- Дата и час: 22 Ное 2024, 17:24 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Недвижим имот,определения
|
|
29 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Недвижим имот,определения
Несъм юрист!
Моля за помощ... (възмезно)
Как се определя площта на недвижим имот от гледна точка на :
1:Закона за местните данъци и такси.
2.Закона за кадастъра и имотния регистър.
3.Закона за устройство на територията.
Имотът се състои от дворово место с площ УУУ кв.м, съставляващо парцел
.........от кадастралния план на ...., заедно с масивна сграда , застроена върху
ХХХ кв. м.
Забележка: Скицата на имота определя площ, която е различна от цитираните по-горе площи и е валидна към дн.дата.
За контакти inn@gbg.bg
С уважение....Д.
Моля за помощ... (възмезно)
Как се определя площта на недвижим имот от гледна точка на :
1:Закона за местните данъци и такси.
2.Закона за кадастъра и имотния регистър.
3.Закона за устройство на територията.
Имотът се състои от дворово место с площ УУУ кв.м, съставляващо парцел
.........от кадастралния план на ...., заедно с масивна сграда , застроена върху
ХХХ кв. м.
Забележка: Скицата на имота определя площ, която е различна от цитираните по-горе площи и е валидна към дн.дата.
За контакти inn@gbg.bg
С уважение....Д.
- Данчо
Re: Недвижим имот,определения
в каккъв смисъл ,как се определя обясни конкретно случая ,все пак ако продаваш /купуваш и настоящата скица показва площ различна от това което е по НА ще се впише като площ това което е по скицата
- donna
- Старши потребител
1. Описанието на имота е съгласно текста в нот. акт.
2.Относно скицата:
а) Размерите на парцела със съответната им конфигурация, отговарящи
както на тези на самия терен, така и на тези по кадастралния план (но в
мащаб 1: 1000 ) , определят площ, равна на сумата от площите на дв. м. и МЖ,
т.е. Пл.парцел = ХХХ + УУУ кв. м.
б) В антетката на скицата , на ред " Площ по кадастрална карта " е за-
писано УУУ кв. м.
В това се състои и проблема.
Моля , ползвайте E maila.
БЛАГОДАРЯ
2.Относно скицата:
а) Размерите на парцела със съответната им конфигурация, отговарящи
както на тези на самия терен, така и на тези по кадастралния план (но в
мащаб 1: 1000 ) , определят площ, равна на сумата от площите на дв. м. и МЖ,
т.е. Пл.парцел = ХХХ + УУУ кв. м.
б) В антетката на скицата , на ред " Площ по кадастрална карта " е за-
писано УУУ кв. м.
В това се състои и проблема.
Моля , ползвайте E maila.
БЛАГОДАРЯ
- Данчо
Съгласно ЗМДТ се определя данъчна основа, зависеща от площта на ПАРЦЕЛА и площта на ЗАСТРОЕНАТА част с упоменатите в ЗМДТ подробности...
Съгласно ЗКИР ПАРЦЕЛ е урегулиран поземлен имот /ако негреша/. В моя
случай площта , изписана като УУУ по кадастрална карта в антетката на
скицата , неотговаря на площта, изчислена по данните от чертежа, който е копиран от кадастралния план, изработен в М 1 : 1000. Данните от този чертеж обаче напълно кореспондират с физическите размери на парцела и
чрез елементарно пресмятане се определя площ " УУУ+ХХХ" кв.м.
Какъв е пътят за отстраняване на това несъответствие , изхождайки от
факта, че кадастралната карта ( план) е едно точно изображение в определен
мащаб на терена?
Съгласно ЗУТ площта на парцел се дефинира като сума от СВОБОДНА
дворна площ и застроена площ. В НА пише "дворово место"...., СЪСТАВЛЯВАЩО парцел..... ...... , ЗАЕДНО с МЖ....
Тези разминавания на пръв поглед изглеждат елементарни , но създават
условия за тълкувания, в това число и злонамерени.
Ето защо търся помощ във Форума.
Наложително ли е да се заведе дело ? Ако " ДА", какво да бъде: - за нов НА
или наказателно?
