Mozhe li njakoj kompetenten chovek da mi objasni???
Pri pokupka na sgrada i zemja zemjata ne beshe vpisana v notarialnijat ni akt, kato otdelna tochka, sled korekcija na notarialnijat ni akt se poluchi:opisanie na sgradata i posle "... zaedno s cjalata zemja varhu, kojato e postroena sastavljavashta" i e opisan parcela. Prodavachat njama pretencii, no sasobstvenicite mi tvardjat, che ne sam kupila zemja i se opitvat da osporjat notarialnijat ni akt. Imat li shans za pobeda na deloto?
- Дата и час: 22 Ное 2024, 09:02 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Korekcija na notarialen akt
|
|
16 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Едва ли
Nadjavat se zemjata da ne e prodadena i njakoj den da ja kupjat ot starite prodavachi.
Ili pak sada da ni ja razdeli.
Ili pak sada da ni ja razdeli.
- pavka
- Младши потребител
Имах предвид с какво се мотивират, за да твърдят това. :-)
Купили сте и земята, щом е написано "заедно с цялата земя...". Нали поправката сте я направили пак заедно вие и продавачите, по нормалния ред, по който се съставя нотариален акт?
Купили сте и земята, щом е написано "заедно с цялата земя...". Нали поправката сте я направили пак заедно вие и продавачите, по нормалния ред, по който се съставя нотариален акт?
- Койчо от Конаре
Da vsichvo se praveshe pod blizkijat pogleg na ne predvaritelno poznavan, no uvazhavan ot men notarius.
- pavka
- Младши потребител
Re: Korekcija na notarialen akt
От въпроса Ви изчерпателен отговор не би могъл да се даде. Ако се касае за поправка на нотариален акт, това е едно. Ако обаче има съсобственост на земята, както разбирам, не би могло да се запише, че Ви се продава земята под сградата. Какво значи това? Нищо. Освен, че са Ви продали идеална част от земята. Има ли други съсобственици тази земя. Изяснети си въпроса т.е. повече фактология и тогава пълен отговор.
- Тодор Василев
Защо да не значи нищо? Точно това значи: че са им продали тази идеална част от земята, която са притежавали. Или цялата, ако са притежавали цялата.
Вие сам го казвате и го смятате за нищо.
Вие сам го казвате и го смятате за нищо.
- Койчо от Конаре
Zemjata beshe cjalata sobstvenost na nashite pravodateli, tova lichi i ot danachnata ocenka v momenta na podpisvane na parvijat notarialen akt. Oshte s parvija notarialen akt nie sme sobstvenici i na parvi etazh ot sgradata, no kogato sobstvenicite na vtorijat etazh sa kopovali (predi nas) etazha si, zaedno s nego tehnijat pravodatel im e prodal i pravoto si na polzvane varhu polovinata zenja. Po tazi prichina te reshiha che sa sobstvenici i na polovinata zemja i za tova tarsjat problemi v nashija notarialen akt. Ako ima problem toj bi proizljazal ot tova, che v parvijat ni notarialen akt pishe samo:
opisanie na postrojkata i posle "zaedno sas zemjata varhu kojato e postroena", posle s dve korekcii pri koito otnovo prisastvaha pravodatelite ni, se poluchi opisanie na sgradata "zaedno s cijalata zemja sastavljavashta" i sledva opisanie na parcela. Advokata na sobstvenicite na vtorija etazh tvardi, che s popravka ne mozhe da se prehvarlja sobstvenost, no nie ne sme prehvarljali sobstvenost s popvarka, a doizjasnihme v notarialnijat akt opisanieto na parvata si sdelka. Tova si lichi i ot danachnite ocenki i prehvarljaneto na danachnite zadalzhenija. Zemjata bi trabvalo da e nasha, ako ne e tova bi bilo samo poradi zle oformeni dokumenti.
opisanie na postrojkata i posle "zaedno sas zemjata varhu kojato e postroena", posle s dve korekcii pri koito otnovo prisastvaha pravodatelite ni, se poluchi opisanie na sgradata "zaedno s cijalata zemja sastavljavashta" i sledva opisanie na parcela. Advokata na sobstvenicite na vtorija etazh tvardi, che s popravka ne mozhe da se prehvarlja sobstvenost, no nie ne sme prehvarljali sobstvenost s popvarka, a doizjasnihme v notarialnijat akt opisanieto na parvata si sdelka. Tova si lichi i ot danachnite ocenki i prehvarljaneto na danachnite zadalzhenija. Zemjata bi trabvalo da e nasha, ako ne e tova bi bilo samo poradi zle oformeni dokumenti.
