начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

казус с агенция и собственик

Казуси за недвижими имоти

казус с агенция и собственик

Мнениеот Вишева » 05 Апр 2004, 19:05

Бих искала да помоля за мнение и къвет по следния казус. Търся да закупя имот и сключих договор с агенция за недвижими имоти. Тя ме води на оглед на различни имоти. В същото време проверявам и оглеждам имоти обявени директно от собствениците. При оглед на имот, за който влязох във връзка директно със собственик се оказа, че съм била на оглед и с агенцията. В случай, че закупя този имот дължа ли комисионна към агенцията и мога ли да бъда подведена под наказателна отговорност ако сделка бъде сключена директно със собственика.
Вишева

Re: казус с агенция и собственик

Мнениеот 14 » 05 Апр 2004, 19:41

Вие не носите наказателна отговорност ,ако закупите имота директно от собственика му ,защото отношенията между вас и агенцията са уредени чрез договор ,вероятно писмен.Обикновено в този договор са уредени случаите ,когато клиентът-купувач или продавач се откаже от услугите на агенцията и действа без нейното посредничество.От гледна точка на общите правила ,касаещи договора за поръчка ,какъвто сте сключили с агенцията ,последната има право да иска уговореното в договора възнаграждение дори и ако вие директно закупите имота от собственика.Отделен е въпросът по какъв начин агенцията би реализирала вземането си спрямо вас ,но предполагам ,че има практика в тая насока .Ако някой колега работи за такава агенция или има представа ,моля да сподели опита си.
14

Мнениеот galka198 » 05 Апр 2004, 21:33

По принцип това се уговаря в договора, който сключвате със съответната агенция. Дължат се неустойки, в случай, че ви хванат. Но по принцип агенциите не се занимават с дреболии. Особено в настоящия момент, когато и без друго са засипани от работа и печелят достатъчно. Едва ли някой ще тръгне да се занимава с вас. А ако огледът е бил извършван отдавна, почти не съществува тази опасност. Дерзайте!
galka198
Нов потребител

Мнениеот Слави Котаров » 06 Апр 2004, 08:26

Не носите наказателна отговорност за товаь, че сте закупили имота без посредничеството на агенцията. В договора, който сте сключили с агенцията, вероятно съществува клауза, че сте длъжни да заплатите уговорената комисионна при покупка на жилище, което ви е показано от агенцията. Ако избегнете агенцията и закупите това жилище без нейното посредничество, след като вече сте сключили договора за оглед на конкретното жилище, също дължите комисионна. Нещо повече - вероятно в договора има клауза, според която при такъв случай дължите и обезщетение, тъй като такава е практиката. Аз обслужвам такава агенция и при нея в договора за оглед съществува клауза, че при такъв случай некоректния клиент дължи комисионната в двоен размер като обезщетение. Така че проверете какъв точно договор сте подписали, и по-добре си платете. Не е вярно това, че агенцията няма да се занимава с вас, ако разбере - никой не обича да губи пари, но вашата отговорност в този случай няма дабъде наказателна, а гражданска, и ще се осъществи по реда на ГПК, т.е. с гражданско дело. Лошото в случая е, че при такова дело вие ще платите не само комисионната (понякога в двоенр размер), но и таксите и възнагпраждението на адвоката на агенцията, и вероятно ще ви излезе доста по-скъпо, отколкото самата комисионна. Помислете и преценете риска :-)
Слави Котаров

Мнениеот boba » 06 Апр 2004, 17:07

Решението е изцяло Ваше - да платите или не. Наказателна отговорност категорично не може да Ви се търси. Тъй като преди време обслужвах агенции за недвижими имоти, мога да ви уверя, че те си следят офертите и собствениците постоянно, най-малкото защото дават луди пари за реклама и телефони /не толкова за да следят такива клиенти като Вас/. Аз лично, а и други колеги адвокати, съм водила дела срещу неизрядни клиенти, включително и на основание устен договор, и съм спечелила две. Неприятно е и за двете страни. По-добре потърсете споразумение с агенцията и платете определена сума. Вярвам, че можете да изтъкнете редица доводи в своя полза, може и договорът Ви да има клаузи, предвиждащи такива ситуации. Друг път просто решете предварително - дали ще си търсите имот с посредничеството на агенция или ще действате сама.
boba

Мнениеот Омега » 07 Апр 2004, 17:18

Солидарна съм с крайната фраза в мнението на Боба, т.е. преди да купи или продаде имот всеки възпитан гражданин на Републиката трябва да е наясно как ще действа-като такъв или като "ошашкан".Най-сполучливи сделки стават с изрядни хора, документи и позиции.А агенциите са едно необходимо и полезно зло.Глупаво е да действаш по всички възможни начини и да не си подготвен за подобна реакция от другите към тебе-очаквай да си потърсят полагащото им се възнаграждение за реално свършена работа.
Омега

Мнениеот sori » 24 Май 2004, 10:28

Етиката изисква да се заплати труда на агенцията и нейните разходи за реклама.
sori

Назад към Имотни казуси