Моля, ползвайте E-mail inn@gbg.bg
Благодаря! Данчо
БЛАГОДАРЯ !
Съгласно ЗКИР ПАРЦЕЛ е урегулиран поземлен имот /ако негреша/. В моя
случай площта , изписана като УУУ по кадастрална карта в антетката на
скицата , неотговаря на площта, изчислена по данните от чертежа, който е копиран от кадастралния план, изработен в М 1 : 1000. Данните от този чертеж обаче напълно кореспондират с физическите размери на парцела и
чрез елементарно пресмятане се определя площ " УУУ+ХХХ" кв.м.
Какъв е пътят за отстраняване на това несъответствие , изхождайки от
факта, че кадастралната карта ( план) е едно точно изображение в определен
мащаб на терена?
Съгласно ЗУТ площта на парцел се дефинира като сума от СВОБОДНА
дворна площ и застроена площ. В НА пише "дворово место"...., СЪСТАВЛЯВАЩО парцел..... ...... , ЗАЕДНО с МЖ....
Тези разминавания на пръв поглед изглеждат елементарни , но създават
условия за тълкувания, в това число и злонамерени.
Ето защо търся помощ във Форума.
Наложително ли е да се заведе дело ? Ако " ДА", какво да бъде: - за нов НА
или наказателно?
Моля, ползвайте E-mail inn@gbg.bg
Благодаря! Данчо
БЛАГОДАРЯ !
- Данчо
водеща е "скицата", която важи 6 месеца. Възможно НА да е стар и да е имало множество изменение на плана за регулация:
1. отчуждителни производства -неотразени в НА ;))))
2. упълномеряване на поземлен имот-неотразено в НА ;)))) и т.н.
1. отчуждителни производства -неотразени в НА ;))))
2. упълномеряване на поземлен имот-неотразено в НА ;)))) и т.н.
- inot
Добавка:
В трасировачния карнет ( М 1: 500 ) фигурират размерите с числени стой-
ности , отговарящи на физическите размери на парцела. По принцип уж
всичко е както трябва , само дето незнам как да убедя длъжностното лице в
техническата служба , че ПАРЦЕЛ и ДВОРОВО МЕСТО са едно и също до
толкова, до колкото имат едни и същи граници. И нищо повече. При купуване
на празно ( незастроено ) дворово место след извършване на строителство в този ПАРЦЕЛ неговата площ няма да се промени, но ще се намали площта на дворовото место с площта , върху която е извършено стро-
ителството съгласно съответните строителни книжа.
Аз съм купил недвижим имот, който е бил регулиран в 60-те години, преурегулиран през 80-те и изтъргуван през 90-те . За този имот уж всичко
трябва да е ясно. Но едно длъжностно лице иска АЗ ДА ДОКАЖА ПРАВОТО
НА МОЯТА ТЕЗА. Така изглеждат проблемите от моята гледна точка. Дл.лице си има своя такава , свързана с определени интереси.Строителството
в моя имот е извършено през 50-те години, т.е. преди последното преурегулиране.
С уважение: Данчо inn@gbg.bg
В трасировачния карнет ( М 1: 500 ) фигурират размерите с числени стой-
ности , отговарящи на физическите размери на парцела. По принцип уж
всичко е както трябва , само дето незнам как да убедя длъжностното лице в
техническата служба , че ПАРЦЕЛ и ДВОРОВО МЕСТО са едно и също до
толкова, до колкото имат едни и същи граници. И нищо повече. При купуване
на празно ( незастроено ) дворово место след извършване на строителство в този ПАРЦЕЛ неговата площ няма да се промени, но ще се намали площта на дворовото место с площта , върху която е извършено стро-
ителството съгласно съответните строителни книжа.
Аз съм купил недвижим имот, който е бил регулиран в 60-те години, преурегулиран през 80-те и изтъргуван през 90-те . За този имот уж всичко
трябва да е ясно. Но едно длъжностно лице иска АЗ ДА ДОКАЖА ПРАВОТО
НА МОЯТА ТЕЗА. Така изглеждат проблемите от моята гледна точка. Дл.лице си има своя такава , свързана с определени интереси.Строителството
в моя имот е извършено през 50-те години, т.е. преди последното преурегулиране.
