начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Имот в Испания

Казуси за недвижими имоти

Имот в Испания

Мнениеот Стоян » 02 Фев 2004, 04:58

С мои роднини съм наследник на малък имот в Испания по силата на завещание.
Бях в Испания и се срещнах с Ноториуса на завещанието, който ми обеща помощ за прехвърляне на наследството, след като му представя пълномощно от наследниците за да ги представям, или самите наследници да се явят пред него.За двама от наследниците, за да дадът своето решение за приемане или отказ от наследниците се наложи да се предизвикат дела в България, където пред районния съдия да заявят своето решение.Даденото от тях решение за приемане на наследството е приведено и заверено от консулския отдел на М-во на външните работи с печат на Хага, легализиращ документите в европейските страни.
Въпросите ми са:
1. Легализираните решения с печат на Хага, за приемане на наследството от двамата наследника, имат ли правна стойност за Испания.
2. Как могат да се намерят испанските закони за наследството и данъчното облагане на наследствени имоти.
3. Условия за собственост на имоти в Испания от български граждани.
4. Мнения за ползване на имота (продажба, даване под наем и др.)
Предварително благодаря за отговори по темата.
Стоян

Re: Имот в Испания

Мнениеот donna2 » 02 Фев 2004, 09:21

Документите са заверени с апостил -имат правна стоиност ,също така според договора за взаимна правна помощ по граждански дела м/у РБ и КИ официалните документи съставени на територията на една от договарящите страни се освобождават от легализация когато трябва да се представят на територията на другата страна във вашият случай документите издадени от съд и нотариалните документи чл.23 от договора -затова документите ви са заверени с апостил

вие сте били при Испански нотариус той бе трябвало да ви обясни как стоят нещата с наследяването по завещание и най накрая вие български гражданин ли сте или испански
donna2
Потребител

Re: Имот в Испания

Мнениеот Стоян » 04 Фев 2004, 02:29

Donna 2,
По темата "Имот в Испания"
Благодаря за отговора.Аз съм български гражданин.Нотариуса действително ми обясни любезно изискванията за придобиване на имота.За разговор с него аз разполагах и сега разполагам с пълномощно от наследниците, за изключение на 2 с които в последствие водих дела, за да взема тярното решение за приемане на наследството.Сега предстои да представя на нотариуса тези решения, заверени с апостил на Външно министерство и не съм сегурен, дали вземати чрез българския съд решения на наследници за приемане на наследство ще бъдат уважени в Испания.Запитването в http://WWW.LEX.BG направих за да бъда подготвен при предстоящата ми среща с нотариуса.
От друга страна, не сме наясно, кой е добрият нариант за разполагане с наследството и какво по-нататък е необходима да се направи, при положение, че представените документи бъдат приети от нотариуса.
За мен, нашият LEX.BG портал се оказа много полезен, т.к. в него са публикувани основните закони.Със законът за наследството, разполагах и преди това.В испанските сайтове не успях да номеря подобни портали, за да мога предварително да се запозная с техните закони.
Крайно съм Ви благодарен за отговора.
Стоян

Назад към Имотни казуси