ЗДРАВЕЙТЕ!
ИСКАМ ДА ПОПИТАМ АКО ЗАКУПЯ НОВОСТРОЯЩ СЕ АПАРТАМЕНТ, ПРИ ПОЛУЧАВАНЕ НА НОТАР. АКТ ЩЕ БЪДЕ ЛИ ВПИСАНА И СЪОТВ. ЧАСТ НА ЗЕМЯТА ПОД КООПЕРАЦИЯТА?
ЗА МЕН БИ БИЛО НАПЪЛНО ЛОГИЧНО И ЕСТЕСТВЕНО!, НО В ПОСЛЕДНО ВРЕМЕ МНОГО "СМУЩАВАЩИ НЕЩА СЕ СМЯТАТ ЗА РЕАЛНИ"- С ЦЕЛ ДОП. ПЕЧАЛБИ...
КАК МОЖЕ НЯКОИ ДА ПРОДАВА ЖИЛИЩА БЕЗ ДА ВКЛ. ЗЕМЯТА КЪМ ТЯХ??
БЛАГОДАРЯ!
ПОЗДРАВИ!
- Дата и час: 22 Ное 2024, 21:37 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ЗЕМЯТА НА КОЙ Е?
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
Re: ЗЕМЯТА НА КОЙ Е?
Какво договаряте с продавача на апартамента? Най-вероятно е строителен предприемач. Може да закупите идеална част от земята, така също и ограниченето вещно право-правото на строеж. Но всички опира до договарянето ви. И в двата случая имате право на собственост на самостоятелен обект-апартамента. Естествено че правото на собственост на земята е в повече. Мислимо е обаче продавача Ви да не притежава правото на собственост на земята, а само правото на строеж на върху терена. Тогава няма как да Ви продаде дори идеална част от земята.
- Тодор Василев
Как е възможно продавача да не притежава правото на собственост на земята, а само правото на строеж на върху терена?
Т.Е. продава апартаменти, които са изградени на чужда земя? Извинявайте, но някак си не го разбирам...
Ако един ден стане нещо (земетресение..) то тогава какво следва? Собствениците да се изнесат, сякаш не са купили нищо..Струва ми се нещо трябва да се доуточни в договора за това? Какво е Вашето мнение?
Благодаря за отговорите и коментарите Ви!
Т.Е. продава апартаменти, които са изградени на чужда земя? Извинявайте, но някак си не го разбирам...
Ако един ден стане нещо (земетресение..) то тогава какво следва? Собствениците да се изнесат, сякаш не са купили нищо..Струва ми се нещо трябва да се доуточни в договора за това? Какво е Вашето мнение?
Благодаря за отговорите и коментарите Ви!
- МАРИЕТА
Е да и мен това ме учуди, като минавахме курса по вещно право, но истината Мариета е, че юридически е възможно и позволено да се отделят правото на собственост върху земята (върху която ще се строят жилищата) и правото на строеж.
Последното е вещно право по силата на което собственика на имота (мисля, че така беше във вашия случай) учредява на лицето Х право на строеж върху собствената си земя. Това ще рече, че лицето на което е учредено има вече правото да построи върху чужда земя и да придобие като собствен построеният имот.
Правото на строеж (суперфиция ли се зовеше, бе колеги :-) има своите особености - напр. че е лично, непрехвърляемо, погасява се ако не е упражнено в продължение на пет години и т. н. (за справка - чл. 63-67 вкл. от ЗС).
Хипотезата за правото при погиване на построеното, за която изрично питате - уредено е в чл. 66(2) -по принцип не се погасява, освен ако е предвидено друго. така, че ако акта, с който е учредено правото на строеж "мълчи" по този въпрос, се предполага, че при погиване на сградата, ПС не е погасено и следователно може пас да се строи :-)
Последното е вещно право по силата на което собственика на имота (мисля, че така беше във вашия случай) учредява на лицето Х право на строеж върху собствената си земя. Това ще рече, че лицето на което е учредено има вече правото да построи върху чужда земя и да придобие като собствен построеният имот.
Правото на строеж (суперфиция ли се зовеше, бе колеги :-) има своите особености - напр. че е лично, непрехвърляемо, погасява се ако не е упражнено в продължение на пет години и т. н. (за справка - чл. 63-67 вкл. от ЗС).
Хипотезата за правото при погиване на построеното, за която изрично питате - уредено е в чл. 66(2) -по принцип не се погасява, освен ако е предвидено друго. така, че ако акта, с който е учредено правото на строеж "мълчи" по този въпрос, се предполага, че при погиване на сградата, ПС не е погасено и следователно може пас да се строи :-)
- Слаб юрист
Мариета,
Възможно е. Да имаш сграда без земята, в която е построена, значи да имаш не само стени и покрив, но и правото да държиш сграда в чужда земя (доколкото си спомням, точно така се изразяваше и законът). Като стане земетресение, на собствениците им остават купчина тухли и парчета мазилка плюс - това е важното - въпросното право да държиш сграда в чуждата земя, иначе казано - право на строеж.
- Койчо от Конаре
Не, не е лично и непрехвърляемо. За другото си прав.
А това за държането на постройка в чужда земя, като израз, кой знае откъде ми се е набило в главата, в закона не го намерих.
