начало

Руси Алексиев вече е председател на Софийския градски съд Руси Алексиев вече е председател на Софийския градски съд

Акт 14/15

Казуси за недвижими имоти

Акт 14/15

Мнениеот lexito » 11 Фев 2025, 00:25

Наследник съм на част от имот, който не знам с какъв статут е.
Сънаследниците не са от полза.
Пуснах заявление в общината за копие от всички строителни книжа.
От там обаче си правят оглушки. Стимулирани са да правят оглушки...
Как да заставя общината да си свърши работата?
По какъв начин мога аз да имам черно на бяло дали имотът е с Акт 14/15 или не?

Чета тук:
Издаване на констативни протоколи и удостоверения за степен на завършеност на строежи
https://egov.bg/wps/portal/egov/dostavc ... slugi/2063
Но необходим документ за предоставяне от мен е "Акт обр. 14 за приемане на конструкцията", а пък аз това искам да получа от тях :(

Дайте ми съвет моля, как да постъпя?
lexito
Нов потребител

Re: Акт 14/15

Мнениеот ivan_lawyer » 11 Фев 2025, 01:39

Изчакайте поне 10 дена и повторете темата отново, има прекрасни специалисти тук - някои се отказахме от този форум, но има.

За съжаление се оказа - че не разбирам нищо от строителни дела, тоест - не вниквам в темата. Административно общината мълчи загадъчно - затова и най-скъпата картина в света е - "Мона Лиза". Няма ли техника - да е приятелски настроен - да оправи един вид - техника на общината - да се пита. Доколкото разбирам - електрическата инсталация не е сложена. Имате покрив - но нямате керемиди.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот guest1 » 11 Фев 2025, 02:34

lexito написа:Наследник съм на част от имот, който не знам с какъв статут е.
Сънаследниците не са от полза.
Пуснах заявление в общината за копие от всички строителни книжа.
От там обаче си правят оглушки. Стимулирани са да правят оглушки...
По какъв начин мога аз да имам черно на бяло дали имотът е с Акт 14/15 или не?

Чета тук:
Издаване на констативни протоколи и удостоверения за степен на завършеност на строежи
https://egov.bg/wps/portal/egov/dostavc ... slugi/2063
Но необходим документ за предоставяне от мен е "Акт обр. 14 за приемане на конструкцията", а пък аз това искам да получа от тях :(
Дайте ми съвет моля, как да постъпя?

Мисля, че трябва да прочетете и тук - Наредба № 3 от 31 юли 2003 г. за съставяне на актове и протоколи по време на строителството - където пише, че копия от всички актове, цялата строителна документация има и в ДНСК.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 11 Фев 2025, 06:53

Ако откриете начин го патентовайте, ще завалят пачки!
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 11 Фев 2025, 09:35

Мълчалив отказ - но това е невероятно странно. Трябва да се говори в общината - за съжаление - става въпрос за евтина форма на разиграване.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот sachma » 11 Фев 2025, 10:27

Проверете при общината защо няма отговор на Вашето заявление. В повечето подобни случаи администрацията отговаря на забатачено заявление след като й се повтори, потрети и тн.
sachma
Нов потребител

Мнениеот lexito » 11 Фев 2025, 13:41

ivan_lawyer написа:Доколкото разбирам - електрическата инсталация не е сложена. Имате покрив - но нямате керемиди.

Къщата е почти готова, има покрив, ограда, дограма. Със сигурност отговаря на изискванията за Акт15 поне.
Ама от данъчни икономии Акт14/15 не е ваден.

guest1 написа:Мисля, че трябва да прочетете и тук - Наредба № 3 от 31 юли 2003 г. за съставяне на актове и протоколи по време на строителството - където пише, че копия от всички актове, цялата строителна документация има и в ДНСК.

Чета, обемисто е, до момента не намирам това, което търся.

ivan_lawyer написа:Мълчалив отказ - но това е невероятно странно. Трябва да се говори в общината - за съжаление - става въпрос за евтина форма на разиграване.

sachma написа:Проверете при общината защо няма отговор на Вашето заявление. В повечето подобни случаи администрацията отговаря на забатачено заявление след като й се повтори, потрети и тн.

Няма мълчалив отказ, звънят ми по телефона да ме питат "Какви точно документи искате?" При положение, че съм посочил всички стр. книжа. И ми дават съответно разрешението за строеж от преди 20г.
А по този имот има развитие със сигурност в последните години/месеци.

В тоя ред на мисли, нали като изтече 5г трябва да се подновява/удължава разрешителното, ако не си приключил със строителството? Къде мога да проверя за издадени такива допълнителни разрешения?
lexito
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 11 Фев 2025, 16:21

Този строеж има надзорник, при който има комплект документи. В общината трябва да знаят кой е надзорника, а може да проверите и кои са проектантите и да потърсите тях.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот guest1 » 11 Фев 2025, 18:50

lexito написа:И ми дават съответно разрешението за строеж от преди 20г.
А по този имот има развитие със сигурност в последните години/месеци.

Вече имате насока - от ivanov_p - къде трябва да има копия на строителните книжа.

Не забравяйте и другото.
lexito написа:В тоя ред на мисли, нали като изтече 5г трябва да се подновява/удължава разрешителното, ако не си приключил със строителството? Къде мога да проверя за издадени такива допълнителни разрешения?

В този ред на мисли... РС от преди 20 години е само спомен. Защото
Чл. 153. (2) Разрешението за строеж губи правно действие, когато:
1. в продължение на три години от влизането му в сила не е започнало строителството;
2. в продължение на 5 години от започване на строителството не е завършен грубият строеж, включително покривът на сградите;
3. в продължение на 10 години от започване на строителството на елементи на техническата инфраструктура то не е завършено или не е завършен грубият строеж, включително покривът на сградите за обектите по чл. 137, ал. 1, т. 1 и 2, за националните обекти, за обектите с национално значение и за обектите с първостепенно общинско значение.
(5) Разрешението за строеж може да се презаверява само веднъж - за подновяване на срока за започване на строежа или за подновяване на срока за завършване на строежа.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Назад към Имотни казуси