Здравейте, искам да попитам защото не намирам нищо в наредбите.
Имаме в завода стол в които кетърингова компания носи храна за служителите и работниците. Това е за сметка на работодателя. Храната се носи и си сипва на място при нас. Тук въпросът ми е трябва ли да имам някакви документи за разрешение за това пред ХЕИ или се третира като място за почивка и обяд на хората?
- Дата и час: 01 Дек 2024, 10:44 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Проверка стол в завод
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Проверка стол в завод
invoice написа:Здравейте, искам да попитам защото не намирам нищо в наредбите.
Имаме в завода стол в които кетърингова компания носи храна за служителите и работниците. Това е за сметка на работодателя. Храната се носи и си сипва на място при нас. Тук въпросът ми е трябва ли да имам някакви документи за разрешение за това пред ХЕИ или се третира като място за почивка и обяд на хората?
Да - необходима е регистрация като обект за търговия с храни. По Закона за храните
Чл. 12. Производство и търговия с храни в страната се извършва само в обекти, регистрирани по реда на закона, които:
1. отговарят на хигиенните и/или на ветеринарно-санитарните изисквания, определени с нормативен акт;
2. имат разработена технологична документация за групите храни, които ще се произвеждат в обекта или прилагат национални стандарти или стандарти, разработени от браншови организации и одобрени от компетентен орган;
3. имат въведени:
а) добри практики за производство и търговия с храни и система за анализ на опасностите и критични контролни точки или процедури в съответствие с нейните принципи, когато цялостното внедряване на системата е неприложимо;
б) система за управление на безопасността на храните.
(2) Регистрацията на обект за производство или за търговия с храни, с изключение на обектите за производство на бутилирани натурални минерални, изворни и трапезни води, се извършва от областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) по местонахождението на обекта.
Ако служителите и работниците си носят храна от друго място и само я консумират там е едно, но в случая един е производител, друг е купувач, а трети - ползвател.
Не зле да погледнете (ако представлява интерес) и една статия
Дължими данъци и задължителни осигурителни вноски върху предоставяна безплатна храна на работниците и служителите под формата на парични средства, ваучери за храна или в натура при организирано столово хранене - да не я цитирам тук.
Други закони, свързани с темата:
Закон за защита на потребителите
Закон за здравословни и безопасни условия на труд
Наредба за реда и условията за извършване на търговска дейност на територията на съответната Община.
- jhoro
- Активен потребител
- Мнения: 2230
- Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|
Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 32 госта