начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

Въпрос за изплащане на кръвнина

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за изплащане на кръвнина

Мнениеот mellini » 09 Сеп 2016, 21:31

Здравейте, бих желала да получа правна помощ и разяснения по следния въпрос.
Скоро в нашето семейство се случи ужасна трагедия - накратко братовчед ми беше в чужбина с приятелката си, въпросния ден имали сериозен конфликт, сбутали се, тя пада, удря си сериозно главата и изпада в кома.
Момичето не успя да се събуди и почина в болницата. Братовчед ми е в затвора и се води следствие.
Въпросът ми е (нямам никаква представа как стоят нещата), изплаща ли се кръвнина и ако е така, ако братовчед ми няма имоти или парична сума, кръвнината наследява ли се от неговото семейство - майка му и баща му?
Или как се процедира в такива случаи?
Благодаря предварително, ако някой откликне!
mellini
Нов потребител

Re: Въпрос за изплащане на кръвнина

Мнениеот ivan_lawyer » 09 Сеп 2016, 22:42

Не съм наказателен адвокат, в смисъл познавам законите - но по наследствените въпроси мога да кажа.
Сега - кръвнината не се сещам дали е личен дълг - тоест дали се погасява със смъртта на виновния.

Второ - братовчед Ви не е проявил особена жестокост, жертвата не е съзнавала, че умира, не е имало агония - нито страдания при смъртта - това са гнусни термини - но ги използваме. Така че - едва ли ще е доживотна присъда. По скоро 5 години - с опция да се намали.

Ако е личен дълг - се погасява - един вид - не дължите. Ако не е личен дълг - трябва да се пазите да не приемете наследство - умира чвека и не му пипате нито парите - нито вещите - нито нищо - отказвате се от наследство. То е нотариално - но често приемат че понеже си изтеглил примерно влога на починалия - то е прието наследството.

Но едва ли ще бъде осъден дълго. Толкова е гадно да минеш покрай централния софийски затвор по време на свиждане - хората са едни такива - просто не може да се опише, които идват на свиждане, едни нито тъжни - просто седят там. В смисъл близките на осъдения също страдат.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот mellini » 09 Сеп 2016, 23:11

Много благодаря, че откликнахте! В къщи всички сме съсипани от случилото се! Лошото е, че трагедията се е разиграла в Лондон и съответно следствието и самото дело ще се водят там, не успяхме да разберем веднага, защото за да ни се обади е трябвало да има пари, т.е. заплащат се обажданията, а пари могат да му се изпратят със запис само от страната. Назначен му е служебен адвокат, които евентуално за да се смени, трябва да се докаже, че не си върши работата. Нямаме информация как върви следствието, докъде е стигнало, нито дори какво е обвинението му, за да ни даде информация адвоката му, братовчед ми трябва да попълни документи за съгласие и т.н. За момента незнаем подробности, всичко е много тромаво. Каквото и присъда да е, ще искаме да го изпратят тук, поне да можем да го виждаме...Там дори на свиждане няма да можем да ходим...
Със сигурност английското законодателство е различно, но въпроса за кръвнината (предполагам) ще е нещо подобно като тук.
Братовчед ми няма английско гражданство, нито приятелката му имаше, работеха там. Няма собствено имущество (движимо или не движимо), нито пари в банка. Каквато и кръвнина да се определи, братовчед ми няма да може да я изплати, ще има присъда и докато е в затвора няма да може да я погасява, докато е там. Следователно дългът му ще падне ли върху неговите родители, т.е. ще трябва ли те да го изплатят (изплащат)?
Сумата ще е в паундове или евро (незнам точно), а за тях ще е непосилно...
mellini
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 10 Сеп 2016, 00:12

Не - кръвнината е в няма значение каква валута - тоест в момента тук искат за убит около 200 000 лева. Тоест - какво значение има валутата, тоест ако е тук в евро 100 000 евро ще е. Един вид - да не би Англия да присъди в повече. Това ли имате предвид. Дали - няма да е фантастично обезщетението.
Сега не мога да направя някакъв идеален анализ на законите но - ето какво пише в нашия кодекс - в Наказателния кодекс:

Чл. 4. (1) Наказателният кодекс се прилага към българските граждани и за извършените от тях престъпления в чужбина.

Тоест - съдията в Англия трябва да приложи нашите норми - един вид - това което ние сме приели за хуманно/достатъчно като наказание, като изчисляване на вината, като изобщо да се направи правосъдно. Това е записано така. Но явно се има предвид - ако сте някак избягали от Англия и тук все пак трябва да Ви съдят. Тоест - Вие сте в България но постъпва сведение, че сте направили нещо в Англия.

