начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Конкурс за младши съдии и младши прокурори 2014

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Конкурс за младши съдии и младши прокурори 2014

Мнениеот pravozavseki » 11 Апр 2014, 12:10

Колега Bruck, при явяването са на конкурса имаш право да ползваш закони !
pravozavseki
Нов потребител

Мнениеот bruck » 11 Апр 2014, 12:12

Това за законите ми е ясно. Относно другото? :)
bruck
Младши потребител

Мнениеот tintiri » 11 Апр 2014, 12:31

Tiesto - това е общата част на проф. Ненов, която имам от 1994 г., при това новата редакция е на проф. Стойнов. Става въпрос за Особената част - два тома, издание 1956 г. и 1959 г., които също имам отскоро в оригинал (след като ги търсих над 10 г. по антикварните книжарници). Ти цитираш някаква си редакция от 2011 г. (с оцветяване и болдване), на особената част, под редакцията на Лазар Груев, Гиргинов и Пламен Панайотов, каквато всъщност ... няма!!! Има едно издание (само относно документните престъпления) на проф. Ненов под редакцията на Тамара Хинова (Варненско), но то е само малка, малка част от трудовете на проф. Ненов. Има и сборник от лекции (встъпителна от 1947 г.), както и издание от Годишника на Софийския университет, ЮФ, том XL 1941/1945 със заглавие "Подправка на документи и лъжливо документиране", но последните са от периода когато проф. Ненов е бил все още доктор, добр. асистент по наказателно право (мисля при проф. Долапчев) - те също не са преиздавани и както всички изброени са изключително ценни (с изключение на общата част на издателство Софи Р). Така, че ... не знам кой се е объркал... В случай, че имаш възможност прочети и трудовете на проф. Долапчиев (обща и особена част), проф. Н. Саранов, а и тези на проф. Ненов. За Стойнов не мисля, че си струва да се съжалява-специалната му част е препис и обобщение на съдебна практика :D
tintiri
Нов потребител

Мнениеот tintiri » 11 Апр 2014, 12:44

P.S. Така, че tiesto - изпусни парата и престани да менторстваш пред другите кандидати... Очевидно е, че част от твърденията ти нямат обективна опора, но това вече наистина се превърна в спам, затова спирам. Успех на всички преминали границата за допускане до устен изпит (съжалявам да кажа, но не са много)...
tintiri
Нов потребител

Мнениеот jivko1 » 11 Апр 2014, 14:48

Колега като прочетох мнението Ви реших, че вече има резултати и се втурнах да проверявам :lol:. Ама няма.
jivko1
Потребител

Мнениеот clairita » 11 Апр 2014, 19:14

Вече има резултати. Можете да видите и графика за устния изпит.
clairita
Младши потребител

Мнениеот plamensito » 11 Апр 2014, 19:52

clairita написа:Вече има резултати. Можете да видите и графика за устния изпит.

Дръжки има :)
Къде ги видяхте?
И каква оценка имате :)
plamensito
Младши потребител

Мнениеот drita » 11 Апр 2014, 20:05

Публикувани са резултатите. Пробвайте с друг браузър. Доста пълни шестици има.
drita
Младши потребител

Мнениеот bruck » 11 Апр 2014, 20:06

Здравейте колеги,

Някой ще се яви ли утре на изпита за мл. прокурори?
bruck
Младши потребител

Мнениеот lexi_ » 11 Апр 2014, 20:08

lexi_
Младши потребител

Мнениеот dedra » 11 Апр 2014, 20:49

Много бързо ги провериха.Ако квалификацията ви е грешна май нататък въобще не са ги чели.
dedra
Потребител

Мнениеот clairita » 11 Апр 2014, 21:50

Това е най- бързата проверка на толкова много работи за последните няколко години. Но ако съдя по коментарите до сега и "ентусиазма" от резултатите, последните не са достатъчни за всички онези разпалени опоненти до тук.
clairita
Младши потребител

Мнениеот clairita » 11 Апр 2014, 21:52

Колега plamensito нямам оценка, защото не съм сред конкурентите, но това не ми пречи да следя дебатите и развитието на конкурса.
clairita
Младши потребител

Мнениеот mi_lena » 12 Апр 2014, 08:19

Браво на отличниците! :D
Успех на устния изпит!
Аватар
mi_lena
Потребител

Мнениеот u3mamhukaa » 12 Апр 2014, 13:18

Koлеги кандидат младши прОкОрОри никакъв късмет таС годинана тоС иСпит.Само процес , егати прецедента.

Считам че .... съм се осрал тотално :lol:

Вий како считатИ
Най-доброто отмъщение е да живееш щастливо
Аватар
u3mamhukaa
Потребител

Мнениеот tankata75 » 12 Апр 2014, 15:57

Споко, колега. Всички сме се така.
tankata75
Нов потребител

Мнениеот plamensito » 12 Апр 2014, 16:26

u3mamhukaa написа:Koлеги кандидат младши прОкОрОри никакъв късмет таС годинана тоС иСпит.Само процес , егати прецедента.

