начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

Реабилитация

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Реабилитация

Мнениеот kazana » 27 Фев 2018, 20:56

Има ли допълнително условие за реабилитация в случай на рецидив. И ако има какво е? Спешно ми е, тъй като съм закъсал финансово студент 4ти курс и не мога да си намеря работа без Свидетелство за съдимост. Също така и не се намирам в родният ми град (където съм съден), и не мога да си позволя да ходя до там и да вземам адвокат. Случаят е условна от 2г през 2006г и 1г и 6 месеца ефективна през същата година, като общото наказание е изтърпяно в краят на 2008 с условно предсрочно освобождаване и работа. И втора ефективна присъда от 2г през 2010 година, като тя е изтърпяна на 13.09.2012г. Оттогава няма никакви осъждания. Предварително Ви благодаря много!
kazana
Нов потребител

Re: Реабилитация

Мнениеот svettoslav » 28 Фев 2018, 01:39

Реабилитацията бива два вида :
Извънсъдебна -когато ти е за пръв път (настъпва след определен срок от изтърпяване на наказанието или със самото изтърпяване ).
И съдебна.Там вече се завежда дела в съда, при определени условия.
За съдени повечко пъти и реабилитирани вече извънсъдебно веднъж, само това е възможността.

Това е най - общо.
Без адвокат няма как да стане.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот kazana » 28 Фев 2018, 09:56

Но аз никога не съм бил реабилитиран. Т.е. по право имам право един път в живота, както условно предсрочно освобождаване, но ако не съм се възползвал от него след първата присъда, остава да нямам въобще право? Иначе четох, за двата вида и след колко години в кои случаи е. Благодаря все пак!
kazana
Нов потребител

Мнениеот svettoslav » 28 Фев 2018, 10:45

Кое не ви е ясно по - точно?
Възможността ви е за съдебна реабилитация. Това съм написал по - горе.
Но има специфични изисквания за това + 3 г.срок от изтърпяване на наказанието. Вие сте го изтърпял.
Завежда се дело в съда, представят се доказателства, събират се служебно и може и да се реабилитирате, ако нямате други издънки след излизането от затвора през 2012 г.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот kazana » 28 Фев 2018, 11:06

Не ми е ясно дали има условие "съден повече от веднъж " или " използвано право на извънсъдебна реабилитация". Защото в моят случай не е едно и също. Ако може да ме препратите към конткретният закон ще е най- добре.
kazana
Нов потребител

Назад към Наказателно право