начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Съседско сбиване

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съседско сбиване

Мнениеот ganio » 21 Мар 2024, 15:30

Здравейте, мой съсед шамароса детето ми и негов приятел и след като поисках обяснение, защо е постъпил така, той нападна и мен. Удари ме с глава в брадата. Съответно аз не останах длъжен и отвърнах с нанасяне на удари. Той е извадил медицинско за лека телесна повреда и е подал жалба срещу мен. Аз също подадох жалба и за това, че е шамаросал детето и за това, че ме нападна, но нямам медицинско. Приятелят на сина ми също е подал жалба. Свидетели на случката са детето ми, неговият приятел, съпругата ми, както и неговата съпруга. Съседа е подал частна тъжба срещу мен. Какви може да са последствията за мен и това ще се отрази ли в досието ми? Децата са непълнолетни.
ganio
Нов потребител

Re: Съседско сбиване

Мнениеот crissm » 22 Мар 2024, 02:05

ganio написа:Здравейте, мой съсед шамароса детето ми и негов приятел и след като поисках обяснение, защо е постъпил така, той нападна и мен. Удари ме с глава в брадата. Съответно аз не останах длъжен и отвърнах с нанасяне на удари. Той е извадил медицинско за лека телесна повреда и е подал жалба срещу мен. Аз също подадох жалба и за това, че е шамаросал детето и за това, че ме нападна, но нямам медицинско. Приятелят на сина ми също е подал жалба. Свидетели на случката са детето ми, неговият приятел, съпругата ми, както и неговата съпруга. Съседа е подал частна тъжба срещу мен. Какви може да са последствията за мен и това ще се отрази ли в досието ми? Децата са непълнолетни.

Няма да е зле да си изкарате едно медицинско,поне на децата. Но най-вероятно е лека телесна повреда която се изразява в причиняване на болка или страдание без разстройство на здравето - насиняване,навехване,нараняване,изгаряне,контузия,др. престъпление от частен характер - т.е. няма досъдебно производство с прокурор и разследващи органи.
Вашият съсед трябва да подаде частна тъжба директно до съда и да докаже обвинението си срещу вас, предлагам ви да си упълномощите повереник(адвокат), тъй като - ако съдът допусне тъжбата му , ще ви призоват в качеството на подсъдим.

Вариантите в случая са няколко - №1 е реторсия: Ако в случаите на предходните алинеи пострадалият е отвърнал веднага на дееца със също такава телесна повреда, съдът може да освободи и двамата от наказание. Но това е възможност на съда , може и двамата да ви осъдят.

№2 е да подадете жалба до прокуратурата - като те ще възложат на РПУ-то проверка, като в края на проверката - прокурор ще реши дали има достатъчно данни за образуване на досъдебно производство , или отказ за образуване – обжалваем пред горестояща прокуратура. Може да има данни за престъпление лека телесна по хулигански, расистки, ксенофобски или свързани със сексуалната ориентация подбуди. Което отново се преследва по общия ред.

В случай , че се стигне до осъдителна присъда по частното наказателно дело - то няма да ви се отрази в досието , но в такъв случай той би могъл да си предяви и граждански иск (да претендира парична сума от вас за нанесените болки и страдания, но те са по справедливост- т.е. съдът решава)

Късмет!
crissm
Младши потребител

Мнениеот ganio » 22 Мар 2024, 12:20

Благодаря за отговора.
За съжаление той си е изкарал медицинско, аз не се сетих за това. Имам само жалба в районното. Съседа е завел частна жалба срещу мен, а той ме нападна първи.
Може ли да ми препоръчате адвокат, който да ме представлява в съда?
ganio
Нов потребител

Мнениеот crissm » 22 Мар 2024, 17:52

ganio написа:Благодаря за отговора.
За съжаление той си е изкарал медицинско, аз не се сетих за това. Имам само жалба в районното. Съседа е завел частна жалба срещу мен, а той ме нападна първи.
Може ли да ми препоръчате адвокат, който да ме представлява в съда?

Не бих могъл,тъй като не познавам. Но в случай, че се образува съдебно производство и ви призоват като подсъдим - вие бихте могли да изисквате защитник (служебен - по закона за правна помощ) или може да си упълномощите ваш си - като му разкажете случая, той най-вероятно ще таксува за консултация и в тази консултация ще може да вземете решение как да процедирате.
crissm
Младши потребител

Мнениеот ganio » 22 Мар 2024, 19:01

Благодаря
ganio
Нов потребител

Назад към Наказателно право