С уважение: Данчо inn@gbg.bg
- Данчо
Не може да убедиш техническите органи, че урегулиран поземлен имот (парцел) е аналогично на дворно място.
Ще си зададеш въпрос: Защо?
Отговорът е :
Недвижими имоти, включени в околовръстен полигон в границите на строителната част на населеното място, се смятат за дворни места...
Околовръстен полигон не е тъждествен термин на регулационен план (РП) или както сега се нарича план за регулация (ПР).
Дворно място и парцел, често се бъркат като термини, но съгласи се, че не може сливици и сливи да са едно и също нещо.
Преди се разрешаваше строителство, в така наречените дворни места, само за малкоетажни сгради (до 3 етажа) и то след изработването и процедирането на частично застроително решение.
А, когато е налице застроителен и регулационен план (ЗРП), сега ПРЗ е друг въпрос...
Ще си зададеш въпрос: Защо?
Отговорът е :
Недвижими имоти, включени в околовръстен полигон в границите на строителната част на населеното място, се смятат за дворни места...
Околовръстен полигон не е тъждествен термин на регулационен план (РП) или както сега се нарича план за регулация (ПР).
Дворно място и парцел, често се бъркат като термини, но съгласи се, че не може сливици и сливи да са едно и също нещо.
Преди се разрешаваше строителство, в така наречените дворни места, само за малкоетажни сгради (до 3 етажа) и то след изработването и процедирането на частично застроително решение.
А, когато е налице застроителен и регулационен план (ЗРП), сега ПРЗ е друг въпрос...
- inot
"При купуване
ителството съгласно съответните строителни книжа."
Нещо бъркаш, друже. Целия двор да застроиш, площта му си остава същата. Просто в нотариалния акт се вписва: дворно място, застроено и незастроено, цялото с площ от ......... кв.м., ведно с /извършените в него сгради-/ двуетажна масивна жилищна сграда, застроена ВЪРХУ площ от ... кв.м., стопанска постройка, застроена ВЪРХУ площ от .... кв.м. и т.н. Нещо не схващам логиката ти при застрояване площта на двора да се намалява с площта на сградата.
ителството съгласно съответните строителни книжа."
Нещо бъркаш, друже. Целия двор да застроиш, площта му си остава същата. Просто в нотариалния акт се вписва: дворно място, застроено и незастроено, цялото с площ от ......... кв.м., ведно с /извършените в него сгради-/ двуетажна масивна жилищна сграда, застроена ВЪРХУ площ от ... кв.м., стопанска постройка, застроена ВЪРХУ площ от .... кв.м. и т.н. Нещо не схващам логиката ти при застрояване площта на двора да се намалява с площта на сградата.
- Иван
Re: за Иван
"Застроена площ" е площта, ограничена от външните очертания на ограждащите стени на първия надземен етаж или на полуподземния етаж, включително площта на проветрителните шахти и проходите в тези очертания. В застроената площ на приземно ниво не се включват тераси, външни стълби и стълбищни площадки, рампи, гаражи и други елементи с височина до 1,2 м от средното ниво на прилежащия терен.
"Свободна дворна площ" е разликата между площта на урегулирания поземлен имот и застроената площ. За такава площ се считат и откритите използваеми тераси върху подземния етаж, както и озеленените площи.
"Свободна дворна площ" е разликата между площта на урегулирания поземлен имот и застроената площ. За такава площ се считат и откритите използваеми тераси върху подземния етаж, както и озеленените площи.
- inot
До Иван:
Какво представляват като понятия :
1. Дворово место.
2. Застроена площ.
3. Парцел.
Според кои нормативни документи? Иначе тази дискусия няма да има край...
С уважение: Данчо.
Какво представляват като понятия :
1. Дворово место.
2. Застроена площ.
3. Парцел.
Според кои нормативни документи? Иначе тази дискусия няма да има край...
