchen ili ot vas ili ot vashe ime chrez pulnomoshtnik.
ako iskate da se prekratio tova polojenie vinagi mojete da podadete molba v sada za sadebna delba i ili tova shte nakara bratovchedka vi da se sporazumeete ili ako imota e nepodeliaem toi shte bude obiaven na publichna prodan. ot tova i dvete bihte zagubili tui kato jilishteto niama da se prodade na dobra cena. no puk tochno tova moje da bude dovod da se stigne do kompromisen variant
mojete da polzvate i posrednik koito dobre poznava pravnite vazmojnosti koeto da ulesni postiganeto na suglasie kakvo da pravite s imota

ako biah na vashe miasto veroiatno bih predpochela za da ne se karam s neia da se dade pod naem celia apartament i da si delite naema. kato dogovora za naem se sklyuchva i s dvete vi. taka nikoi niama da polzva apartameta lichno dokato ne postignete saglasie ili obstanovkata ne se promeni.
druga vazmojnost koiato imate e da potarsite nachin da prodadete svoiata chast na drug ot rodata kaito e s bratovchedka vi na edin akal ...
koeto obache e ikonomichseki neobosnovanmo pri tezi postianno pokachvashti se ceni...
ima i mnogo drugi varianti...
pp izvinete za latinicata imam problem s PC-to
Anastassia Terzieva

Мнениеот boba » 12 Окт 2004, 09:27

На Ваше място бих подала молба до Районния съд за съдебна делба. Ако имотът е неподеляем, той ще бъде изнесен на публична продан, в която Вие имате право да участвате. В случай, че сте икономически по-силната страна от братовчедка си, ще го закупите целия (ще платите само нейната една втора идеална част по цени на вещо лице, които често са по-ниски от пазарните). Пробвайте, обаче, да се споразумеете, защото сте роднини. Като начало можете да й изпратите една нотариална покана да изкупи Вашата част на определена цена - ефектът понякога е поразителен, дори да нямате намерение да продавате имота на трето лице. Това е стъпка към отрезвяване на страните и път към доброволно споразумение. Всичко това го написах, при условие, че желаете да живеете в апартамента и да го изкупите целия. Ако искате да го отдавате целия под наем, поддържам колегата Терзиева. Не бива да допускате владение върху целия имот от братовчедка Ви, защото ще го придобие по давност.
boba

Мнениеот vesina4 » 12 Окт 2004, 09:43

доколкото разбрах сестра ви живее в този апартамент в момента, така че това изключва придобиването му по давност от братовчедката, тъй като тя не го владее. Иначе, ако наистина искате апартамента съм съгласна с boba, тъй като с изпращане на нотариална покана наистина се постига добър резултат, имам преки наблюдения при два такива случая. Изпратете й нотариална покана, като дадете подходящ срок за изкупуване на Вашата част от жилището - минимум 1 месец, като впишете, че при липса на отговор в този срок ще пристъпите към съдебна делба. Това почти на 100% ще я накара да размисли...Успех
vesina4
Младши потребител

Мнениеот младежа » 13 Окт 2004, 10:47

Правилно- наемателят не е владелец и не може да придобие по давност .....Но ...............ако Ви съобщи " добросъвестно" ,че започва да владее целият имот за себе си ........тогава вече ще е владелец, а не ползвувател и ще може да се ползва от придобивна давност .
Най -добре упълномощете някой да се грижи за интересите Ви в България докато Ви няма............нито ще Ви струва чак толкова скъпо / но внимавайте на кого се доверявате , да не пропилеле интересите Ви/
младежа

Мнениеот Anastassia Terzieva » 13 Окт 2004, 12:55

naistina pokanata moje da svarshi dobra rabota :))))))))
kolkoto do izkupuvaneto... malko e riskovano ima agencii za nedvijimi imoti koito slediat za takiva obiavlenia kakto i za publichna prodan v rezultat na sudebno izpulnitelen proces i mojete da se okajete v poslednia moment v neizgodna pozicia i hem da ne postignete jelanoto hem da se smrazite sas rodninite...
brokerite veche sa stanali dosta hishni i golemite agencii imat i kadarni yuristi i sredstva za zakupuvane na imoti, taka che ne razchitaite vie da ste edinstvenia kupuvach... osobeno ako imota si zaslujava.
Anastassia Terzieva

Мнениеот boba » 13 Окт 2004, 13:55

Колкото до изкупуването, на вниманието на Натали И и колегата Терзиева, вижте следните членове на ГПК и общите правила на съдебната делба и публичната продан:

Чл. 389г. (1) Съпругът-недлъжник може да осуети проданта на движимата вещ или на идеалната част от недвижимия имот, ако в едномесечен срок от оценката внесе по сметката на съдия-изпълнителя равностойността на частта на съпруга-длъжник.
(2) Когато съпругът недлъжник участва в наддаването, той се обявява за купувач, ако при съставянето на протокола по чл. 380, ал. 1 заяви, че желае да купи имота на най-високата предложена цена.

Чл. 380. (1) В 9,00 ч. на следващия работен ден съдия-изпълнителят обявява постъпилите наддавателни предложения в присъствието на явилите се наддавачи, за което съставя протокол. В протокола се вписват наддавачите и наддавателните предложения по реда на отварянето на пликовете. За купувач на имота се смята този наддавач, който е предложил най-висока цена. Ако най-високата цена е предложена от повече от един наддавач, купувачът се определя от съдия-изпълнителя чрез жребий в присъствието на явилите се наддавачи. Обявяването на купувача се извършва от съдия-изпълнителя в протокола, който се подписва от него.

.
boba

Мнениеот Anastassia Terzieva » 13 Окт 2004, 16:41

?!?
Anastassia Terzieva

Назад към Имотни казуси