Има и втора алинея на чл. 4:

(2) (Изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г.) Гражданин на Република България не може да бъде предаден на друга държава или на международен съд за целите на наказателно преследване, освен ако това е предвидено в международен договор, ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България.
Тук е някак така, че - един вид човекът се е укрил и прибрал.

По надолу има и други разпоредби, които дават обяснение, че който съд превари другия - тоест ако започне съдене в две страни - то ако единият съд завърши първи - другият трябва да вземе предвид. Примерно - английският почва да съди с обвинение 6 години, български съд също е започнал - но решаваме първи, че е 5 години, става така, че английският съд трябва да даде 5 години - защото българският съд вече е изправарил присъдата. Тоест - примерно ние съдим за 4 месеца, пък в Англия съдят за 5 месеца и който е по-бърз печели.

Сега за да не ви натоварвам само това да спомена:

Чл. 8. (1) (Предишен текст на чл. 8 - ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.05.2011 г.) Присъдата на чужд съд за престъпление, за което се прилага българският Наказателен кодекс, се взема предвид в случаите, установени с международно съглашение, в което участвува Република България.
(2) (Нова - ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.05.2011 г.) Влязла в сила присъда, постановена в друга държава - членка на Европейския съюз, за деяние, което съставлява престъпление по българския Наказателен кодекс, се взема предвид във всяко наказателно производство, което се провежда срещу същото лице в Република България.

Има въведени 3 термина - чужд съд - с който имаме международно съглашение, самият термин - международно съглашение, продължаваме нататък - държава - членка на Европейския съюз.

Сега Британия излезе от ЕС и става - чужд съд. Дали се запазват международните съглашения - не знам.

Тук е важно - дали да не се задейства български съд - който да даде по-малка присъда. Тоест - да се задейства и български съд. Един вид - да има два конкурентни съда. Става малко сложно.

Не искам да давам лоши съвети обаче, някак трябва да е около 5 години, с опция да си излезе по-скоро човека.

Това е текста по нашия кодекс ( така мисля аз):

Чл. 124. (1) Който причини другиму смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена телесна повреда, се наказва с лишаване от свобода от три до дванадесет години при тежка телесна повреда, от две до осем години при средна телесна повреда и до пет години при лека телесна повреда.
(2) (Нова - ДВ, бр. 95 от 1975 г., изм., бр. 28 от 1982 г., бр. 89 от 1986 г.) Ако деянието по предходната алинея е извършено в състояние на силно раздразнение, което е предизвикано от пострадалия с насилие, с тежка обида или клевета или с друго противозаконно действие, от което са настъпили или е било възможно да настъпят тежки последици за виновния или негови ближни, наказанието е: при тежка телесна повреда - лишаване от свобода до пет години; при средна телесна повреда - лишаване от свобода до три години; при лека телесна повреда - лишаване от свобода до две години.

После следва възможност за предварително освобождаване. Всеки човек ни е нужен, дори и тези, които са извършили най-тежко престъпление. Те са също близки на някой. Това е духовна празнина, знам че е цинично.

Моля Ви отидете до Министерство на правосъдието, старата сграда - на Славянска, не новата - на другата на Аксаков. Там има приемна, през скенера - обяснете на полицаите че имате задържан в Англия, така че да слезе служител отгоре - слизат, освен това има и регистратура. Другото място е Външно министерство - на шипченски проход, там също са любезни. Пак обяснете - пак слизат на приемната. Кажете, че търсите информация за случая, за правната работа и така.

В резюме - дали да се подаде в български съд също искане за осъждане, по този начин изпреварваме английският съд.
Но това да е сигурно - по пътя на събиране информация от Министерствата.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот mellini » 10 Сеп 2016, 21:01

Благодаря ви много за информацията и съвета! Още в понеделник ще отидем до Министерствата за съвет и консултация! Малко се обнадеждих, че може да има надежда в нашия случай и да помогнем колкото можем на братовчед ми!
mellini
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 10 Сеп 2016, 21:17

Отидете и по двете министерства - като искайте лично слизане на служители.
В смисъл - кажете - може ли - ако не - по телефона.
Представете случая, леко така - все пак е българин в беда, да се регистрира поне случая. Ако изявяват нежелание за съдействие - ок.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот mellini » 13 Окт 2016, 22:12

Здравейте,
пиша отново с молба да ме насочите към добър криминален адвокат в София с който да се консултираме по случая с братовчед ми. Незнам към кой да се обърна, а неискам насляпо да избирам, неразбирам от право, нито сме се сблъсквали с подобно страшно нещо досега и няма кой да насочи към добър адвокат на който да се доверим за помощ и съдействие.
Необходим ни е добър криминален адвокат, който да е наясно и с европейското законодателство за да ни посъветва какво да правим!
Много моля за помощ!
mellini
Нов потребител

Назад към Наказателно право