начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Обжалване на прокурорско постановление?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обжалване на прокурорско постановление?

Мнениеот midway » 11 Апр 2020, 00:20

Здравейте! Моля за помощ по следния въпрос: в качеството си на пострадал имам ли право да обжалвам постановление на прокурор към съда, което касае сваляне на наказателна отговорност и налагане на административна глоба /предполагам по чл. 78а от НК/?
midway
Нов потребител

Re: Обжалване на прокурорско постановление?

Мнениеот bvoykov » 11 Апр 2020, 12:02

Не, но ако са Ви причинени други вреди от извършеното престъпление, може да го съдите след като приключи наказателното дело по гражданскоправен ред.
bvoykov
Потребител

Мнениеот kiroparit » 11 Апр 2020, 13:26

Този тип прокурорски постановления не подлежат на съдебен контрол, а могат да се обжалват пред по-горе стоящия прокурор (чл.200 НПК). Което решение на горния прокурор вече е необжалваемо. Можете да го направите, но едва ли резултатът ще е различен.
kiroparit
Нов потребител

Мнениеот bvoykov » 11 Апр 2020, 13:53

На теория като че ли изглежда тези постановления да са обжалваеми, но това е само привидно. С това конкретно постановление прокурорът ВНАСЯ делото за разглеждане в съда (по аргумент от чл. 375 НПК), поради което последният вече ще е компетентен да се произнесе по него, като това елиминира втората предпоставка за обжалваемост на прокурорското постановление, а именно ДА НЕ подлежи на съдебен контрол. Технически това постановление представлява своеобразен обвинителен акт, според мен отграничаването му от такъв е само формално, защото реално с него се повдига обвинение пред съд за извършено престъпление.
На практика едва ли има някой, който да го е обжалвал, а и да е обжалвал - горестоящият прокурор ще е оставил жалбата без разглеждане.
bvoykov
Потребител

Мнениеот depresiran » 24 Апр 2020, 15:05

Здравейте,имам питане и ще ползвам темата за да не отварям друга.

Имам право да обжалвам прокурорско решение за прекратяване на разследване .
Как протича обжалването пред прокуратурата?
Предполагам писмено ,след което прокурора решава дали да се занимава?
Благодаря!
depresiran
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 25 Апр 2020, 06:58

Доколкото знам, съжалявам за ранният час, Постановлението може винаги да се възобнови, тоест - винаги може да се възбуди наново.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот bvoykov » 25 Апр 2020, 21:26

Ако говорим за прекратяване на досъдебното по смисъла на чл. 243 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), то е възможно да се обжалва пред по-горестоящата прокуратура на общо основание, но в този случай изрично е предвидена и възможност за съдебен контрол на прекратяването в 7-дневен срок. Ако бъде обжалвано пред съда, не може да бъде възобновено от по-горестоящ прокурор - аргумент от чл. 46, ал. 3 НПК. Така че аз не знам какво имате предвид под това да се обжалва пред прокуратурата, ако наистина става въпрос за "прекратяване на разследването", в смисъл прекратяване на образувано вече досъдебно производство, а не на октаз да се образува такова по чл. 213 НПК, което, все още, въпреки някакви законотворчески напъни, не подлежи на съдебен контрол, а само на обжалване пред по-горестоящата прокуратура.
Да, обжалването във всички случаи трябва да е писмено.
bvoykov
Потребител

Назад към Наказателно право