начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Oтнемат книжката за 2 месеца

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Oтнемат книжката за 2 месеца

Мнениеот buburok » 01 Дек 2021, 12:28

Здравейте, днес ми връчиха наказателно постановления и в него пише че ми отнемат книжката за 2 месеца по член 175 ал.1 т.4 , искам да попитам от кога влиза в сила това отнемане на книжката при положение, че нарушението е от преди 2 години и 1 месец и чак сега ми връчват НП , а самата книжка ми изтича след 4 дни?

Благодаря предварително за отговора
buburok
Нов потребител

Re: Oтнемат книжката за 2 месеца

Мнениеот guest1 » 01 Дек 2021, 14:30

buburok написа:Здравейте, днес ми връчиха наказателно постановления и в него пише че ми отнемат книжката за 2 месеца по член 175 ал.1 т.4 , искам да попитам от кога влиза в сила това отнемане на книжката при положение, че нарушението е от преди 2 години и 1 месец и чак сега ми връчват НП , а самата книжка ми изтича след 4 дни?

Здравейте!
Ако кажете - кога е съставен АУАН, въз основа на който е НП и от коя дата е самото НП - ще има повече яснота.

А кога изтича срока на валидност на СУМПС - няма значение.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот buburok » 01 Дек 2021, 14:48

акта е от 27.08.19г,
а НП е от 28.10 19г

мисълта ми е ако се обжалва дали ще имам проблем с подновяването на книжката и влиза ли в сила отнемането при обжалване или при тази давност?
buburok
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 01 Дек 2021, 18:53

buburok написа:акта е от 27.08.19 г,
а НП е от 28.10 19 г

Времето между съставяне на АУАН и издаване на НП в случая е 2 месеца - срокът по чл. 34 ал. 3 от ЗАНН е до 6 месеца. До тук всичко е точно.
Странно е, че са „ви търсили“ 2 години - за да ви го връчат!
buburok написа:мисълта ми е ако се обжалва дали ще имам проблем с подновяването на книжката и влиза ли в сила отнемането при обжалване или при тази давност?

Ако на самото НП е вписана реалната дата на връчване (01.12.2001 г) - от нея започва да „тече“ срока за обжалване. Ако пише, че е връчено преди повече от 2 месеца - все едно е история!
В случая не може да се позовете на изтекла относителна или абсолютна давност за наказателно преследване – 3 години, респективно 4 години и половина!
Самото обжалване не спира изпълнението - ще бъдете лишени от правоспособност и СУМПС ще ви бъде отнето. Ако обжалването е успешно - ще ви го върнат.
А това, че срока на валидност на „пластиката“ изтича, е само техническа подробност.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот buburok » 01 Дек 2021, 21:15

Здравейте , благодаря за отговора , жена ми го е получила днес и се е подписала , при полицая че го е получила , но на самото НП единствените дати са от 28.10 19 г , няма по късни дати т.е. тези дати ли се гледат или тази която жена ми е нанесла че е получила НПто?
buburok
Нов потребител

Мнениеот nikodim77 » 02 Дек 2021, 02:00

Здравейте,
Съветът ми към Вас е да се обърнете към адвокат, вещ в наказателно и административнонаказателно право, който вярвам, че би Ви решил проблема.
Да, наистина откъм нормативна уреденост е налице празнота, досежно сроковете за връчване на НП. Тази празнота води до абсурди, като този във Вашия случай, макар да има и по-големи такива с връчван след три-четири години.
Има някаква надежда, която съзирам в чл. 11 от ЗАНН респ. в разпоредби на НК, защото имаме все още невлязло в сила НП, макар да е изминал срок само от две години… Друг повод за надежда са предполагаемите нарушения при съставяне на АУАН респ. издаване на НП, като цяло нарушено АНП.
nikodim77
Активен потребител

Назад към Наказателно право