начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

Обида чрез SMS - НЧХД

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обида чрез SMS - НЧХД

Мнениеот fitzgerald » 02 Юни 2022, 20:11

Здравейте,

Имам казус, свързан с получена чрез SMS обида от лице, което е познато на пострадалия (номерът му присъства в телефонния указател на апарата на пострадалия под съответното име и пострадалият в миналото многократно е разговарял с лицето, набирайки същия номер).

Към конкретния момент, извършителят, изпратил SMS-а, е бил част от предполагаемо подпийнала компания, която се е афектирала поради неизгодни за тях, но напълно правомерни действия, извършени от пострадалия и неговото семейство, и лицето е решило да отвърне чрез SMS, съдържащ обида в множествено число, която е ясно, че адресира пострадалия и цялото му семейство.

Питането ми е в две направления - кръг на пострадалите лица, които могат да отправят частна тъжба, както и трудност на доказване.

По първия момент - специфичното е, че обидата е в множествено число и е повече от ясно, че иска да засегне членовете на цялото семейство, от което е част и лицето до моб. номер на което е адресиран SMS-а. Това се подразбира от контекста в който е нанесена обидата.
Това достатъчно основание ли е, за да се подаде обща тъжба от всички членове на семейството?

По втория момент - имам известен косвен опит покрай колеги с НЧХД-та, свързани с обида в социалните мрежи, и редовната защитна теза на обвиняемите е, че не те са използвали съответното устройство в момента в който процесното съобщение е изпратено, което почти винаги води до оправдателна присъда.
В ситуацията с обида чрез SMS, отново си мисля, че е твърде вероятно обвиняемият да опита със същата теза - телефонът е бил на разположение на цялата компания и пострадалият не успява да докаже авторство на деянието.

Много ще се радвам, ако някой с практически опит в НЧХД-та от подобен род сподели опит.
fitzgerald
Нов потребител

Re: Обида чрез SMS - НЧХД

Мнениеот TheOldMan » 03 Юни 2022, 15:39

"Който каже или извърши нещо унизително за честта или достойнството на другиго в негово присъствие, се наказва за обида..."

При социалните мрежи нещата са други - там обидата е нанесена в публично място, видима е за неограничен брой хора.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот fitzgerald » 03 Юни 2022, 16:38

Не съм съгласна. Изпълнителното деяние на обидата е много по-широко и присъствената обида не бива да се възприема абсолютно. Практиката е на същото мнение.

Например:

[...] И това става напълно разбираемо ако се вземе предвид, че освен чрез непосредственото изказване в присъствието на обидения, първата от двете форми / обидата с думи / на изпълнителното деяние би могла да се осъществи по телефона, по време на радиопредаване, както и в писмен вид – чрез телеграма, писмо, факс, публикация в печата или друго писмено произведение, т.е. при хипотези, в които присъствието на същият няма да е налице в буквалния смисъл на употребената дума.

Мотиви по Наказателно дело 302/2016 г. - РС Габрово

Публично нанесената обида е квалифициран състав по чл. 148, ал. 1, т. 1 вр. с чл. 146, ал. 1 НК.
fitzgerald
Нов потребител

Мнениеот TheOldMan » 03 Юни 2022, 21:36

Ок, друга алтернатива: "Сори, сбъркАх номера, на който исках да пратя съобщението..." Едва ли в обидния СМС са били посочени достатъчно данни, идентифициращи еднозначно обидения получател...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Назад към Наказателно право