начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Изпит за адвокати и младши адвокати 2013 г.

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Изпит за адвокати и младши адвокати 2013 г.

Мнениеот nedkobr » 05 Юни 2013, 11:00

Повечето колеги се бяха подготвили за чисто формален изпит. Уви. Мен ме изпитваха един час. При това бласгосклонен адвокат. Имаше и скъсани. Разбрах за около десетина човека поне докато бях там. След това не разбрах как е продължило. С една дума- всички, на които предстои този изпит- учете. Тъпо е да минете казузите и да гръмнете тук. Много от явилите се колеги разчитаха на слуховете за 'бързо и лесно минаване, прекъсват те на второто изречение....' и останаха разочаровани след дългото ровене в знанията ни. Явно и устния стана цедка.
nedkobr
Нов потребител

Мнениеот comandante » 05 Юни 2013, 11:36

Ей нагъл народ са тия от ВАС, хем не са ходили на изпит хем го начукват на всички...
comandante
Младши потребител

Мнениеот chandra » 07 Юни 2013, 12:59

Лично аз смятам, че е хубаво да има изпит, но да почива на обективни критерии и всеки да може да се запознае с работата си, както и да получи отговор къде е сбъркал!
Нямам против адвокатите да получаваме нещо като атестация или да минаваме наистина задължителни квалификационни курсове!
С преписване не се става адвокат! Друг е въпросът, че държавните изпити и изпита за правоспособност трябва да са сериозни, а не да минават с "малко четене"!
chandra
Потребител

Мнениеот aborisov » 10 Юни 2013, 10:09

Колега не знам кой университет си завършила, но в моя държавните изпити бяха доста тежки и трябваше наистина много четене за да се вземат успешно.
aborisov
Нов потребител

Мнениеот lowrider » 10 Юни 2013, 14:32

Няма значение кой университет. Който е учил, пак ще учи, а който не е учил и си е вземал изпитите, без да се зори ще си мисли, че всичко му идва ей така от големия му късмет. Във всички университети има и винаги ще има хора, които без да учат си вземат изпитите (със заплащане на преподавателя), и винаги ще има такива, които с учене и без познати са ги взели, па макар и с по-ниска оценка. Мнението ми е формирано от това, което аз съм видяла и от единия университет, който съм завършила и от другия. Относно адвокатския изпит много се изписа по форума колко лесен бил. Оказа се, че оядените адвокати, които искат докато измре последния от тях да няма нови адвокати от страх, че ще им изядат хляба - видяха колко ни е лесно и решиха отново да ни затруднят в реализирането, като пуснат и тази година децата на познати и току някой "случаен" щастливец. Защо просто не спрат да бълват хиляди юристи всяка година и не намалят бройките при приема още?
lowrider
Нов потребител

Мнениеот chandra » 10 Юни 2013, 16:09

lowrider написа:Защо просто не спрат да бълват хиляди юристи всяка година и не намалят бройките при приема още?

Абсолютно съм съгласна! Не е нормално в държава като България, годишно да се бълват между 1200-1500 юриста! Мисля, че вече има и голяма отрезвяване по отношение на това, колко всъщност е желана сп.Право!
По отношение на изпитите, аз съм завършила преди повече от 10 години и нещата бяха доста по различни от сега! Нямала съм писмен изпит, изпитвали са ме по един час и повече, и то не на въпросите, които съм изтеглила, а на целият конспект... Държавните няма да коментирам, защото бяха много тежки! Виж практико-теоретичния ми се стори много лек! :mrgreen: Такъв спомен имам...
chandra
Потребител

Мнениеот comandante » 12 Юни 2013, 19:43

И един много тъп въпрос - - - - Някой случайно да има така събрани по важни ТР в електронен формат, че скоро заминавам на място без достъп до нет, а съм нон стоп на работа ( киризя денги за следващата сесия :lol: :lol: :lol: :lol: ) и почти вече нямам време да търся, ще се радвам на каквито и сбирщинки да имате мерси предварително.
comandante
Младши потребител

