начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Отказ от наследство или приемане по опис?

Казуси за недвижими имоти

Отказ от наследство или приемане по опис?

Мнениеот Теодора Вутова » 28 Яну 2004, 15:30

Имам апартамент на мое име, за който баща ми имаше учредено вещно право на ползване, докато е жив. Натрупал е много задължения към Топлофикация и ВиК, като партидите бяха и все още са на негово име. След смъртта му единственото имущество, което ще наследя са малко земя и стари вещи в апартамента. Има ли някакъв начин сметките да се платят само до размера на тази земя и вещи? Могат ли Топлофикация и т.н. да имат претенции към апартамента, който е на мое име и не го наследявам? Какво е положението при отказ от наследство и какво означава "приемане по опис" и това, че този който е приел по опис отговаря само до размера на приетото по опис? Мога ли по този начин да приема наследството, след като баща ми бше разведен и аз съм единствено негово дете?
Теодора Вутова

Re: Отказ от наследство или приемане по опис?

Мнениеот mpd » 28 Яну 2004, 16:40

Точно така е - ако приемете насл. по опис ще отговаряте за задълженията на баща си само до размера на полученото наследство; ако не - ще отговаряте за задълженията му в пълен размер и ако наследството не е достатъчно - кредиторите ще могат да се обърнат и към ваше имущество.Нама знаение, че баща ви е бил разведен и сте единствено дете
mpd

Мнениеот donna2 » 28 Яну 2004, 16:44

вие предполагам сте сключили с баща си договор за издръжка и гледане и той си е запазил ползването пожизнено ,апартамента си е ваш от момента на сключване на договора за издръжка и гледане , отказ от наследство става с писмено заявление до районния съд , приемането на наследство по опис се заявява писмено пред районния съдия в 3 месечен срок откакто наследника е узнал че наследството е открито ,този срок може да бъде продължен от районния съдия до 3 месеца
оказа ,както и приемането на наследството по опис се вписват в особенна книга при районния съд
donna2
Потребител

Мнениеот Питанчо » 28 Яну 2004, 16:45

Можеш по този начин, точно това значи, могат да имат претенции към апартамента само ако приемеш наследството не по опис, и то пак при определени условия - да не е единствено жилище и т.н. Иначе - не.
Питанчо

Мнениеот mpd » 28 Яну 2004, 16:48

Я да дообясня - като приемете наследството по опис, правите ясно разграничаване между вашето имущество и това на баща ви и съответно неговите задължения ще се погасят само от наследеното имущество, без значение, че то няма да е достатъчно - за колкото стигне - толкова. А ако не приемете по опис ще дължите цялата сума понеже няма да е ясно каъв е бил точния размер на наследството.А при отказа - нищоне получавате и нищо няма да дължите.
mpd

Мнениеот Теодора Вутова » 29 Яну 2004, 13:40

Много ви благодаря за отговорите. Обнадеждихте ме. Още малко пояснения. Няма договор за издръжка и гледане. Договорът е за покупко-продажба, но с учредено вещно право на ползване. Някъде четох, че ако направя отказ от наследство и имуществото на следващите наследници (втори братовчеди и т.н.) не е достатъчно, кредиторите могат да искат разваляне на отказа от наследство в срок до три години и да имат претенции към моето имущество. Ако това е така, предполагам че най-доброто решение е приемането на наследството по опис. Това, че имам ключ от апартамента (тоест имала съм достъп до вещите в него) дали би било проблем. Баща ми се е регистрирал като социално слаб, така че очевидно не е имало какво да наследя.
Теодора Вутова

Мнениеот Теодора Вутова » 29 Яну 2004, 13:47

Забравих да попитам: тия организации могат ли да имат претенции към мен за сметките като собственик на апартамента. Въпреки желанието си аз не съм имала възможност да огранича баща си да ползва жилището и да натрупва сметки, все пак той е бил законният ползвател.
Теодора Вутова

Мнениеот Anastassia.Terzieva » 30 Яну 2004, 00:16

Здравейте,
Само бих допълнила някои неща към казаното дотук.
Отказът от наследство може да бъде оспорен, ако се докаже че наследството е било прието чрез конкудентни действия. Казано иначе ако направите отказ от наследство и се стигне до съд, те могат да доведат някакви измислени свидетели, които да кажат че сте се разпоредили с някоя вещ от наследството- изхвърлили сте някой парцал например и дотук с отказа от наследство.
Затова ви съветвам да приемете наследството по опис, а те като видят че няма нищо съществено с което да компенсират задъженията натрупани от баща ви, можи и изобщо да ви оставят на мира и след като изтече давността да се разпореждате с земята както намерите за добре.
Това е- успех и ако има още нещо - питайте :)))))))))))
Аватар
Anastassia.Terzieva
Потребител