Считам че .... съм се осрал тотално :lol:

Вий како считатИ

Направо ад :lol:
С тоя казус мога да се избърша :P
plamensito
Младши потребител

Мнениеот tamaplu6ka » 12 Апр 2014, 16:28

Беше доста объркващо, аз лично излезнах доволна от решението си, но сега май не съм мн доволна. Какво мислите за решението, кое правилно или близко до правилното.
tamaplu6ka
Нов потребител

Мнениеот benighted » 12 Апр 2014, 17:41

Ето и казуса от прокурорския, за който не е бил, но има желание да си поблъска главата.
Районният съд признал за виновен и осъдил Иванов на 2 години лишаване от свобода. С присъдата съдът определил режима и вида на затворното заведение за изтърпяване на наказанието, уважил гражданския иск и присъдил на Иванов разноските по делото. Присъдата влязла в сила.
Шест месеца след привеждане на наказанието в изпълнение в РП се получила молба от Иванов. В нея той сочел, че по др. дело, по което бил осъден на 1 г. лишаване от свобода е бил с МН задържане под стража в продължение на 3 месеца и че същото наказание вече бил изтърпял в затвора, където прекарал 12 месеца преди да бъде осъден по делото, наказанието по което изтърпявал по настоящем. Посочил още, че престъплението, че престъплението, по което било второто дело бил извършил по време на гледането на първото дело и че по второто дело бил с МН задържане под стража за 4 месеца. В края на молбата Иванов заявил, че не иска да стои повече затворен иимолел за справедливост.
След като се запознал с молбата прокурорът от РП изготвил постановление, с което я отхвърлил. В него прокурорът заявил, че Иванов трябва да продължи да бъде затворен докато не изтърпи изцяло срока на наказанието и че въпросите за справедливостта и ....(тук ми се губи) са предмет на преценка насъдилищата.
Иванов обжалвал постановлението на районния прокурор пред ОП. Скоро след това той подал тъжба до РП, че здравословното му състояние се е влошило рязко и моли да бъде лекуван в болнично заведение извън затвора. Прокурорът след като се запознал с тъжбата поискал справка от медицинския персонал за състоянието на Иванов. Отговорът бил, че осъденият страда от рядко тежко заболяване, което не може да бъде лекувано в затворническата болница, тъй като липсвал квалифициран медицински персонал. Посочвало се още, че такъв медицински специалист нямало в нито едно болнично заведение от системата на затвора. В справката се посочвало още, че ако не се предприеме своевременно нужното лечение прогнозата за състоянието на осъдения е негативна. След като обмислил положението прокурорът от РП изпратил 2 писма. Едното до началника на затвора, комуто разпоредил за осъдения да бъдат положени всички възможни за персонала на затворническата болница грижи. Второто писмо било до Иванов чрез началника на затвора -с него прокурорът го уведомявал, какво е разпоредил на нач. на затвора в първото писмо и че наказанието все пак трябва да се изтърпи, а след освобождаването си Иванов може да потърси помощ от лекари, каквито намери за добре.
Скоро след това се получило постановление от ОП, с което тя се произнесла по жалбата на Иванов срещу постановлението на районния прокурор. Същият ден обаче в ОП се получило уведомително писмо от началника на затвора. В него тревожно се съобщавало, че здравословното състояние на Иванов продължавало да се влошава, но администрацията на затвора не можела да направи нищо поради липсата на медицински специалист. Началникът допълвал, че роднините на Иванов били намерили болнично заведение и били готови веднага да го транспортират, стига да не бил в затвора, но Иванов имало да изтърпи наказание лишаване от свобода. В уведомителното си писмо началникът молел за отношение.
ОП се произнесла.

Въпроси:
1. Законосъобразен ли е отговорът в постановлението на прокурора? Трябвало ли е той да предприеме някакво друго действие и ако трябва -какво?
2. Как според вас се е произнесла ОП по жалбата на Иванов?
3. Правилно ли е действал прокурорът от РП по отношение тъжбата на Иванов?
4. Как е реагирала ОП по повод искането в писмото на началника на затвора за отношение?

Ето това е. Очаквам решенията ви. Моите отговори са:
1. Не, трябвало е да приложи чл.417НПК
2. Уважил е жалбата, като е постановил намаляване на присъдата с 4 месеца, заради наложената МН. Относно първата присъда и изтърчяното наказание само съда може да кумулира наказания и то ако сме в хипотеза на съвкупност.
3. Не, не е действал правилно, защото по силата на чл. 415 т. 1 НПК има правомощие да отложи изтърпяването на наказанието, а също и по аргумент за противното по чл.5 ал 4 ЗИНЗС прокурорът може да дава указания за правилното прилагане на закона т.е. може да разпореди на началника на затвора да приложи птравилно ЗИНЗС, като осъществи правомощията си по чл 135 ал 2 ЗИНЗС ( това не съм сигурна дали изобщо е вярно, но само това ми хрумна)
4. ОП е реагирала като е постановила отлагане изпълнението на наказанието за срок от 6 месеца и е разпоредила на тъпия началник да си свърши работата.
Това е от мен -вие сте.
benighted
Нов потребител

Мнениеот kriso_ea » 12 Апр 2014, 17:48

Всъщност има ли отлагане, след като той вече го изтърпява 6 месеца това наказания...... По - скоро прекъсване според мен по реда на раздел 4.

Аз бях направо втрещен от казуса, такъв не съм очаквал въобще.
kriso_ea
Нов потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити