начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

Въпрос за реабилитация!?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за реабилитация!?

Мнениеот un_carcerata » 04 Апр 2022, 21:21

Здравейте,
Бях осъден на две години л.с. през 2018г, изтърпях си наказанието ефективно без да съм ползвал УПО. Излязох от затвора на 06.02.2020г . Питането ми е ,колко време трябва да мине за да бъда реабилитиран? И вторият ми въпрос е автоматично ли става или трябва да подам молба за реабилитация?
Благодаря
un_carcerata
Младши потребител

Re: Въпрос за реабилитация!?

Мнениеот berto » 05 Апр 2022, 10:21

Здравейте,
когато изтекат 3 години от момента на освобождаването Ви, можете да бъдете реабилитирани съдебно. Тогава в досието Ви ще пише "реабилитиран". Вижте чл. 87 от наказателния кодекс. Иначе пълната реабилитация настъпва след 5 години - чл. 88а връзка с чл. 82, ал. 1. Тогава в свидетелството Ви за съдимост ще пише "неосъждан".
berto
Потребител

Мнениеот dimist » 05 Апр 2022, 11:21

Всъщност, приложим е чл. 86 ал. 2 НК, и реабилитацията настъпва по право. Но за всеки случай проверете дали сте осъдени на разноски, ако е така, внесете ги , и представете вносната бележка по първоинстанционното дело. Иначе по член 88А НК за присъди не по малки от 1 година срокът е не по-малко от 10 години.
dimist
Потребител

Мнениеот berto » 05 Апр 2022, 13:31

Съжалявам за грешката, dimist е прав.

Но аз мисля, че юожете да искате съдебна реабилитация по реда на 87 от НК. Ако Ви я дадат, в свидетелството Ви ще пише "реабилитиран", а след 10тата година от изтичането на този 2-годишен срок ще пише "неосъждан".
berto
Потребител

Мнениеот ilian_todorov » 05 Апр 2022, 14:06

berto написа:Съжалявам за грешката, dimist е прав.

Но аз мисля, че юожете да искате съдебна реабилитация по реда на 87 от НК. Ако Ви я дадат, в свидетелството Ви ще пише "реабилитиран", а след 10тата година от изтичането на този 2-годишен срок ще пише "неосъждан".

Брат ми няма "пълна" реабилитация, но в свидетелството му за съдимост пише, че е неосъждан. Пет години след тригодишната му условна присъда с пет години изпитателен срок си взе свидетелството.
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот dimist » 05 Апр 2022, 14:15

Да допълня - в НК няма пълна и частична реабилитация. След реабилитацията , в свидетелството за съдимост пише "неосъждан", с изключение на случаите, в които свидетелство за съдимост се иска за заемане на длъжност, за която се изисква лицето да е неосъждано, независимо от реабилитацията. В този случай пише "реабилитиран". Така пише и в случаите на служебно издаване на свидетелство за съдимост.
dimist
Потребител

Мнениеот nikodim77 » 05 Апр 2022, 23:17

Здравейте,
Уважаеми dimist, не мога да споделя становището, което сте изразил в следното:
…пише "неосъждан", с изключение на случаите, в които свидетелство за съдимост се иска за заемане на длъжност, за която се изисква лицето да е неосъждано, независимо от реабилитацията.
Да. в НК не е употребен изразът „пълна” както множеството съдебни състави приемат и употребяват, нито изразът „абсолютна”, както е употребен и приет от ВКС, но не е вярно, че след настъпила пълна (абсолютна) реабилитация това следва да бъде упоменавано в свид. за с-мост предвид необходимостта му за заемане на длъжност, за която се изисква лицето да е неосъждано, независимо от реабилитацията. Именно чл. 88а от изключва това, в свид. за с-мост при настъпила реабилитация по този член следва да е записано „неосъждан”. Съд. практика, утвърдена от ВКС е непротиворечива в това, че разписаното в доста закони „…независимо от реабилитацията” или пък , „независимо от последвалата реабилитация” е неотносимо при настъпила такава по реда на чл.88а от НК, наречена „пълна”. Накратко, в обобщение, в свид. за съдимост при условичта на чл.88а от НК не следва да е упоменато "реабилитиран" а "неосъждан", което е така и в практиката.
Всъщност темата е разисквана тук и преди: https://lex.bg/forum/viewtopic.php?t=67938
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот doondie » 06 Апр 2022, 00:52

un_carcerata написа:Бях осъден на две години л.с. през 2018г
Осъждан ли си преди това за нещо друго и бил ли си реабилитиран преди?
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител

Мнениеот un_carcerata » 07 Апр 2022, 22:27

Здравейте отново.Благодаря за отговорите,но малко се обърках :D Имам разноски по делото и експертизи които трябва да платя/около 2000лв/ което не е проблем.Обаче когато ме осъдиха на 2 години л.с. към присъдата имам и глоба от 20 000лв които не съм и не мисля да плащам докато им мине давността. Ако не платя въпросната глоба мога ли да бъда реабилитиран?
Относно периода за реабилитация се обърках от отговорите, 3 години? 5 години? 10 г? :D
И на последният отговор в който ме питате /това с цитатите от предишни коментари не ми се получава/ дали съм бил осъждан преди? Не, не съм.Първи арест,задържане,и присъда .
Благодаря Ви пак за отговорите! :)
un_carcerata
Младши потребител

Мнениеот ilian_todorov » 06 Юли 2022, 22:14

un_carcerata написа:Здравейте отново.Благодаря за отговорите,но малко се обърках :D Имам разноски по делото и експертизи които трябва да платя/около 2000лв/ което не е проблем.Обаче когато ме осъдиха на 2 години л.с. към присъдата имам и глоба от 20 000лв които не съм и не мисля да плащам докато им мине давността. Ако не платя въпросната глоба мога ли да бъда реабилитиран?
Относно периода за реабилитация се обърках от отговорите, 3 години? 5 години? 10 г? :D
И на последният отговор в който ме питате /това с цитатите от предишни коментари не ми се получава/ дали съм бил осъждан преди? Не, не съм.Първи арест,задържане,и присъда .
Благодаря Ви пак за отговорите! :)
Абе ти си бил голям кутсуз! Неосъждан осъден на две години ефективно, че и бонус 20 000 лева му дали!? То бива да има нахални магистрати, ама чак пък толкова! Много рядко се осъжда ефективно неосъждан когато придъдата не е над три години. Нека да ме поправят, ако греша, но съм останал с такова впечатление. Глобата не е проблем да не си я платил. И брат ми има глоба към годинките условно и не мисли да я плаща, но го реабилитираха като му изтече изпитателния срок от пет години. Спомням си, че имаше едно ТР, което даваше указания кога има реабилитация при неплатена глоба. Тогава когато НАП не е направил нищо да я събере три години и после мине още една демек четири годни общо. Май така ще стане и при теб, ако НАП не ти наложи някой запор, т.е. предприеме действие.
ilian_todorov
Активен потребител

Назад към Наказателно право