- Дата и час: 22 Ное 2024, 09:27 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Отказ от наследство или приемане по опис?
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Отказ от наследство или приемане по опис?
Имам апартамент на мое име, за който баща ми имаше учредено вещно право на ползване, докато е жив. Натрупал е много задължения към Топлофикация и ВиК, като партидите бяха и все още са на негово име. След смъртта му единственото имущество, което ще наследя са малко земя и стари вещи в апартамента. Има ли някакъв начин сметките да се платят само до размера на тази земя и вещи? Могат ли Топлофикация и т.н. да имат претенции към апартамента, който е на мое име и не го наследявам? Какво е положението при отказ от наследство и какво означава "приемане по опис" и това, че този който е приел по опис отговаря само до размера на приетото по опис? Мога ли по този начин да приема наследството, след като баща ми бше разведен и аз съм единствено негово дете?
- Теодора Вутова
Re: Отказ от наследство или приемане по опис?
Точно така е - ако приемете насл. по опис ще отговаряте за задълженията на баща си само до размера на полученото наследство; ако не - ще отговаряте за задълженията му в пълен размер и ако наследството не е достатъчно - кредиторите ще могат да се обърнат и към ваше имущество.Нама знаение, че баща ви е бил разведен и сте единствено дете
- mpd
вие предполагам сте сключили с баща си договор за издръжка и гледане и той си е запазил ползването пожизнено ,апартамента си е ваш от момента на сключване на договора за издръжка и гледане , отказ от наследство става с писмено заявление до районния съд , приемането на наследство по опис се заявява писмено пред районния съдия в 3 месечен срок откакто наследника е узнал че наследството е открито ,този срок може да бъде продължен от районния съдия до 3 месеца
оказа ,както и приемането на наследството по опис се вписват в особенна книга при районния съд
оказа ,както и приемането на наследството по опис се вписват в особенна книга при районния съд
- donna2
- Потребител
Можеш по този начин, точно това значи, могат да имат претенции към апартамента само ако приемеш наследството не по опис, и то пак при определени условия - да не е единствено жилище и т.н. Иначе - не.
- Питанчо
Я да дообясня - като приемете наследството по опис, правите ясно разграничаване между вашето имущество и това на баща ви и съответно неговите задължения ще се погасят само от наследеното имущество, без значение, че то няма да е достатъчно - за колкото стигне - толкова. А ако не приемете по опис ще дължите цялата сума понеже няма да е ясно каъв е бил точния размер на наследството.А при отказа - нищоне получавате и нищо няма да дължите.
- mpd
Много ви благодаря за отговорите. Обнадеждихте ме. Още малко пояснения. Няма договор за издръжка и гледане. Договорът е за покупко-продажба, но с учредено вещно право на ползване. Някъде четох, че ако направя отказ от наследство и имуществото на следващите наследници (втори братовчеди и т.н.) не е достатъчно, кредиторите могат да искат разваляне на отказа от наследство в срок до три години и да имат претенции към моето имущество. Ако това е така, предполагам че най-доброто решение е приемането на наследството по опис. Това, че имам ключ от апартамента (тоест имала съм достъп до вещите в него) дали би било проблем. Баща ми се е регистрирал като социално слаб, така че очевидно не е имало какво да наследя.
- Теодора Вутова
Забравих да попитам: тия организации могат ли да имат претенции към мен за сметките като собственик на апартамента. Въпреки желанието си аз не съм имала възможност да огранича баща си да ползва жилището и да натрупва сметки, все пак той е бил законният ползвател.
- Теодора Вутова
Здравейте,
Само бих допълнила някои неща към казаното дотук.
Отказът от наследство може да бъде оспорен, ако се докаже че наследството е било прието чрез конкудентни действия. Казано иначе ако направите отказ от наследство и се стигне до съд, те могат да доведат някакви измислени свидетели, които да кажат че сте се разпоредили с някоя вещ от наследството- изхвърлили сте някой парцал например и дотук с отказа от наследство.
Затова ви съветвам да приемете наследството по опис, а те като видят че няма нищо съществено с което да компенсират задъженията натрупани от баща ви, можи и изобщо да ви оставят на мира и след като изтече давността да се разпореждате с земята както намерите за добре.
Това е- успех и ако има още нещо - питайте :)))))))))))
Само бих допълнила някои неща към казаното дотук.
Отказът от наследство може да бъде оспорен, ако се докаже че наследството е било прието чрез конкудентни действия. Казано иначе ако направите отказ от наследство и се стигне до съд, те могат да доведат някакви измислени свидетели, които да кажат че сте се разпоредили с някоя вещ от наследството- изхвърлили сте някой парцал например и дотук с отказа от наследство.
Затова ви съветвам да приемете наследството по опис, а те като видят че няма нищо съществено с което да компенсират задъженията натрупани от баща ви, можи и изобщо да ви оставят на мира и след като изтече давността да се разпореждате с земята както намерите за добре.
Това е- успех и ако има още нещо - питайте :)))))))))))
-
Anastassia.Terzieva - Потребител
Благодаря. Единственото, което остана да ме притеснява е дали могат да предявяват претенции към мен като собственик на апартамента през периода, когато той вече е бил моя собственост, но го е ползвал баща ми по силата на учреденото вещно право и когато са натрупани сметките. Все пак аз съм се водела собственик, въпреки че не съм можела да се разпореждам с него. А за наследството мисля, че вече имам добър начин по който да действам. Отново големи благодарности.
- Теодора Вутова
Уважаема госпожо Вутева,
По отношение на задълженията Ви към ВиК:
Съгласно чл..1, ал.2 от Наредба№9,(обн. ДВ 77/1994г.), която определя взаимооотношенията между съответните водоснабдителни дружестава и абонатите "Абонат" може да бъде само "собственикът на съответния водоснабдяван имот" или "отделните собственици на имоти в етажна собственост".Наемателите(ползвателите) могат само да заплащат консумацията от името и за сметка на собстеника -чл.3, ал.5 от посочената наредба.
