начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Наследство- как да спася имотите

Казуси за недвижими имоти

Наследство- как да спася имотите

Мнениеот Роберт » 04 Ное 2003, 11:57

Преди 6 години учредих право на ползване заедно и поотделно на моите родители на няколко имота. Майка ми почина, аз и баща ми сме й наследници. Баща ми не може да ръководи имотите сам и е под влиянието на други хора. Как бих могъл да отменя даденото му от мен право на ползване и какви са ми правата и възможностите да си върна имотите. Какво ми се полага по закон като наследник в този случай?
Роберт

Re: Наследство- как да спася имотите

Мнениеот Е » 04 Ное 2003, 13:45

Правото на ползване е ограничено вещно право, лично по характер -ненаследимо и неотчуждимо. Може да бъде отменено само при отказ на носителя, този, в чиято полза е учредено. То се погасява със смъртта на ползвателя. Правото на ползване не е право на разпореждане - титулярът на това право не може да продава имота, нито да извършва каквито и да било действия на разпореждане с него. Такива извършва единствено собственикът.
Е

Мнениеот slu4aen_007 » 04 Ное 2003, 14:20

Zakon za sobstwenostta
59. Правото на ползуване се погасява със смъртта на ползувателя, ако то не е учредено за по-кратък срок.(zawisi kak ste go u4redili)

61. Собственикът може да иска от съда да прекрати правото на ползуване, ако ползувателят, въпреки отправеното му предупреждение, продължава да си служи с вещта по начин, който застрашава същата с разрушаване или със значително повреждане, ако нарушава своите съществени задължения или ако съществено променя вещта.
Posywetwaite se s adw. koi sa съществени задължения i dali se izpylnqwat.Баща Wи не може да ръководи имотите сам, a nqkoi ot съществениte задължения sa i za prawni deistwiq, oswen materialnite.Opredeleno moje da se raboti po towa.
Druga wyzmojnost razwalqne po 87 (4) ZZD!

POsledna-
4l. 59 (3) ot ZS - Правото на ползуване се погасява и с погиването на вещта, а също и ако не се упражнява в продължение на 5 години.
slu4aen_007

Мнениеот slu4aen_007 » 04 Ное 2003, 14:38

W/u imotite, w/u koito samo maika wi e imala u4redeno prawo na polzwane mojete da uprajnqwate we4e napylno(t.e. oble4eno) sobstwenostta si, kato wladeem, polzwame i razporejdame .
Samata neq e nasledqwate kato naslednik ot parwi red zaedno s ba6ta wi-porawno ako ste 1 dete na mama i na tatko.
slu4aen_007

Мнениеот Роберт » 04 Ное 2003, 16:53

Интересува ме как мога да спася това на което имам право по закон. Баща ми е под влиянието на други хора- и жена включително. Просто искам да си спася това което съм дал- право на ползване на двамата родители- заедно и поотделно- на имоти които са ми наследство. Презумцията ми е, че имам две деца, които ще бъдат ощетени , а и смисъла на живота ми се губи, защото не съм искал нищо за себ е си !
Роберт

Мнениеот Недотам правоспособен » 04 Ное 2003, 16:59

Баща Ви не може да прави нищо друго с имота, освен да го ползва. Не може да го прехвърля или да го разрушава.
Недотам правоспособен

Мнениеот Роберт » 04 Ное 2003, 18:27

Когато се учреди право на ползване, има ли ползвателя право на материалните облаги?
Роберт

Мнениеот Недотам правоспособен » 04 Ное 2003, 18:32

Има - наеми, добиви и т.н. Вие не искате ли баща Ви да ги ползва?
Недотам правоспособен

Мнениеот Роберт » 04 Ное 2003, 18:36

като ползвател на недвижим имот имам ли право да го отдавам под наем и да взимам съответните облаги от него
Роберт

Мнениеот Недотам правоспособен » 04 Ное 2003, 18:46

Имаш, щом си ползвател.
Недотам правоспособен

Мнениеот Роберт » 04 Ное 2003, 18:58

какво гласи чл.87 от ззд
Роберт

Мнениеот Недотам правоспособен » 04 Ное 2003, 19:05

Гласи, че когато едната страна не изпълнява договора, другата може да го развали. За недвижими имоти това става по съдебен рад.
Недотам правоспособен

Мнениеот benzi » 12 Дек 2003, 11:50

Дайте по-вече информация по случая?Поздбав - http://lex.bg/members/benzi/.
benzi
Младши потребител

Назад към Имотни казуси