- pavka
- Младши потребител
Съсобствениците Ви не може да са купили етаж и отделно - право на ползване. Има такова нещо - право на ползване, което си е отделно вещно право, но притежателят му не може да го продава. Можете ли да си изясните - да не би да са придобили собственост върху половината земя? Теоретично е възможно и праводателят им, ако е бил собственик на земята, да им е учредил на тях право на ползване. Тука наистина нещо не е съвсем ясно.
Колкото до поправката, не виждам защо с нея да не може да се прехвърля собственост. Тя си е пак във формата на нотариален акт.
А данъчните оценки май ги правят за това, за което Вие им подадете декларация.
Колкото до поправката, не виждам защо с нея да не може да се прехвърля собственост. Тя си е пак във формата на нотариален акт.
А данъчните оценки май ги правят за това, за което Вие им подадете декларация.
- Койчо от Конаре
Tehnijat prodavach ne e bil sobstvenik na zemja, a sobstvenik e bil nashijat prodavach!!! V tova njama samnenie. Tehnijat prodavach e imal samo pravo na polzvane, koeto obache dori ne e uprazhnjaval. Nashijat prodavach ne im e podpisval nikakvo pravo na polzvane. I na men mi se struvat absurdni pretenciite im, no ako imame problem to toj shte e samo tozi, kojto Vi opisah proizlizasht ot napisvaneto na notarialnija ni akt. Imate li predstava kolko mozhe da protakat deloto ni i koj normativen akt dokazva, che popravkite na notarialnija ni akt sa legitimni?
- pavka
- Младши потребител
Павка, нали си имате адвокат по делото? Нямате ли му вяра?
Никой от нотариалните актове не доказва, че поправката е легитимна. Който и да било нотариален акт доказва, че:
1.Страните които са го подписали са извършили удостоверените действия
2.Че е удостоверен от нотариуса, който се е подписал
3.Че са извършени удостоверените действия
Възражението на адвоката на другата страна не е състоятелно. Още в първия нотариален акт сте писали, че се продава сградата със земята под нея. Разбира се, никоя сграда,която е построена върху земя и е недвижим имот, не може да бъде продадена без земята под нея, защото това е невъзможно. Когато се продава сградата като самостоятелен обект, в нотариалния акт обикновено се вписва или само сградата, или се уточнява, че се продава без дворното място. Но когато се вписва, както във вашия случай, "ведно със земята върху която е построена", това вече е индиция за волята на страните да бъде продадено и дворното място. Вие сте доразвили и доуточнили волята и на продавача и на купувача, за продажба и на сградата, и на дворното място, чрез извършените поправки. При това тълкуване, смятам че напрактика няма нова продажба с нов предмет на нова сделка-дворното място. Но дори и да беше така, не виждам проблем, както е споменал и колегата по-горе. Страните по договора могат да го поправят, допълват, изменят както си искат, стига да не нарушават закона. А вие не сте го нарушили. Това че в нотариалния акт пише "поправка", не ви засяга интереса и не прави поправката и продажбата на земята незаконна.
За по-подробна информация:098 481837 или ivan_raikov@abv.bg
Никой от нотариалните актове не доказва, че поправката е легитимна. Който и да било нотариален акт доказва, че:
1.Страните които са го подписали са извършили удостоверените действия
2.Че е удостоверен от нотариуса, който се е подписал
3.Че са извършени удостоверените действия
Възражението на адвоката на другата страна не е състоятелно. Още в първия нотариален акт сте писали, че се продава сградата със земята под нея. Разбира се, никоя сграда,която е построена върху земя и е недвижим имот, не може да бъде продадена без земята под нея, защото това е невъзможно. Когато се продава сградата като самостоятелен обект, в нотариалния акт обикновено се вписва или само сградата, или се уточнява, че се продава без дворното място. Но когато се вписва, както във вашия случай, "ведно със земята върху която е построена", това вече е индиция за волята на страните да бъде продадено и дворното място. Вие сте доразвили и доуточнили волята и на продавача и на купувача, за продажба и на сградата, и на дворното място, чрез извършените поправки. При това тълкуване, смятам че напрактика няма нова продажба с нов предмет на нова сделка-дворното място. Но дори и да беше така, не виждам проблем, както е споменал и колегата по-горе. Страните по договора могат да го поправят, допълват, изменят както си искат, стига да не нарушават закона. А вие не сте го нарушили. Това че в нотариалния акт пише "поправка", не ви засяга интереса и не прави поправката и продажбата на земята незаконна.
