начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

darenie

Казуси за недвижими имоти

darenie

Мнениеот happy » 14 Юли 2003, 22:48

Skoro se omajih, no sega maika mi iska da mi dari kashta s dvor. Vaprosat mi e- shte moje li saprugat mi da ima pretencii kam tozi imot, ako az resha da go prodam ili daria edin den?
Blagodaria
happy

Re: darenie

Мнениеот ТТТ » 14 Юли 2003, 22:59

Да!
ТТТ

Мнениеот cleo » 15 Юли 2003, 10:11

Чл. 20. (1) Вещите, правата върху вещи и паричните влогове, придобити преди брака, както и вещите, правата върху вещи и паричните влогове, придобити през време на брака по наследство и по дарение принадлежат на съпруга, който ги е придобил. Лични са и вещите и правата върху вещи, придобити от единия съпруг по реда на Гражданския процесуален кодекс, когато се насочва принудително изпълнение за личен дълг на другия съпруг върху вещи и права върху вещи, които са съпружеска имуществена общност.

принципно отговора е НЕ, а не Да!

претенции върху вещите и правата върху вещи придобите по дарение другия съпруг би имал, ако впоследствие с общи средтсва са били извършени значителни подобрения, увеличаващи стойността на вещите...

за дарение на какво става дума ?
Аватар
cleo
Потребител

Мнениеот ТТТ » 15 Юли 2003, 11:50

Уважаема Cleo,става въпрос за къща с двор.И ако това стане семейно жилище ?
ТТТ

Мнениеот МСМ » 15 Юли 2003, 12:30

При семейно жилище се иска само съгласието на съпруга за отчуждаване (продажба, замяна, дарение), като сделката си я сключваш пак ти. Не вярвам happy под "претенции" да разбира това.
Съпругът не може да претендира за дял от жилището или за каквото и да било друго.
МСМ

Мнениеот ТТТ » 15 Юли 2003, 12:57

Ама,колеги,happy точно това пита - ще може ли да го продаде или дари .Не става въпрос за развод например.
ТТТ

Мнениеот mirela » 15 Юли 2003, 13:56

Happy, ako tova niama da bude semeinoto vi zhilishte, kakuvto sigurno e sluchaiat, niama nikakuv problem da se razporezhdate kakto iskate bez nikakvo uchastie ili pretenysii na supruga Vi. Ako zhiveete postoianno v nego, osobeno ako imate detsa, t.e. to stane semeino zhilishte,shte mozhete da se razporezhdate sus suglasieto na supruga si, a ako toi otkazva, mozhete da vzemete razreshenie ot raionnia sud (ako ne se luzha po mestonahozhdenieto na imota), pri uslovie, che razporezhdaneto ne e vuv vreda na detsata i semeistvoto- tova sledva da pretseni sudut.
Vsichko hubavo i shtasliv semeen zhivot:)
mirela
Нов потребител

Мнениеот happy » 15 Юли 2003, 23:30

Blagodaria na vsi4ki za otkrovennite mnenia- naistina mi pomognahte da si otvoria o4ite:>)))!Pri vsi4ki polojenia shte priema darenieto ot maika si makar i sled braka pak.... BOG da reshava!
Pak Vi Blagodaria
happy

Мнениеот alex_dinev » 18 Юли 2003, 14:30

Ако майка Ви, реши да Ви прехвърли собствеността върху къщата заедно с дворното място, чрез дарение, съпругът Ви не може да има никакви претенции върху н. имота, защото последният е лично имущество, а не съпружеска имуществена общност /СИО/, но с дарението майка Ви не трябва да накърнява запазената част на определени от закона лица /др. низходящи на майка Ви, възходящи и съпруг/. За самото оформяне на сделката в нотариална форма трябва да се консултирате с адвокат /така мисля Аз/.
alex_dinev
Младши потребител

Мнениеот happy » 18 Юли 2003, 20:38

MNogo Vi blagodaria
happy

Мнениеот коцева » 05 Ное 2003, 12:27

ЗАКУПЕХМЕ ЖИЛИЩЕ НА СИНА, СЪЩЕВРЕМЕННО НАПРАВИХМЕ И ДАРЕНИЕ И НА СОБСТВЕНОТО НИ ЖИЛИЩЕ ФАКТИЧЕСКИ НА РОДИТЕЛИТЕ МУ.СИНЪТ НИ ПОЧИНА. МОЖЕМ ЛИ ДА РАЗВАЛИМ ДАРЕНИЕТО НА СОБСТВЕНОТО НИ ЖИЛИЩЕ. НАСЛЕДНИЦИ НА СИНА СА СЪПРУГАТА И ДЕТЕТО МУ. БЛАГОДАРЯ.
коцева

Мнениеот pokahontas » 20 Ное 2003, 11:03

Определено не можете. Основанията за разваляне на дарението са изчерпателно изброени в чл.227, ал.1 от Закона за задълженията и договорите. Всички те представляват неправомерни действия от страна на надарения по отношение на дарителя. Т. е. задължително трябва да е налице някое от тези основания и надареният да е жив разбира се, тъй като развалянето става по съдебен ред, а не е възможно да се води иск срещу починал човек. Снахата и внучето ви не са надарени по смисъла на закона, тъй като са придобили собствеността върху имота на друго правно основание - наследяване и те нямат облигационни отношения с вас.
pokahontas
Младши потребител

Мнениеот nataly_79 » 24 Ное 2003, 17:51

не съпругът ви няма да може да има никакви претенции за повече информация ми пишете.
nataly_79

Мнениеот Тодор Василев » 12 Дек 2003, 18:55

Не съпругът Ви не може да има никакви претенции.
Тодор Василев

Назад към Имотни казуси