начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Помощ! - Как се изготвя Обвинителен акт.

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Помощ! - Как се изготвя Обвинителен акт.

Мнениеот giviiit » 07 Мар 2020, 11:20

Здравейте! На изпита по Наказателно право, понеже учих наистина много и си мислех,че се подготвих добре, но професорът ми каза, че съм за 5-ца. Бях му казала да не ми я пише, а да се явя на поправката... обясних му, че искам 6-ца и ще се подготвя по-добре, понеже съм си планирала да запиша докторантура след като завърша, Е професорът ми влезе в положение де :D и ми каза, че няма да ми пише петицата и няма да се явявам на поправката, а вместо това ми даде задачата да изготвя ОБВИНИТЕЛЕН АКТ, върху произволно избрано от мен деяние, имам срок 4 дни, ако не го напиша, ще ми остави 5-цата... , рових из интернет, но никъде не открих точно как се структурира, а само разни законодателни разпоредби.Споделих и с колегите, ама теее в пълна мъгла, та затова опрях до тук. Ако някой от Вас /колеги/, който е наясно как се изготвя ОА и ми даде насоки, ще съм му много благодарна! БЛАГОДАРЯ, ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО!
giviiit
Нов потребител

Re: Помощ! - Как се изготвя Обвинителен акт.

Мнениеот marek972 » 07 Мар 2020, 13:47

бравос бе!! ами ако професора и той кисне във форума?
а иначе, бързо в прокуратурата...няма прокурор който да ти откаже и да не ти покаже
ОА...те напоследък рядко пишат такива, ама все ще се намери ....
marek972
Потребител

Мнениеот nikodim77 » 07 Мар 2020, 18:29

Здравейте,
По принцип съм за това, студентите да успяват сами, а не чрез решения на готово. (при мен водещо е това правило.) Да, лесно е при прокурор, който несъмнено ще предостави желаната „помощ”, освен, ако не изповядва моя принцип. След като гоните отличен успех и не Ви удовлетворява оценка – мн. добър, то би следвало да се справите въз основа на насоки, които ще посоча според моите виждания:
Намирате съд. практика по нак. дела включ и споразумения (в нета има хиляди), отваряте НК и по-конкретно чл. 246, и правите връзка между първите две и всичко с наученото до тук щом имате познания за отличен успех! :wink:
В случай, че от този форум получите на готово ОА и дори да го измените не ми се вярва да сте спокойна с получената отлична оценка...
Успех!

пп. Моля Ви не се сърдете за постът ми! Но щом целите отлична диплома, то вероятно целите и върхове в предстояща кариера – магистратска...? Е там се решават хорски съдби, а ОА е акт, който може да затрие някой невинен и обратно!
С най-добри чувства! :)
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот lawchoice » 07 Мар 2020, 21:21

giviiit,
"Законодателните разпоредби", които сте открили са напълно достатъчни, за да изпълните поставената Ви задача!
Но е вярно, че без личен принос няма да стане. Затова сядате и почвате да разсъждавате.
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
lawchoice
Потребител

Мнениеот jhoro » 08 Мар 2020, 14:22

nikodim77 написа:Здравейте,
По принцип съм за това, студентите да успяват сами, а не чрез решения на готово.

Пп. ... а ОА е акт, който може да затрие някой невинен и обратно!

По принцип - за ученето сте прав, но в много случаи има правила (процедури, догми и канони) които трябва да се спазят! Затова е нужно да се ползва и „помощ от приятел“.
Макар словосъчетанието „приятел-прокурор“ да звучи странно.

Пп. ОА може да причини неудобство, но не и „да затрие някой невинен“. Некадърно направен ОА ще „падне“ още на предварителното изслушване в Съда! Ако изобщо стигне дотам!
jhoro
Активен потребител

Мнениеот lawchoice » 08 Мар 2020, 14:27

lawchoice написа:giviiit,
"Законодателните разпоредби", които сте открили са напълно достатъчни, за да изпълните поставената Ви задача!
Но е вярно, че без личен принос няма да стане. Затова сядате и почвате да разсъждавате.

Едно допълнение на предходният ми пост, дори и вече да е закъсняло /ако ivan_lawyer вече Ви е снабдил с обещания от него снощи реален ОА/:
Законът се интересува от съдържанието на ОА, а не от неговата структура.
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
lawchoice
Потребител

Мнениеот giviiit » 08 Мар 2020, 17:52

Здравейте отново! Амиии направих това, което възприех като съвет от marek972.. Отидох в СРП , намерих дежурния прокурор, оказа се много любезен, като му споделих , че се нуждая от насоки, той с радост се съгласи да ми помогне, за половин час ми разясни нещата и аз съвсем сама си го изготвих. В понеделник ще го занеса на професора за проверка. Благодаря, все пак на всички,които споделиха мнение!
giviiit
Нов потребител

Назад към Наказателно право