А това за държането на постройка в чужда земя, като израз, кой знае откъде ми се е набило в главата, в закона не го намерих.
- Койчо от Конаре
Значи не е лично и непрехвърляемо :-) въх, изложил съм се пак :-)))
Ей, т`ва склерозата е страшно нещо.... :-)
Ей, т`ва склерозата е страшно нещо.... :-)
- Слаб юрист
Страшно е, г-н Слаб юрист!
Лично и непрехвърляемо, така ли? Голяма склероза те е натиснала! Моля Ви, колеги, по-сериозно да се отнасяте към форума. Иначе ще му излезе име на говорилня. Наистина ще ви помоля, ако някой реши да дава становище по даден правен въпрос, да помисли преди това. Поне основните положения трябва да се знаят. Ако не сте сигурни в нещо, по-добре питайте, отколкото да давате неверни консултации. Жената ще купува апартамент, нов, сигурно е приготвила 20-30 хил.долара, а вие - лично и непрехвърлимо. Ами тя ще се изплаши да отиде при юрист за съвет, и ще реши сама да намери отговори на въпросите си. Или пък ще се откаже да купува, защото ако има тези пари, явно й работи добре главата, и ще се запита какво е лично и непрехвърлимо, и като си отговори, ще разбере, че не ще може да продаде този апартамент, или децата й да го наследят!
Г-н Слаб юрист, четете закона и съдебната практика! Помага при склероза!
Лично и непрехвърляемо, така ли? Голяма склероза те е натиснала! Моля Ви, колеги, по-сериозно да се отнасяте към форума. Иначе ще му излезе име на говорилня. Наистина ще ви помоля, ако някой реши да дава становище по даден правен въпрос, да помисли преди това. Поне основните положения трябва да се знаят. Ако не сте сигурни в нещо, по-добре питайте, отколкото да давате неверни консултации. Жената ще купува апартамент, нов, сигурно е приготвила 20-30 хил.долара, а вие - лично и непрехвърлимо. Ами тя ще се изплаши да отиде при юрист за съвет, и ще реши сама да намери отговори на въпросите си. Или пък ще се откаже да купува, защото ако има тези пари, явно й работи добре главата, и ще се запита какво е лично и непрехвърлимо, и като си отговори, ще разбере, че не ще може да продаде този апартамент, или децата й да го наследят!
Г-н Слаб юрист, четете закона и съдебната практика! Помага при склероза!
- Иван
Т`ва - липсата на клиенти при "адвокати" (като "Иван") в Пловдив, явно прави хората много злобни, агресивни и зли!!!!
Жив и здрав да си, приятелю, повече клиенти и добро настроение ти пожелавам през новата 2004 г. и не се "явявай" чак толкова кисел във форумите на Лекса. Тук гледаме да обменяме мнения и да се бърка е човешко - не е фатално, защото моите становища не се ползват със СПН :-)
Жив и здрав да си, приятелю, повече клиенти и добро настроение ти пожелавам през новата 2004 г. и не се "явявай" чак толкова кисел във форумите на Лекса. Тук гледаме да обменяме мнения и да се бърка е човешко - не е фатално, защото моите становища не се ползват със СПН :-)
- Слаб юрист
Що, бе, Иване, малко несериозност не вреди. И не обиждайте Пловдив, ей! Че имам спешъл отношение към него. ;-)
- Койчо от Конаре
И аз имам топло отношение към Пловдив и част от жителите му (и още по-точно жителките му).
Но въпросният Иван е адвокат в Пловдив и защо е толкова зъл два дни преди Бъдни вечер, не е ясно...
Напоследък, сериозно ми е "писнало" от пловдивските адвокати - с 1 жена от тях, с офис на "6 септември" ще се виждаме скоро време във ВАС и още отсега я подозирам, че ще спечели.... :-))))
Но въпросният Иван е адвокат в Пловдив и защо е толкова зъл два дни преди Бъдни вечер, не е ясно...
Напоследък, сериозно ми е "писнало" от пловдивските адвокати - с 1 жена от тях, с офис на "6 септември" ще се виждаме скоро време във ВАС и още отсега я подозирам, че ще спечели.... :-))))
- Слаб юрист
Колега, прекалих наистина.
Извинявай!
Пожелавам ти весело прекарване на Коледа и радостно посрещане на новата 2004г. Благодаря ти за пожеланията. Извинявай пак!
Пловдивчанките са готини, нали?
Извинявай!
Пожелавам ти весело прекарване на Коледа и радостно посрещане на новата 2004г. Благодаря ти за пожеланията. Извинявай пак!
Пловдивчанките са готини, нали?
- Иван
Ей това е!
Настана мир и сговор. ;-) Присъединявам се към пожеланията. Весели празници на всички!
- Койчо от Конаре
Re: Ей това е!
Иване,не си ти човека който трябва да се извинява,апсолютно си прав,бъди убеден в това,на някой хора им зависят много неща от съветите който се тават тук(най-малко нагласите),но нищо по-умният винаги отстъпва,особено пред по-склерозни и по-слаби наи-вече юристи.
- Ралица
15 мнения
• Страница 1 от 1
|
|