начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Конкурс за младши съдии и младши прокурори 2015

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Конкурс за младши съдии и младши прокурори 2015

Мнениеот svettoslav » 06 Юни 2015, 22:53

neron1 написа:След като съдебния акт, с който наказанието "пробация" по присъда № 2 е заменено с наказание "лишаване от свобода", е влязъл в сила през м. декември 2009г., а престъплението по присъда № 3 е извършено през м. август 2009г. /преди влизане в сила на последния съдебен акт по присъда № 2/, то присъди № 2 и № 3 не се ли намират в условията на реална съвкупност и по този начин не се ли обосновава едно осъждане, а не две?

Значи първо,щом ще сме прецизни,както изисква колежката с успех 5.75 от съдийския изпит :) първо да си кажем че в условията на съвкупност са престъпления,а не присъди :wink:

Значи неправилно съм си изтрил мнението.Не ми се струва законно да имаш "едно осъждане"(доколкото схващам иде реч за условия за групиране). Щом тогава не е било допустимо групиране с пробацията,на какво основание днеска ще е,при това с по-тежко наказание ? Щото си си изтърпял наказанието ЛОС или защото не отразяваш пробацията? И си влезнал за 1 г. в затвора(по "присъда № 3 ") да речем.След това излизаш,продължаваш пробацията,но се отказваш,понеже не си глупак още 1.5 години да се гърчиш с 5 мерки ,тъй като при замяната й с ЛОС ще ти се приспадне едната година във всички случаи(предвид датата на последното определение,което действало занапред и позволявало кумулируемост) и няма да търпиш нищо,даже май си търпял вповече :D Факт.
Е,чл.24 НК е една възможност,но...
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 06 Юни 2015, 22:58

erina_ написа:аз също писах буква "Б" ...... но този казус според мен е леееееко по-заплетеничък, отколкото е нивото "младши-прокурори", не знам, поне моето мнение е такова

Те са младши,но за първоначално назначение . :)
Последна промяна svettoslav на 06 Юни 2015, 23:04, променена общо 1 път
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот efreitora » 06 Юни 2015, 23:00

[quote="svettoslav"][quote="teo_31"] За информация в момента тече и конкурс за първоначално назначаване и нищо чудно да са ни объркали пликовете с казуси.

Като чух началото на казус 3 и си викам-ейй,късмет,че иначе трябваше да се потим по Глава 36 НПК :D,та нищо чудно и това да го има.Дето се вика дали е за младши или за първоначално назначаване, все си е казус и трябва се решава,та така..Аз така се оплетох по първи въпрос,че от трети нататък изпаднах в таймаут :lol: Поне вече съм оценен-номерче за догодина,за другия тираж :wink: Успех на всички,които таят надежди да идат на устен,май балът ще е по-нисък този път!
efreitora
Нов потребител

Мнениеот erina_ » 06 Юни 2015, 23:03

Вие може и да ми се смеете, ама аз си го писах изначално като грабеж заради самото сваляне на портмонето от врата. После обясних и за бягането с цел да се запази владение върху откраднатото, но за него не съм толкова сигурна. Но за т. нар. изваждане на портмонето от врата на пострадалия .... това за мене си е грабеж. Както в практиката е грабеж и измъкването на обеца от ухото на жена без дори то да бъде наранено или обецата да бъде счупена. Също се квалифицира като грабеж, има някаква сила в самото измъкване. Не съм сигурна, но кажете и вие мнението си без да се обиждаме. Все пак това обвинение е било повдигнато именно за грабеж в реалния случай, както стана ясно от решението. Благодаря за решението също, утре ще го изчета цялото.
erina_
Младши потребител

Мнениеот victorgapa » 07 Юни 2015, 00:12

Напира в празната ми тиква един въпрос, четейки съжденията Ви. Дали прокурорите толкова задълбочено анализират всеки един казус в практиката си???
victorgapa
Нов потребител

Мнениеот agents_group » 07 Юни 2015, 07:12

victorgapa написа:Напира в празната ми тиква един въпрос, четейки съжденията Ви. Дали прокурорите толкова задълбочено анализират всеки един казус в практиката си???