- Данчо
Re: за Данчо
ЗТСУ (Обн. ДВ, бр.29/1973, отм., ДВ, бр.1/2001г.)
ППЗТСУ (Обн., ДВ, бр.62, отм., ДВ, бр.1/2001г.)
ЗУТ (Обн., ДВ, бр.1/2001г., последно изм. и доп. ДВ, бр.36 и 65 от 2004г.)
Не забравяйте и ЗКИР (Обн., ДВ, бр.34/2000г., последно изм. и доп. ДВ, бр.36/2004г.)
ППЗТСУ (Обн., ДВ, бр.62, отм., ДВ, бр.1/2001г.)
ЗУТ (Обн., ДВ, бр.1/2001г., последно изм. и доп. ДВ, бр.36 и 65 от 2004г.)
Не забравяйте и ЗКИР (Обн., ДВ, бр.34/2000г., последно изм. и доп. ДВ, бр.36/2004г.)
- inot
Ха така, драги Инот! Да ходи и да си ги чете, нали? Ако не иска, има университети, където се преподава право срещу заплащане! И те изпитват, и учиш...... Все лошо, лошо....
Нищо лично, Данчо, нищо лично-просто нямаме време да ти пишем законите, като можеш да си ги намериш и прочетеш и сам. В тях има допълнителни разпоредби, където са дадени легални определения на повечето използвани в закона термини.
Нищо лично, Данчо, нищо лично-просто нямаме време да ти пишем законите, като можеш да си ги намериш и прочетеш и сам. В тях има допълнителни разпоредби, където са дадени легални определения на повечето използвани в закона термини.
- Иван
Re:За Иван и Данчо
§5 ДРЗУТ, точки:
16. "Свободна дворна площ" е разликата между площта на урегулирания поземлен имот и застроената площ. За такава площ се считат и откритите използваеми тераси върху подземния етаж, както и озеленените площи.
17. "Плътност на застрояването" е отношението на сбора от застроените площи на основното и допълващото застрояване спрямо площта на урегулирания поземлен имот, изразено в процент. Плътност на застрояване може да се определя и общо за квартал, устройствена територия или зона, както и за части от тях.
18. "Разгъната застроена площ" е сборът от застроените площи на всички етажи на основното и допълващото застрояване на и над терена. В разгънатата застроена площ се включват и застроените площи в подпокривното пространство на сградите, когато са предвидени за жилища, ателиета и кабинети. В застроената площ на надземните етажи се включва цялата площ на балконите, лоджиите и терасите.
"Дворно място" - чл.105, ал.4 ППЗТСУ
16. "Свободна дворна площ" е разликата между площта на урегулирания поземлен имот и застроената площ. За такава площ се считат и откритите използваеми тераси върху подземния етаж, както и озеленените площи.
17. "Плътност на застрояването" е отношението на сбора от застроените площи на основното и допълващото застрояване спрямо площта на урегулирания поземлен имот, изразено в процент. Плътност на застрояване може да се определя и общо за квартал, устройствена територия или зона, както и за части от тях.
18. "Разгъната застроена площ" е сборът от застроените площи на всички етажи на основното и допълващото застрояване на и над терена. В разгънатата застроена площ се включват и застроените площи в подпокривното пространство на сградите, когато са предвидени за жилища, ателиета и кабинети. В застроената площ на надземните етажи се включва цялата площ на балконите, лоджиите и терасите.
"Дворно място" - чл.105, ал.4 ППЗТСУ
- inot
Господа, освен , че не съм юрист, не съм и геодезист. С проблемите в моя
гьол общо взето някак се справям. Проблемът е във Вашето поприще.Със
сигурност няма да запишете МЕИ, за да си поправите бойлера.
Както се вижда , тази тема е достойна да се превърне в една дипломна
работа поне в няколко ВУЗ-а.
Моля да се върнем на темата , посочена в началото. Аз знам, че Вие и
можете, и знаете. Не искайте това от мен.
гьол общо взето някак се справям. Проблемът е във Вашето поприще.Със
сигурност няма да запишете МЕИ, за да си поправите бойлера.