За по-подробна информация:098 481837 или ivan_raikov@abv.bg
- Иван
Predi da zapochna da pisha tuk bjah se otchajala ot sasobstvenicite si, ne izkam da Vi objasnjavam za metodite, koito izpolzvat i bjah se uplashila ot tjah - priznavam, no sega blagodarenie na Vas smjatam da reagiram spokojno na dejstvijata im i prosto da izchakam hoda na deloto. Blagodarja na vsichki, koito mi pomognaha!
Shte Vi informiram v kraja na januari za hoda na deloto.
Shte Vi informiram v kraja na januari za hoda na deloto.
- pavka
- Младши потребител
Bjah obeshtala da Vi pisha sled sledvashtoto delo. I eto.
Vsashtnost igrata mnogo zagrubja. Naj-verojatno shte spechelim deloto taj kato v bezsilieto si posledno poiskaha ekspertiza na podpisite na prodavachite ni, a nie napravo gi prizovahme za svideteli tezi. Problema mi sega e, che pokraj deloto mnogo se ozlobiha i bashtata i sina zapochnaha da nalitat na boi. Semejstvoto mi e ot uravnoveseni hora i gledame da gi osmirim i tarsim sadejstvie na policija. Imashe obrazuvano Predvaritelno proizvodstvo i drugata sedmica sigurno shte se proiznese sada. Naj-verojatno shte objavjat sina im za shizofrenik i njama da e nakazatelno otgovoren. T.e. shte mozhe da pravi beznakazano kakvoto si iska, a moeto semejstvo shte trjabva da zhivee s tjah pod edin pokriv. V bezishodica sme. Deloto za imushtestvo shte go spechelim, no vapreki tova nashite sasobstvenici postignaha svoeto. Nie smjatame da se opitame da prodadem. Povoda za tova e samo strah. Otdelno, che sluchajat ni veche dostatachno se razchu i nikoj ne iska da kupi imota ni. Mislja si da teglja kredit i da si kupim taka drugo zhilishte. Imam li drug izbor?! Imaota i ostanalite sasedi mi haresvat, no ne moga da sasipja zhivota na semejstvoto si s podoben tormoz. Molja Vi ako imate po-dobra ideja pishete.
Vsashtnost igrata mnogo zagrubja. Naj-verojatno shte spechelim deloto taj kato v bezsilieto si posledno poiskaha ekspertiza na podpisite na prodavachite ni, a nie napravo gi prizovahme za svideteli tezi. Problema mi sega e, che pokraj deloto mnogo se ozlobiha i bashtata i sina zapochnaha da nalitat na boi. Semejstvoto mi e ot uravnoveseni hora i gledame da gi osmirim i tarsim sadejstvie na policija. Imashe obrazuvano Predvaritelno proizvodstvo i drugata sedmica sigurno shte se proiznese sada. Naj-verojatno shte objavjat sina im za shizofrenik i njama da e nakazatelno otgovoren. T.e. shte mozhe da pravi beznakazano kakvoto si iska, a moeto semejstvo shte trjabva da zhivee s tjah pod edin pokriv. V bezishodica sme. Deloto za imushtestvo shte go spechelim, no vapreki tova nashite sasobstvenici postignaha svoeto. Nie smjatame da se opitame da prodadem. Povoda za tova e samo strah. Otdelno, che sluchajat ni veche dostatachno se razchu i nikoj ne iska da kupi imota ni. Mislja si da teglja kredit i da si kupim taka drugo zhilishte. Imam li drug izbor?! Imaota i ostanalite sasedi mi haresvat, no ne moga da sasipja zhivota na semejstvoto si s podoben tormoz. Molja Vi ako imate po-dobra ideja pishete.
- pavka
- Младши потребител
Bjah obeshtala da Vi pisha sled sledvashtoto delo. I eto.
- pavka
- Младши потребител
Тоя като го обявят за шизофреник не може да си прави каквото поиска- поискайте повторна експертиза, ако смятате, че му няма нищо. Но ако ви тормози - му кажете че ще подадете жалба и както е освидетелстван като психично болен и ще го тикнат във психиятрията.
Заплашете го и вие. Бъдете малко по-смел.
Заплашете го и вие. Бъдете малко по-смел.
- Mistik
Вие ли си писахте проекта на нотариалния акт за покупко-продажба, с оглед на икономия на средства?
- Питащ
16 мнения
• Страница 1 от 1
|
|