Не. Повечето обвинителни актове изобилстват от правописни грешки, разлики в граматическите времена, сгрешена фактическа обстановка, погрешна квалификация, да не говорим за досъдебните производства, където гледаш, гледаш и не можеш нищо да намериш, сякаш кокошка е рила, в общи линии тотална скръб...

neron1 написа:ani_2607, успех и на двата изпита. Пожелавам Ви накрая да имате възможност да избирате между съдийско и прокурорско място :)

Между съдийско и прокурорско място просто не е налице никаква дилема и няма нужда от задълбочаване за евентуален избор - ако можеш да станеш съдия, за какъв чеп ти е да ставаш прокурор ?!
agents_group
Младши потребител

Мнениеот shalimar » 07 Юни 2015, 09:01

Аз не ви разбирам за каква реална съвкупност от присъди говорите, не съм срещала никъде такова нещо, но може и да има, не твърдя да съм капацитет.

Но това, което знам аз, е, че реалната съвкупност е от престъпления. Важен е моментът на извършване на престъплението и дали към този момент лицето вече е било осъждано с влязла в сила присъда, няма значение какъв е видът на определеното наказание.Това, че впоследствие пробационните мерки са изменени с наказание лишаване от свобода, не променя факта, че към момента на извършване на престъплението по присъда N3 Василев вече е бил осъждан с влязла в сила присъда за престъплението по присъда N2 и му е наложено наказание пробация. Така че той се счита за осъждан от един много по-ранен момент, а не от момента на замяната на наказанието с лишаване от свобода. Следователно в нашия казус не е налице реална съвкупност по отношение на престъпленията по присъда N2 и N3.

Заменянето на наказанието с лишаване от свобода, което има действие занапред, е от значение за определянето на това какъв рецидив е извършената кражба. А тя е извършена към момент, в който Василев вече е бил осъждан два пъти на наказание лишаване от свобода.
shalimar
Младши потребител

Мнениеот lexi_ » 07 Юни 2015, 10:43

shalimar написа:Аз не ви разбирам за каква реална съвкупност от присъди говорите, не съм срещала никъде такова нещо, но може и да има, не твърдя да съм капацитет.

Но това, което знам аз, е, че реалната съвкупност е от престъпления. Важен е моментът на извършване на престъплението и дали към този момент лицето вече е било осъждано с влязла в сила присъда, няма значение какъв е видът на определеното наказание.Това, че впоследствие пробационните мерки са изменени с наказание лишаване от свобода, не променя факта, че към момента на извършване на престъплението по присъда N3 Василев вече е бил осъждан с влязла в сила присъда за престъплението по присъда N2 и му е наложено наказание пробация. Така че той се счита за осъждан от един много по-ранен момент, а не от момента на замяната на наказанието с лишаване от свобода. Следователно в нашия казус не е налице реална съвкупност по отношение на престъпленията по присъда N2 и N3.

Заменянето на наказанието с лишаване от свобода, което има действие занапред, е от значение за определянето на това какъв рецидив е извършената кражба. А тя е извършена към момент, в който Василев вече е бил осъждан два пъти на наказание лишаване от свобода.

Напълно подкрепям!
lexi_
Младши потребител

Мнениеот erina_ » 07 Юни 2015, 11:18

абе! някой видя ли сина на бай Вичо? :D яви ли се?
erina_
Младши потребител

Мнениеот svettoslav » 07 Юни 2015, 12:37

erina_ написа:абе! някой видя ли сина на бай Вичо? :D яви ли се?

Аз го видОх.
Бяха му дали да решава казуси за главни прокурори,понеже тези за леководолази са се паднали по погрешка на изпита за първоначално назначаване на манекени :lol: :lol: :lol:
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот erina_ » 07 Юни 2015, 14:34

Еееее, изпуснала съм я тая звезда, хем бях по разпределение в една зала с него ... :D
erina_
Младши потребител

Мнениеот soniia » 07 Юни 2015, 16:17

teo_31 написа:Колеги, аз в бях в залата, в която се тегли казусът. Истински смут настана, когато вместо казуси за конкурс - младши прокурор, прочетоха - казуси за първоначално назначаване. След наколко минутно консултиране помежду си, представителите на администрацията на ВСС се оправдаха с това, че за да станем младши прокурори първо трябвало да бъдем първоначално назначени :shock: .