Както се вижда , тази тема е достойна да се превърне в една дипломна
работа поне в няколко ВУЗ-а.
Моля да се върнем на темата , посочена в началото. Аз знам, че Вие и
можете, и знаете. Не искайте това от мен.
- Данчо
Това е от гледната точка на МФ : ЗМДТ и др.....
А от тази на МРРБ? Например ЗУТ ?
За мен най-съществено е как да убедя дл.лице от техн.служба да изпъл-ни функционалното му задължение да прилага ЗАКОНИТЕ еднозначно и
обективно ( в случая ЗКИР, в частта му Гл. трета , члленове 23,24 и най-вече
27, ал 1 във връзка с чл. 41(1) ,(3) , чл.43(1)т5 и т.н.
Не става въпрс за оспорване на граници, а за ИЗЧИСЛЯВАНЕ на площ
между тях , по начин посочен в този закон, защото едно оспорване на гра-
ници най-вероятно може да предизвика разглеждането в краен случай и на АЕРОФОТОСНИМКИТЕ, от които може да се видят и други неща...
Независимо от възможността за нееднозначното тълкуване на площта на имота , моят НА недвусмислено доказва правото ми на собственост върху
този имот! Неговите граници са ОБЕКТИВНО фиксирани и могат да бъдат
променяни само по законен ред! Длъжностното лице няма право да тълкува
законите , но е длъжно да ги изпълнява, обективно и точно! Има си хора за
тълкуването на законите... Иначе защо ги плащаме данъците?
По съвсем различен начин щяха да стоят нещата , ако въпросното дл.
лице ми беше посочило своите аргументи... Просто и кратко само ми заяви:
-Докажи ми! ..... , и аз се опитвам....
С уважение: Данчо
А от тази на МРРБ? Например ЗУТ ?
За мен най-съществено е как да убедя дл.лице от техн.служба да изпъл-ни функционалното му задължение да прилага ЗАКОНИТЕ еднозначно и
обективно ( в случая ЗКИР, в частта му Гл. трета , члленове 23,24 и най-вече
27, ал 1 във връзка с чл. 41(1) ,(3) , чл.43(1)т5 и т.н.
Не става въпрс за оспорване на граници, а за ИЗЧИСЛЯВАНЕ на площ
между тях , по начин посочен в този закон, защото едно оспорване на гра-
ници най-вероятно може да предизвика разглеждането в краен случай и на АЕРОФОТОСНИМКИТЕ, от които може да се видят и други неща...
Независимо от възможността за нееднозначното тълкуване на площта на имота , моят НА недвусмислено доказва правото ми на собственост върху
този имот! Неговите граници са ОБЕКТИВНО фиксирани и могат да бъдат
променяни само по законен ред! Длъжностното лице няма право да тълкува
законите , но е длъжно да ги изпълнява, обективно и точно! Има си хора за
тълкуването на законите... Иначе защо ги плащаме данъците?
По съвсем различен начин щяха да стоят нещата , ако въпросното дл.
лице ми беше посочило своите аргументи... Просто и кратко само ми заяви:
-Докажи ми! ..... , и аз се опитвам....
С уважение: Данчо
- Данчо
Данчо, тук се води дискусия. Това е форум!!!!
Донна наблегна на това, че водеща е скицата.
И аз съм на същото мнение.
Ти няма да се съгласиш, защото може би не получаваш очаквания отговор.
Но когато се борави с документи, на всички ще е по-ясно, какво точно питаш.
Именно, понеже не си специалист не съм сигурен, че правилно се опитваш да обясниш.
Едно е имот, друго е парцел, трето е скица.
Едно е кадастрален план, друго е план за регулация, трето е околовръстен полигон, четвърто е генерален застроителен план, пето е парцеларен план и т.н.
Приемам, че имаш парцел и ти е издадена скица със сгрешена квадратура.
Скицата важи 6 месеца, след което се издава нова, ако искаш да я ползваш за потвърждаване на факти и обстоятелства.
Скицата се издава, въз основа на действащ регулационен план (извадка от РП).
Колкото е графично, толкова.
От тук възниква въпроса, ако същата е издадена недобросъвестно....
Донна наблегна на това, че водеща е скицата.
И аз съм на същото мнение.
Ти няма да се съгласиш, защото може би не получаваш очаквания отговор.
Но когато се борави с документи, на всички ще е по-ясно, какво точно питаш.
Именно, понеже не си специалист не съм сигурен, че правилно се опитваш да обясниш.
Едно е имот, друго е парцел, трето е скица.
Едно е кадастрален план, друго е план за регулация, трето е околовръстен полигон, четвърто е генерален застроителен план, пето е парцеларен план и т.н.
Приемам, че имаш парцел и ти е издадена скица със сгрешена квадратура.
Скицата важи 6 месеца, след което се издава нова, ако искаш да я ползваш за потвърждаване на факти и обстоятелства.
Скицата се издава, въз основа на действащ регулационен план (извадка от РП).
Колкото е графично, толкова.
От тук възниква въпроса, ако същата е издадена недобросъвестно....
- inot
Проблема е следния: При издаването на
Скица № .... на позмлен имот .....,идентификатор...... , находящ се в...... , по кадастрална карта,одобрена със Заповед №.......... ,
................................................
ПЛОЩ ПО КАДАСТРАЛНА КАРТА ....... УУУ кв.
=========================================
трайно предназначение ........ урбанизирана по класификатор ... 01
начин на трайно ползване ..... ниско застрояване по класификатор ... 1000
...................................................
М 1:1000
ето тази площ (УУУ кв.м.) е по- малка от площта , изчислена съгласно чл. 27.(1) т.т. 1 и 2 . от ЗКИР ( в редацията му до изм.от тази / 2004 / година).
При прилагането на този член ще се получи площ , съвпадаща със сумата
( УУУ + ХХХ ) кв.м. ,
=================
т.е. ще отпадне неявното оспорване както на физическите
граници на имота , така и на тези от кадастралния план, защото те съвпадат.
И незащото аз го искам , а защото и Геодезията , и Картографията са точни
науки ,които Кадастъра обединява.
Това е проблемът ми : Как да задължа дл. лице първо да приложи ЗАКО-
НА, а след това да си го тълкува и коментира ...
============================================
Защото тази данна се попълва в още цял куп документи и служи за
много неща.....
С уважение : Данчо inn@ gbg.bg
Скица № .... на позмлен имот .....,идентификатор...... , находящ се в...... , по кадастрална карта,одобрена със Заповед №.......... ,
................................................
ПЛОЩ ПО КАДАСТРАЛНА КАРТА ....... УУУ кв.
=========================================
трайно предназначение ........ урбанизирана по класификатор ... 01
начин на трайно ползване ..... ниско застрояване по класификатор ... 1000
М 1:1000
ето тази площ (УУУ кв.м.) е по- малка от площта , изчислена съгласно чл. 27.(1) т.т. 1 и 2 . от ЗКИР ( в редацията му до изм.от тази / 2004 / година).
При прилагането на този член ще се получи площ , съвпадаща със сумата
( УУУ + ХХХ ) кв.м. ,
=================
т.е. ще отпадне неявното оспорване както на физическите
граници на имота , така и на тези от кадастралния план, защото те съвпадат.
И незащото аз го искам , а защото и Геодезията , и Картографията са точни
науки ,които Кадастъра обединява.
Това е проблемът ми : Как да задължа дл. лице първо да приложи ЗАКО-
НА, а след това да си го тълкува и коментира ...
============================================
Защото тази данна се попълва в още цял куп документи и служи за
много неща.....
С уважение : Данчо inn@ gbg.bg
- Данчо
Добавка :
==========
Аргументите на дл. лице са, че така пишело в НА... (някъде по- нагоре го бях
цитирал)
==========
Аргументите на дл. лице са, че така пишело в НА... (някъде по- нагоре го бях
цитирал)
- Данчо
Данчо, разбрах.
Дано ти помогне това:
При съдебна и доброволна делба, при продажба на част от недвижим имот, при съединяване на съседни недвижими имоти, както и при разделяне на недвижим имот по искане на собственика или във връзка с промяна на трайното предназначение службата по кадастъра дава идентификатори и издава скици, а за самостоятелен обект в сграда - и схема на обекта.
