Само още едно нещо да поясните, ако може!
Семейството живяло ли е в дарения етаж и сделката за дарение, кога е извършена - докато семейството (вкл. и съпругът) е живяло там или след настъпилата фактическа раздяла, а смятам не е без значение и това на каква възраст е била дъщерята - непълнолетна ли е била?
Както излагате фактите относно вложените средства за посторяването на етажа би следвало, че е лична собственост на съпругата в хипотезата на чл. 20 ал.1 от СК, но трябва де се обори и презумпцията на чл. 19 ал.3 вр. ал.1 от СК.
Ако нотариусът си е "вързал гащите" при изповядване на дарението смятам, че една бъдеща продажба на имота от дъщерята на трето лице, ще бъде стабилна. Само да се уредят и отношенията въ връзка съ запазеното право на ползване - имаше такова, нали!
- Дата и час: 25 Ное 2024, 18:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
може ли да оспори дарен съпружески етаж
|
|
24 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
Re: може ли да оспори дарен съпружески етаж
Ами аз лично смятам, че нищо няма да стане с покупко-продажбата ако тя бъде извършено преди евентуалното искане за обяваване нищожността на сделката от която продавачката черпи правата си. Силата на присъдено нещо /на евентуалното решение по отношение нищожността/ не би могла да се разпростре и върху третото лице - купувача, ако той е придобил правата си преди завеждането на иска. И за да не е съвсем голословно - Живко Сталев БГПП изд.2004, стр.374...
- nkunev
- Младши потребител
през последните 10год. в къщата са живели само майката с дъщерята, в момента дъщерята е 29г.Но сега след развода бащата има претенции за 1/2 ид.ч., изведнъж реши ,че иска да се връща да живее в жилището, което доброволно е напуснал преди 10г..В съд.решение бащата има право да ползува една стая. Но тъй като в момента отношенията между майката и дъщерята от една страна и бащата от друга страна са се влошили , дъщерята иска да продаде етажа на 3-то лице. И аз споделям мнението на nkunev, че при евентуална продажба третото лице -купувач, който ще бъде добросъвестен, не би трябвало да се засегне от СПН при оспорване на дарението,А бащата ще има право на 1/2 от сумата получена при покупко-продажбата, т.е. ако е по дан. оценка дъщерята ще плати сума, която напълно я удовлетворява. Но дали е така? Вие как милсите? Благодаря .
- kб..
лично аз мисля, че това са гадости..
- Az i to от провинцията
24 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
|
|