Т.е. сметките, който се водят на името на баща Ви са неправилно заведени и при един бъдещ процес това ще излезе наяве. От момента на прехвърлянето на собствеността Вие сте станали титуляр на задълженията и съгласно чл.3, ал.6 от Нрадба 9 сте били задължени в 7 дневен срок да уведомите съответното "ВиК"Дружество. Нещо повече-съгласно изр.1 на чл.3, ал.6 "върху новия собственик преминават всички права и задължения , произтичащи от сключения договор е експлоатационното предприятие"-т.е. от този момент върху Вас са преминали и всички стари задължения на абоната(разбира се ,ако е било налице сключен договор).
Има опасност ако съответното "ВиК"заведе процес срещу баща Ви(това няма да бъде исков процес, т.к съгласно чл.203 Закона за водите във връзка с чл.237, б"к"ГПК)то ще извади изпълнителен лист срещу баща Ви) и след това се окаже, че имота е прехвърлен, да понесете разноските и по този процес.
Най накрая и малко успокоение-като знам едно ВиК Дружество колко длъжници има, няма скоро да Ви потърси, а освен това и не може да Ви спре водата:)))))
По отношение на задълженията Ви към ВиК:
Съгласно чл..1, ал.2 от Наредба№9,(обн. ДВ 77/1994г.), която определя взаимооотношенията между съответните водоснабдителни дружестава и абонатите "Абонат" може да бъде само "собственикът на съответния водоснабдяван имот" или "отделните собственици на имоти в етажна собственост".Наемателите(ползвателите) могат само да заплащат консумацията от името и за сметка на собстеника -чл.3, ал.5 от посочената наредба.
Т.е. сметките, който се водят на името на баща Ви са неправилно заведени и при един бъдещ процес това ще излезе наяве. От момента на прехвърлянето на собствеността Вие сте станали титуляр на задълженията и съгласно чл.3, ал.6 от Нрадба 9 сте били задължени в 7 дневен срок да уведомите съответното "ВиК"Дружество. Нещо повече-съгласно изр.1 на чл.3, ал.6 "върху новия собственик преминават всички права и задължения , произтичащи от сключения договор е експлоатационното предприятие"-т.е. от този момент върху Вас са преминали и всички стари задължения на абоната(разбира се ,ако е било налице сключен договор).
Има опасност ако съответното "ВиК"заведе процес срещу баща Ви(това няма да бъде исков процес, т.к съгласно чл.203 Закона за водите във връзка с чл.237, б"к"ГПК)то ще извади изпълнителен лист срещу баща Ви) и след това се окаже, че имота е прехвърлен, да понесете разноските и по този процес.
Най накрая и малко успокоение-като знам едно ВиК Дружество колко длъжници има, няма скоро да Ви потърси, а освен това и не може да Ви спре водата:)))))
- радо
Колеги всички бъркате в постановката, ако Топлофикация не е предприела принудителни действия за събиране на вземането си - издаване на изпълнителен лист и образуване на изпълнително дело, то нямаме установено вземане, което да "последва" наследството и съответно да се наложи наследника да плаща дългове на наследодателя си или да търси начин да се оттърве.
Ако няма изпълнение срещу имуществото на длъжника - наследодател, то не може да се образува тепърва срещу наследника.
Отделно ползвателя е задължен за всички разноски относно ползването на недв. имот в т.ч. и данъци.
Теодора проверете на чие име е партидата в Топлофикация и има ли образувано дело срещу баща Ви.
Ако партидата е на Ваше име ще плащате до дупка, ако е на баща Ви и няма дело при съдия изпълнителя Топлофикация да го духа, платете си данък наследство и си прехвърлете партидата на Ваше име аки искате да ползвате парно разбира се.
Ако няма изпълнение срещу имуществото на длъжника - наследодател, то не може да се образува тепърва срещу наследника.
Отделно ползвателя е задължен за всички разноски относно ползването на недв. имот в т.ч. и данъци.
Теодора проверете на чие име е партидата в Топлофикация и има ли образувано дело срещу баща Ви.
Ако партидата е на Ваше име ще плащате до дупка, ако е на баща Ви и няма дело при съдия изпълнителя Топлофикация да го духа, платете си данък наследство и си прехвърлете партидата на Ваше име аки искате да ползвате парно разбира се.
- парцуца джанкова
Очевидно проблемът е в това дали за разходите по жилището е задължен собственикът или ползвателят. Предполагам, че ако има закон, в който е конкретизирано, че при учредено вещно право на ползване задълженият е ползвателят (както това е в Закона за местните данъци и такси), то това бие всичко наредби (на Топлофикация, ВиК и т.н.). Само, че не знам дали има такъв закон и кой е той. ;)
- Теодора Вутова
чл.57 ал.1 от закона за собствеността
Ползвателя е длъжен да плаща разноските ,свързани с ползването ,включително данъците и другите такси ,да поддържа вещта в състоянието,в което я е приел,и да я върне на собственика след прекратяване правото на ползване
тъй като баща ви си е здапазил правото на ползване пожизнено то се прекратява със смъртта му -чл.59 от ЗС
Ползвателя е длъжен да плаща разноските ,свързани с ползването ,включително данъците и другите такси ,да поддържа вещта в състоянието,в което я е приел,и да я върне на собственика след прекратяване правото на ползване
тъй като баща ви си е здапазил правото на ползване пожизнено то се прекратява със смъртта му -чл.59 от ЗС
- donna2
- Потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|