КОГАТО СКИЦАТА Е ИЗРАБОТЕНА ОТ ПРАВОСПОСОБНО ЛИЦЕ, ТЯ СЕ ЗАВЕРЯВА ОТ СЛУЖБАТА ПО КАДАСТЪРА (чл.56, ал.2, последно изречение от ЗКИР)
Дано ти помогне това:
При съдебна и доброволна делба, при продажба на част от недвижим имот, при съединяване на съседни недвижими имоти, както и при разделяне на недвижим имот по искане на собственика или във връзка с промяна на трайното предназначение службата по кадастъра дава идентификатори и издава скици, а за самостоятелен обект в сграда - и схема на обекта.
КОГАТО СКИЦАТА Е ИЗРАБОТЕНА ОТ ПРАВОСПОСОБНО ЛИЦЕ, ТЯ СЕ ЗАВЕРЯВА ОТ СЛУЖБАТА ПО КАДАСТЪРА (чл.56, ал.2, последно изречение от ЗКИР)
- inot
В допълнение на предходния POST 20-08-04 14:04
За да стане по ясно.
чл.16, ал.3 от Закон за кадастъра и имотния регистър (ЗКИР - Обн., ДВ, бр.34/2000г., последно изм. и доп., бр.36/2004г.), собственик или друго заинтересувано лице може да възложи на правоспособно лице получило правоспособност при условията и по реда ЗКИР изработването на скици на поземлени имоти и сгради, схеми на самостоятелни обекти в сгради, проекти за разделяне и обединяване на недвижими имоти, комбинирани скици за пълна или частична идентичност на границите на поземлен имот, кадастрална карта и кадастрални регистри по чл.35а ЗКИР, както и извършването на свързаните с тях геодезически измервания.
Границите на поземлен имот се трасират и координират за сметка на собственика, съответно на носителя на друго вещно право, съгласно чл.38, ал.1, т.2 и чл.56, ал.1 ЗКИР, като се подава молба до службата по кадастъра и се внася такса съгласно тарифата по чл.8, ал.2 ЗКИР. В молбата се посочва и правоспособното лице, когато е подписан договор за трасиране на имота съгласно чл.16, ал.3 ЗКИР. Лицето, което трасира имота и координира граничните точки, съставя протокол за извършеното трасиране по образец, одобрен от изпълнителния директор на Агенцията по кадастъра. Лицето, извършило трасирането, представя в службата по кадастъра данните от заснемането и координирането на трасираните гранични точки и протокола.
За да стане по ясно.
чл.16, ал.3 от Закон за кадастъра и имотния регистър (ЗКИР - Обн., ДВ, бр.34/2000г., последно изм. и доп., бр.36/2004г.), собственик или друго заинтересувано лице може да възложи на правоспособно лице получило правоспособност при условията и по реда ЗКИР изработването на скици на поземлени имоти и сгради, схеми на самостоятелни обекти в сгради, проекти за разделяне и обединяване на недвижими имоти, комбинирани скици за пълна или частична идентичност на границите на поземлен имот, кадастрална карта и кадастрални регистри по чл.35а ЗКИР, както и извършването на свързаните с тях геодезически измервания.
Границите на поземлен имот се трасират и координират за сметка на собственика, съответно на носителя на друго вещно право, съгласно чл.38, ал.1, т.2 и чл.56, ал.1 ЗКИР, като се подава молба до службата по кадастъра и се внася такса съгласно тарифата по чл.8, ал.2 ЗКИР. В молбата се посочва и правоспособното лице, когато е подписан договор за трасиране на имота съгласно чл.16, ал.3 ЗКИР. Лицето, което трасира имота и координира граничните точки, съставя протокол за извършеното трасиране по образец, одобрен от изпълнителния директор на Агенцията по кадастъра. Лицето, извършило трасирането, представя в службата по кадастъра данните от заснемането и координирането на трасираните гранични точки и протокола.
- inot
29 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|