- Дата и час: 22 Ное 2024, 10:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
наследство и възстановяване на земеделска земя
|
|
32 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
Re: наследство и възстановяване на земеделска земя
Може ли такова съдебно решение да бъде отменено по реда на чл. 231 б. е) от ГПК - все си мисля, че записването кой внася имота в ТКЗС не установява правото му на собственост. Нито прадядото е оставил завещание, нито приживе се е разпоредил по някъкъв начин с имотите си.
- 8873
Лошото е, че в резултат на това, че късно разбрахме за решението, се провали сделка за продажбата на това място. Естествено, господинът може да също да продаде и върви се оправяй тогава. Неговият акт за собственост за момента е бетон - издаден въз основа на съдебно решение.
- 8873
по мое мнение може , да си призная до този момент не съм срещала такова нещо
- donna
- Старши потребител
питам се малко звучи нелогично какво би станало ако другите наследници и те заведат иск в съда
- donna
- Старши потребител
Всички са на мнение, че т.н. справедливост трябва да възтържествува. Така че всички наследници по решение на п.к. ще са ищци по една и съща ИМ. Въпроса е дали ще успеем да оборим в новия процес вписването по ямлячен регистър със стария нот. акт. Защото именно това е основният мотив на съда за това решение.
- 8873
другия интересен факт какво би станало ако другите наследници си извадят НА въз основа на решението на поземлената комисия
- donna
- Старши потребител
мисля че ще успеете защото не е важно кой е внесъл земите /кой какво е внасял някога в ТКЗС е пълен хаос/, а на кого са тия земи , все пак мисля че ще е добре да се извади и едно съдебно удостоверение от службата по вписванията че за тоя имот от момента на вписване на стария НА няма никакви разпоредетелни сделки , както и завещания
- donna
- Старши потребител
Даже си мисля - след като решението на п.к. не е обжалвано, влязло е в сила - нали имаше такава разпоредба - че замества НА. Т. е. легитимира те като собственик, независимо от констативката. В случая той ще се окаже - по - стар по време и по-силен по право?! Дали е така? И друг въпрос - знаеш ли някъква практика, върху която да поразсъждавам. Все пак работя в друга област и ще ми отнеме доста време да се ровя.
- 8873
ще потърся ,но няма да стане веднага ,ще се обадя
- donna
- Старши потребител
Благодаря - оказаната помощ и до момента беше безценна.
- 8873
върху решението на поземлената камисия може да се издаде НА , но за действието на самото решение дали е конститутивно или декларативно има различни становища , примерно според решение №1/7.10.1997г.на ОСГК ,решенията на ПК по чл.14 ал.1имат конститутивно действие , но не всички са на това мнение ,примерно виж Българско нотариално право -Бешков , томІІ стр.81/82,той смята че конститутивно действие имат само решението по чл.20 от ЗСПЗМ изпращам ти една статия на имейла ,открих я в нета ,но не мога да я постна тук че нещо компютъра ми не ще да я прехвърли нещо му стана
- donna2
- Потребител
32 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
|
|