Здравейте, имам въпрос във връска с прилагането на параграф 123 от Закона за горите. Моля, ако някой е прилагал процедурата или ако е компетентен по темата да ми отговори!
Чета текста и си мисля какво ще стане ако целия имот е продаден, преди да е започнала процедурата?
Правото, което дава този текст предполагам загубва своето действие?
Ако собственика на построените постройки изяви желание да закупи прилежащата земя, трябва да договори това със нейния собственик, нали?
- Дата и час: 22 Ное 2024, 21:52 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
параграф 123 от ЗГ
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: параграф 123 от ЗГ
Кой параграф ?????
- protekta
- Потребител
Параграф 123 от ЗГ има за цел собственика на постройките да получи възможност да закупи и земята - до момента собственост на държавата, като защити проект за прилежащ терен и приложи куп др.документи,разбира се.
В случай, че постройките са продадени, естествено от правото на параграфа ще се възползва новият им собственик. С продажбата на сградите стария собственик е загубил това право и практически няма как да се договори със собственика на земята, защото той всъщност е държавата в лицето на министъра на ЗГ.
Ако беше възможен варианта всеки собственик да променя желанията си според изгодите, които един или др. нормативен акт в едно или др. време му дава, нали се досещате, че на един и същи имот ще се появят страшно много собственици /бивши и настоящи/ с претенции от всякакво естество. Логично е нали?
В случай, че постройките са продадени, естествено от правото на параграфа ще се възползва новият им собственик. С продажбата на сградите стария собственик е загубил това право и практически няма как да се договори със собственика на земята, защото той всъщност е държавата в лицето на министъра на ЗГ.
Ако беше възможен варианта всеки собственик да променя желанията си според изгодите, които един или др. нормативен акт в едно или др. време му дава, нали се досещате, че на един и същи имот ще се появят страшно много собственици /бивши и настоящи/ с претенции от всякакво естество. Логично е нали?
- МА
Напълно логично МА, благодаря ти за обяснението.
Но моят въпрос беше какво става след като ЗЕМЯТА, вече не е държавна частна, а е закупена от юридическо лице. За да не се повтарям, ще те помоля да прочетеш по внимателно първата тема!
Но моят въпрос беше какво става след като ЗЕМЯТА, вече не е държавна частна, а е закупена от юридическо лице. За да не се повтарям, ще те помоля да прочетеш по внимателно първата тема!
- МГТ
Всъщност и аз не съм го изразил точно :-D, но имах предвид случая, в който земята е продадена.
- МГТ
Реагирах така, защото няма параграф 123 от ЗГ. Разглежданите от Вас въпроси са по параграф 123 от ЗИДЗГ /ДВ, бр.16 /2003 г./.
- protekta
- Потребител
OK, сега след като оточнихме от кой закон е параграф 123, можем да го коментираме :-D
Мисля че не уточних точно казуса!Става въпрос за следното:
Собственик на построени в/у държавна земя постройки желае да закупи прилежащата земя при условията на п.123.
Междувременно целия имот - частна държавна собственост е закупен от юридическо лице.
След смяна на собствеността в/у земята, собственика на постройките решава да кандидатства за закупуване на прилежащата земя при условията на п.123.
Според мен той няма възможност да се ползва от предвиденото право на закупуване по този параграф, а трябва да договаря с новия собственик!
Мисля че не уточних точно казуса!Става въпрос за следното:
Собственик на построени в/у държавна земя постройки желае да закупи прилежащата земя при условията на п.123.
Междувременно целия имот - частна държавна собственост е закупен от юридическо лице.
След смяна на собствеността в/у земята, собственика на постройките решава да кандидатства за закупуване на прилежащата земя при условията на п.123.
Според мен той няма възможност да се ползва от предвиденото право на закупуване по този параграф, а трябва да договаря с новия собственик!
- МГТ
Разбира се, държавата не може да продаде чужд имот, какъвто в случая се явява земята, горски фонд, собственост на юридическото лице. Обърнете внимание, че параграф 123 урежда продажбата на голата собственост върху земята само при незаконното строителство. При продажбата се издава заповед на Министъра на ЗГ, предхождаща сключването на договора за покупко-продажба. Т.е. в хипотезата сме на едно административно производство, при което министърът действа в условията както на обвързана компетентнтност, изразяваща се в проверка на условията на п.123 и наличието на всички изискуеми документи, така и в условията на оперативна самостоятелност, при която може да откаже продажбата на голата собственост, ако прецени, че е в интерес на държавата. Друг е въпроса, че собственика на постройките, в случай че те са изградени на основание на учредено му право на строеж, може да не допусне във владение собственика на земята, било то МЗГ или третото юридическо лице. От друга страна, в практиката не ми е известен случай, в който постройката да си заслужава съществуването в този и вид. Обикновено това са бунгала или други много стари сгради, за които е било учредено право на строеж в периода 1965-1966 год. и целта наа техните собственици е събарянето им и построяването на нови модерни вили, хотели и пр. В конкретния случай това няма да е възможно, ако новото строителство надхвърля правото на строеж, учредено за 10, 20 или 30 кв.м. например. За това и двамата имат интерес да се споразумеят, като в противен случай ще продължат съсобствеността си по неизгоден и за двамата начин. Собственикът на голата собственост ще бъде лишен от владение, а собственикът на сградата ще я ползва във вида, в който тя съществува, като разбира се има право да я събори и да я построи отново, но в същите размери и то само ако наистина притежава правото на строеж. Ако не го притежава, ще бъде принуден да освободи имота с оглед на чл.92 ЗС.
- notari
Eто това е отговор, Благодаря notari, засега не знам повече подробности, но ще следя развитието от близо и ще коментираме развитието!!!
- МГТ
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|