начало

Европейският съюз на съдебните служители подкрепи исканията на българското сдружение за промени в съдебния закон Европейският съюз на съдебните служители подкрепи исканията на българското сдружение за промени в съдебния закон

Закупуване на част от двор

Казуси за недвижими имоти

Закупуване на част от двор

Мнениеот specter77 » 13 Мар 2025, 10:49

Здравейте, казуса е малко странен и не знам доколко възможен. Паркингът на кооперацията ни граничи със задния двор на съседна къща. Двора е много голям и неизползван. Имам желание да предложа на собственика на къщата да закупя част от двора, за да го използвам (да обособя детски кът и 2-3 паркоместа), като достъпът ще си е през нашия паркинг. Но има ли вариант това да стане законово? Доколкото четох и разбрах за разделяне на парцел трябва новия да има излаз на улица, а такъв няма да има. Вариант с продаване на идеални части също мисля, че не е възможен, тъй като има къща в парцела, към която нямам интерес, а само към част от двора. Мисля, че е близо до невъзможното да се направи нещо, но се надявам да изпускам нещо и вие да може да помогнете с идеи. Благодаря!
specter77
Нов потребител

Re: Закупуване на част от двор

Мнениеот bozyo » 13 Мар 2025, 15:12

не можете да закупите "част" от двор. можете:
1. да построите нещо в чужд двор при съответно учредено право на строеж, например въпросната детска площадка.
2. да обособите въпросната "част" като отделен имот. както вече сте разбрали, има ограничения за достъпа, но има още ограничения за минимална площ. ограничението за достъпа може да се реши чрез учредяване на право за преминаване или през двора на съседа (по-лесно, но едва ли отговаря на целите), или чрез двора на вашата кооперация (по-трудно, и повод за съседски сплетни).
3. да се придаде чрез промяна на имотните граници частта от имота на съседа към парцела на вашата кооперация. отново трябва имотът на съседа да не пада под законовия минимум, и ще трябва съгласието на всички идеални части в собствеността на парцела, най-често това са всички кооператори.
bozyo
Потребител

Назад към Имотни казуси