начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

Без наказание за кражба

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Без наказание за кражба

Мнениеот workstation » 31 Яну 2021, 15:34

Здравейте, моля за експертно мнение. Откраднаха ми телефона, по фактура е 2400 лева, заловиха извършителя, но телефон няма, доколкото разбрах е обрал и други хора. Действието се развива в повече от година, извършителят не беше осъден да лежи в затвора, нито за моят телефон, нито за други извършени грабежи. Въпросът ми е, по закон за такава голяма сума, не трябва ли извършителят да бъде осъден с ефективна присъда, а да не му се разминава с условни и тн. Доколкото знам, в затвор не се лежи, само ако сумата е под 200 или 300 лева, а тук говорим за 2400 и пак му се разминава, по-висок ли е прага, за да осъдят някого за кражба и какви са наказанията за съответните суми, ако изобщо има такова нещо.

Благодаря!
workstation
Нов потребител

Re: Без наказание за кражба

Мнениеот teogeo » 31 Яну 2021, 20:10

workstation написа:Здравейте, моля за експертно мнение. Откраднаха ми телефона, по фактура е 2400 лева, заловиха извършителя, но телефон няма, доколкото разбрах е обрал и други хора. Действието се развива в повече от година, извършителят не беше осъден да лежи в затвора, нито за моят телефон, нито за други извършени грабежи. Въпросът ми е, по закон за такава голяма сума, не трябва ли извършителят да бъде осъден с ефективна присъда, а да не му се разминава с условни и тн. Доколкото знам, в затвор не се лежи, само ако сумата е под 200 или 300 лева, а тук говорим за 2400 и пак му се разминава, по-висок ли е прага, за да осъдят някого за кражба и какви са наказанията за съответните суми, ако изобщо има такова нещо.

Благодаря!

не, няма изискване да е осъден с ефективна присъда. В затвор трудно се влиза. Или е 78а от НК, или са пробации / условни.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот kpts_ » 31 Яну 2021, 22:28

Такива са ни закончетата - първата кражба почти винаги е на промоция.
Но за 2400, хайде с експертизата да намалее наполовина цената и евентуално при продължавано - няма как да е 78а.
Можеше поне да приемат в НК, че ефективното осъждане не се прилага, ако са възстановени имуществените вреди и случаят не е тежък, или в рецидив, повторност и подобни.
kpts_
Потребител

Мнениеот gridiron » 09 Фев 2021, 20:18

Възможно е да само ходотаствали на този

Да ви припомня случият с дядото откраднал от Била парче кашкавал на стойност 3.70 лв

Милиционрите го изпердашили с акт 300лвТова бил минимума

Уважаеният Иванов беше казал, че в бг отдавна не трябва да се гледа закона
gridiron
Потребител

Назад към Наказателно право