Да, точно така беше! И поведението им беше изключително нагло.
А другите 2 казуса не ги прочетоха целите, а само по едно изречение от тях, което никак не ми хареса! За първи път бях в залата в която се тегли казуса.
soniia
Младши потребител

Мнениеот justice496 » 07 Юни 2015, 16:46

Да, точно така беше! И поведението им беше изключително нагло.
А другите 2 казуса не ги прочетоха целите, а само по едно изречение от тях, което никак не ми хареса! За първи път бях в залата в която се тегли казуса.[/quote]
E, не ще ни губят времето с целите казуси.. само ги започват, за да видим, че не са едни и същи. Аз лично чух още първия път за първоначално назначаване на младши прокурори 8)
justice496
Младши потребител

Мнениеот erina_ » 07 Юни 2015, 16:55

Е, добре де ..... Това нормално ли е? Къв е тоя конкурс с казуси за съвсем друг?
erina_
Младши потребител

Мнениеот kenjin » 07 Юни 2015, 17:48

Колеги, не съм присъствал на този проведен конкурс, за съжаление от работа не ме пуснаха :( Но мой колега се яви и ми каза че било по-голяма пародия от предния път, а на всичкото отгоре и казусите за първоначално хах. Във връзка с казуса, като го умувахме и във връзка с посоченото от колегата по назад решение на БАС, има съществени разминавания. Там има повече престъпления и след последното, което се дублира в казуса на конкурса, поради това кражбата е в опасен рецидив с тях. Но и аз мисля че е налице повторност. Факта, че в посоченото от БАС решение след последната присъда от казуса - 3та, съда е направил точно кумулация и липсата на такава кумулация в казуса ме води към мисълта за повторност. Има ТР на ВКС за това, че при наличие на предпоставки за 23-25 няма рецидив по б."б". Но не се запознах в детайли с самия казус той колегата го беше забравил...
Последна промяна kenjin на 07 Юни 2015, 19:56, променена общо 1 път
kenjin
Потребител

Мнениеот ivanova_deniza » 07 Юни 2015, 19:07

Колеги как квалифицирахте деянието на непълнолетния Петров?
ivanova_deniza
Младши потребител

Мнениеот erina_ » 07 Юни 2015, 20:15

Вещно укривателство му писах на него, извършено като непълнолетен. Знаел е по какъв начин са придобити парите, които е получил, и затова.
Иначе аз не знам какво съм направила, никой не знае, доволна съм от това, което написах, обаче .... тая грешка с пликовете ми се струва доста съществена. Скочете ми отгоре, ако искате, ама това не е нормален конкурс. Ако ше е конкурс, нека бъде конкурс, нека не е фарс и експеримент.
erina_
Младши потребител

Мнениеот ivanova_deniza » 07 Юни 2015, 20:44

И аз писах 215
ivanova_deniza
Младши потребител

Мнениеот ani_2607 » 07 Юни 2015, 20:53

aз също писaх 215, но кaзусa кaто цяло беше пълнa гaврa с нaс :shock: Все пaк всички ичaквaхме нещо тaковa! Вижте поне, aко нaистинa сa объркaли пликовете :lol: ознaчaвa, че никой не е имaл предвaрително кaзусa и синa нa Вичев отново е изгорял :roll:
ani_2607
Младши потребител

Мнениеот erina_ » 07 Юни 2015, 20:57

Мен сина на бай ви Вичо изобщо не ме интересува, интересува ме, че това наистина беше подигравка, а не конкурс. Ако не постъпи жалба във ВСС, нещата ще си минат тихо и кротко със сгрешените пликове и всичко ще си бъде наред. Очакваше се по-труден казус, то след предния ... Но след цялото това чакане и то заради чужди грешки не съм съгласна така да се подиграват с труда и нервите на хиляда души.
erina_
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити