начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Данък-наследство

Казуси за недвижими имоти

Данък-наследство

Мнениеот Тодоров » 30 Яну 2004, 23:29

Откривам темата под такова заглавие с надеждата, че тук няма да бъде разглеждан само моят казус, но и всичко, което попада в рубриката.
Като начало бих искал да представя казус, който може да се окаже интересен за някои от вас и много полезен за мен самия, за което предварително Ви благодаря.
Подтема: казус1: Има ли давност и какъв риск поема всеки, който не плати данъка навреме с цел пълното му избягване ?
Подтема: казус2: Как стои въпросът с придобиването на наследство от чужд гражданин
Случай ....
Преди 3 г. почина баща ми - единственият член на семейството с българско гражданство. Аз, брат ми и майка ми сме чуждестранни граждани с постоянно местопребиваване в България.
Имам следните два въпроса:
1. Не съм платил данък наследство и чакам да изтече 5г. период, за да стане той неизискуем. Възможно ли е наистина да не го платя с изтичането на този срок и ще придобием ли със наследения имот без данък ? Какви рискове бих могъл да очаквам ?

2. Необходимо ли е да предприема някакви действия, за да продължим да живеем в апартамента и да имаме право на собственост, след като и тримата сме чужди граждани ? Крайният вариант е да взема българско гражданство, но не бих искал поради три причини:
а. свързано е с отказване от настоящето ми гражданство
б. не чувствам, че да отида в казармата за мен ще е "чест и дълг"
в. много разходи

Не искам да обидя никого. Търся професионален правен съвет.
Тодоров

Re: Данък-наследство

Мнениеот donna2 » 31 Яну 2004, 11:32

Разбирам че не сте платили данък наследство ,но декларация в данъчното подадохте ли ? Като изтече давностният срок можете спокойно да направите на данъчните едно възражение за изтекла давност и да не платите /интересно как не са ви усетили /
Ако имота е само апартамент няма проблем със собственоста -защото 3г. срок за прехвърляне на собственоста от чужденец към местно лице касае случая котато в наследството има земя или гори ,в случая това е апартамент /поне така разбрах/
donna2
Потребител

Мнениеот stavrev » 31 Яну 2004, 15:33

В данъчното получават от общината през определен период от време данни за лицата,които са починали.Така че там сигурно вече знаят,че баща ти е починал. Обаче не вярвам ,че ще започнат да те търсят ,затова че не си декларирал ,но все пак...Между другото няма да зле да декларираш наследството, ако апартамента има дан.оценка по-малка от 15000 лв.Тогава наследството не се облага с данък.
Относно апартамента,права е donna2,че няма от какво да се притесняваш.
stavrev
Потребител

Мнениеот antont » 03 Фев 2004, 13:06

Благодаря. Вече се чувствам по-спокоен. А за имота - ще изчакам да му падне данъчната оценка и ще подам декларация..
antont
Нов потребител

Назад към Имотни казуси