начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

Може ли да се иска поправка на присъда?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Може ли да се иска поправка на присъда?

Мнениеот ilian_todorov » 17 Дек 2016, 00:48

Може ли да се иска поправка (допълнение) на присъда в частта му за разноските?
НЧХД което водех приключи вчера с осъдителна присъда и съдът осъди подсъдимия да плати разноските по делото - общо еди колко си от които 12 лв. за д.т., 154 лв за СПЕ и еди колко си хонорара на адвоката ми. Не пише обаче, че СПЕ трябва да бъде платено от подсъдимия на РС , а д.т. и хонорарът да бъде платен на мен частния тъжител. Като чете присъдата в залата обаче съдията прочете друго, т.е. посочи на кои трябва да се платят разноските. Мога ли да искам поправка на присъдата? Три дена още не са изтекли. В НПК няма чл. 248 от ГПК. Какво да правя? Да обжалвам ли?
П.П. Присъдата я прочетох днес от сайта на съда. Възможно ли е да има грешка?
ilian_todorov
Активен потребител

Re: Може ли да се иска поправка на присъда?

Мнениеот teogeo » 17 Дек 2016, 14:17

ilian_todorov написа:Може ли да се иска поправка (допълнение) на присъда в частта му за разноските?
НЧХД което водех приключи вчера с осъдителна присъда и съдът осъди подсъдимия да плати разноските по делото - общо еди колко си от които 12 лв. за д.т., 154 лв за СПЕ и еди колко си хонорара на адвоката ми. Не пише обаче, че СПЕ трябва да бъде платено от подсъдимия на РС , а д.т. и хонорарът да бъде платен на мен частния тъжител. Като чете присъдата в залата обаче съдията прочете друго, т.е. посочи на кои трябва да се платят разноските. Мога ли да искам поправка на присъдата? Три дена още не са изтекли. В НПК няма чл. 248 от ГПК. Какво да правя? Да обжалвам ли?

Няма допълване. Обжалва се. Чл. 342 от НПК във вр. с чл. 306, ал. 1, т. 4 от НПК. Съдебният акт в частта му за разноските има характера на определение.

В ЧЖ обяснявате защо смятате, че се нарушени разпоредбите на чл. 187-189 от НПК.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Re: Може ли да се иска поправка на присъда?

Мнениеот ilian_todorov » 17 Дек 2016, 16:40

teogeo написа:
ilian_todorov написа:Може ли да се иска поправка (допълнение) на присъда в частта му за разноските?

Няма допълване. Обжалва се. Чл. 342 от НПК във вр. с чл. 306, ал. 1, т. 4 от НПК. Съдебният акт в частта му за разноските има характера на определение.

В ЧЖ обяснявате защо смятате, че се нарушени разпоредбите на чл. 187-189 от НПК.

Ей така я написах:

Чрез Районен съд
Гр. Плевен
До Окръжен съд
Гр. Плевен

ЧАСТНА ЖАЛБА
от
Илиан Тодоров
Частен тъжител по НЧХД №.../2016 г.
срещу
Присъда по НЧХД №.../2016 г. от ...12.2016 г. в частта й за разноските
Основание чл. 342 от НПК във връзка с чл. 306, ал.1, т.4 от НПК
Уважаеми Окръжни Съдии,
С присъда по НЧХД №.../2016 г. от ...12.2016 г., Районен съд – Плевен е признал подсъдимия ...... .... .... за виновен по едно от повдигнатите му обвинения, но в разрез с чл. 189 от НПК не го е осъдил да ми плати разноските по делото – държавна такса в размер на 12 лева и адвокатски хонорар в размер на 1 200 лева, общо 1 212 лева.
Наистина Районен съд Плевен е осъдил подсъдимия да плати тези разноски заедно с разноските за СПЕ, но не е уточнил подсъдимия на кой да плати тези суми.
Поради горното Ви моля да отмените гореописаната присъда в частта й за разноските и да ми присъдите разноските по делото възлизащи общо на 1 212 лева за платени държавна такса и адвокатски хонорар, както разноските за СПЕ на Районен съд – Плевен.
Моля, на основание чл. 189, ал.2 от НПК и във връзка с ТР №4 от 19.02.2010 г. на ВКС да осъдите подсъдимия да заплати на Националното бюро за правна помощ адвокатското възнаграждение на служебния защитник, тъй като РС - Плевен не се е произнесъл по тези разноски.

С уважение:
ilian_todorov
Активен потребител

Назад към Наказателно право