начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Загебени ли са правата ми след години

Казуси за недвижими имоти

Загебени ли са правата ми след години

Мнениеот Вела Манова » 06 Окт 2004, 10:44

От дядо ми имаме парцел около 400 кв.м. в идеален център на областен град. В регистрите на Държавин архив от 1940 година собственик на парцела е дядото.
Наследници на дядото са тримата му сина / двама от които са починали / , а единствен наследник на един от братята съм аз.
Една трета от парцела е застроен от двамата братя / жилищна кооперация/
До сега не съм предявила претенции за частта от парцела , принадлежащ на моя баща като наследник на дядо. Изгубила ли съм права
Вела Манова

Re: Загебени ли са правата ми след години

Мнениеот shveda » 06 Окт 2004, 13:13

От колко години чичовчите Ви владеят имота необезпокоявани? Кой е плащал данъците за парцела? Целият парцел ли владеят? Разговаряли ли сте с тях и какво е тяхното становище? Всичко това има голямо значение.
shveda
Потребител

Мнениеот Вела Манова » 07 Окт 2004, 15:15

Чичовците ми владеят имота от 1970 година и те плащат данъците / 1/3 част от имота е застроена с триетажна къща, но другите две части са свободно дворно простронство/
Вела Манова

Мнениеот Съжалявам » 07 Окт 2004, 21:22

Ако къщата е тяхна и те са ползували необезпокоявани мястото от 1970 год. и са плащали данъците му повече от 10 год. - действително сте загубили правата си.
Съжалявам

Мнениеот Anastassia Terzieva » 08 Окт 2004, 12:59

Съда не следи служебно за изтекла давност. Ако владелеца не се позове на нея, тя не се взема предвид. Иначе вероятността да не се позоват на нея е нищожна, но пък ако са зачитали брат си може да са владели своята част а вашата т.е. на дядо ви само да са държали без да я считат за своя. Ако добре си разиграете картите и подробностите които не споменавате са на ваша страна наследниците на чичовците ви ще трябва да докажат че чичовците им са считали третината на дядо ви за своя и са я владели като своя поне 10 години. Свържете се с адвокат.
Anastassia Terzieva

Мнениеот shveda » 09 Окт 2004, 09:36

Колегите са прави. Поддържам становищата им.
shveda
Потребител

Мнениеот penkova » 10 Окт 2004, 16:21

По така поставения въпрос не следва, че се доказва пред съда собствеността, колеги. Правото на собственост на съответната идеална част не се е загубилор друг е въпросът ако братята го оспорят чрез позоваване на давност. Но дори и в този случай те не биха могли да владеят нейният дял за себе си . Не разполагат с годно основание за това. Затова искайте съставяне на констативен нотариален акт за собственост върху парцела въз основа на наследство и с това ще се приключат въпросите за собствеността. Ако пък те вече са се снабдили с нот акт по давностно владение , което е малко вероятно го отменете чрез съда.
penkova
Младши потребител

Мнениеот младежа » 11 Окт 2004, 15:15

Съд ще реши ; делото и интереса са явно трудни и големи , най добре е да се обърнете към адвокат,който да проучи подробно въпроса и да прецените рисковете от съдебни разправии или медиаторна процедура.
младежа

Назад към Имотни казуси