Мнениеот Теодора Вутова » 30 Яну 2004, 13:24

Благодаря. Единственото, което остана да ме притеснява е дали могат да предявяват претенции към мен като собственик на апартамента през периода, когато той вече е бил моя собственост, но го е ползвал баща ми по силата на учреденото вещно право и когато са натрупани сметките. Все пак аз съм се водела собственик, въпреки че не съм можела да се разпореждам с него. А за наследството мисля, че вече имам добър начин по който да действам. Отново големи благодарности.
Теодора Вутова

Мнениеот радо » 30 Яну 2004, 14:14

Уважаема госпожо Вутева,
По отношение на задълженията Ви към ВиК:

Съгласно чл..1, ал.2 от Наредба№9,(обн. ДВ 77/1994г.), която определя взаимооотношенията между съответните водоснабдителни дружестава и абонатите "Абонат" може да бъде само "собственикът на съответния водоснабдяван имот" или "отделните собственици на имоти в етажна собственост".Наемателите(ползвателите) могат само да заплащат консумацията от името и за сметка на собстеника -чл.3, ал.5 от посочената наредба.
Т.е. сметките, който се водят на името на баща Ви са неправилно заведени и при един бъдещ процес това ще излезе наяве. От момента на прехвърлянето на собствеността Вие сте станали титуляр на задълженията и съгласно чл.3, ал.6 от Нрадба 9 сте били задължени в 7 дневен срок да уведомите съответното "ВиК"Дружество. Нещо повече-съгласно изр.1 на чл.3, ал.6 "върху новия собственик преминават всички права и задължения , произтичащи от сключения договор е експлоатационното предприятие"-т.е. от този момент върху Вас са преминали и всички стари задължения на абоната(разбира се ,ако е било налице сключен договор).
Има опасност ако съответното "ВиК"заведе процес срещу баща Ви(това няма да бъде исков процес, т.к съгласно чл.203 Закона за водите във връзка с чл.237, б"к"ГПК)то ще извади изпълнителен лист срещу баща Ви) и след това се окаже, че имота е прехвърлен, да понесете разноските и по този процес.

Най накрая и малко успокоение-като знам едно ВиК Дружество колко длъжници има, няма скоро да Ви потърси, а освен това и не може да Ви спре водата:)))))
радо

Мнениеот парцуца джанкова » 30 Яну 2004, 14:20

Колеги всички бъркате в постановката, ако Топлофикация не е предприела принудителни действия за събиране на вземането си - издаване на изпълнителен лист и образуване на изпълнително дело, то нямаме установено вземане, което да "последва" наследството и съответно да се наложи наследника да плаща дългове на наследодателя си или да търси начин да се оттърве.
Ако няма изпълнение срещу имуществото на длъжника - наследодател, то не може да се образува тепърва срещу наследника.
Отделно ползвателя е задължен за всички разноски относно ползването на недв. имот в т.ч. и данъци.
Теодора проверете на чие име е партидата в Топлофикация и има ли образувано дело срещу баща Ви.
Ако партидата е на Ваше име ще плащате до дупка, ако е на баща Ви и няма дело при съдия изпълнителя Топлофикация да го духа, платете си данък наследство и си прехвърлете партидата на Ваше име аки искате да ползвате парно разбира се.
парцуца джанкова

Мнениеот Теодора Вутова » 30 Яну 2004, 19:20

Очевидно проблемът е в това дали за разходите по жилището е задължен собственикът или ползвателят. Предполагам, че ако има закон, в който е конкретизирано, че при учредено вещно право на ползване задълженият е ползвателят (както това е в Закона за местните данъци и такси), то това бие всичко наредби (на Топлофикация, ВиК и т.н.). Само, че не знам дали има такъв закон и кой е той. ;)
Теодора Вутова

Мнениеот donna2 » 30 Яну 2004, 19:37

чл.57 ал.1 от закона за собствеността
Ползвателя е длъжен да плаща разноските ,свързани с ползването ,включително данъците и другите такси ,да поддържа вещта в състоянието,в което я е приел,и да я върне на собственика след прекратяване правото на ползване

тъй като баща ви си е здапазил правото на ползване пожизнено то се прекратява със смъртта му -чл.59 от ЗС
donna2
Потребител

Назад към Имотни казуси