Мнениеот rosanko » 12 Юни 2013, 21:42

Към comandante: дайте ми поща, мога да Ви изпратя каквото имам.
rosanko
Нов потребител

Мнениеот chymera » 13 Юни 2013, 17:56

Някой знае ли какво се случва с тези от нас, взели изпита в трите му етапа? Да очакваме решение на ВАС с отчет на Изпитната комисия или да се провери в АК, чрез която кандидатстваш и в която искаш да се впишеш?
chymera
Младши потребител

Мнениеот olive_24 » 13 Юни 2013, 18:21

Удостоверенията вече са изпратени в адвокатските колегии.
olive_24
Младши потребител

Мнениеот comandante » 13 Юни 2013, 20:39

rosanko написа:Към comandante: дайте ми поща, мога да Ви изпратя каквото имам.

zadunenaylica666@mail.bg И мерси предварително , брат, извиняваи, че те занимавам.
comandante
Младши потребител

Мнениеот comandante » 14 Юни 2013, 21:01

Искам да благодаря на всички, който ми помогнаха, мерси.. Успехи в работата.
comandante
Младши потребител

Мнениеот nedkobr » 18 Юни 2013, 12:14

chandra написа:Лично аз смятам, че е хубаво да има изпит, но да почива на обективни критерии и всеки да може да се запознае с работата си, както и да получи отговор къде е сбъркал!
Нямам против адвокатите да получаваме нещо като атестация или да минаваме наистина задължителни квалификационни курсове!
С преписване не се става адвокат! Друг е въпросът, че държавните изпити и изпита за правоспособност трябва да са сериозни, а не да минават с "малко четене"!

Браво! Вие къде сте учили, че минаха леко държавните? В Смолянски факултет или същия в Равадиново? Или финансово сте минали? Аз цяло лято прекарах зарит в книги, учебници и закони и пак си мислех, че не е достатъчно.... Отделен е въпроса, че аз съм против изпит за адвокати, тъй като знанията на суха теория са ни проверявани многократно- веднъж по време на следването, веднъж на държавен, веднъж на теоретико-практическия..... Е, КОЛКО ПЪТИ? Аре, да работим вече! Докога ше се изпитваме?
nedkobr
Нов потребител

Мнениеот chandra » 18 Юни 2013, 22:40

nedkobr, ако така ще ставате адвокат... с половин четене, не е добре! Преди персонално да нападнеш някого, постарай се да прочетеш мненията му (всички) в дадената тема! В крайна сметка аз съм адвокат, ти явно още не си! Мен не ме плаши и утре да ме извикат за изпит, имам достатъчно практически опит, чета доста практика и теория, като цяло... не ме смущава изпита!
Написала съм по-долу, че "...По отношение на изпитите, аз съм завършила преди повече от 10 години и нещата бяха доста по различни от сега! Нямала съм писмен изпит, изпитвали са ме по един час и повече, и то не на въпросите, които съм изтеглила, а на целият конспект... Държавните няма да коментирам, защото бяха много тежки! Виж практико-теоретичния ми се стори много лек!...".
Сега, наистина смятам, че не четете, поне не толкова колкото трябва! Има и много можещи, и знаещи млади колеги, но качеството като цяло е силно влошено! :(

П.С. Имам включително изкаран курс към Харвард, достатъчно ли ти е като квалификация?!
chandra
Потребител

Мнениеот tiesto » 19 Юни 2013, 10:35

chandra написа:nedkobr, ако така ще ставате адвокат... с половин четене, не е добре! Преди персонално да нападнеш някого, постарай се да прочетеш мненията му (всички) в дадената тема! В крайна сметка аз съм адвокат, ти явно още не си! Мен не ме плаши и утре да ме извикат за изпит, имам достатъчно практически опит, чета доста практика и теория, като цяло... не ме смущава изпита!
Написала съм по-долу, че "...По отношение на изпитите, аз съм завършила преди повече от 10 години и нещата бяха доста по различни от сега! Нямала съм писмен изпит, изпитвали са ме по един час и повече, и то не на въпросите, които съм изтеглила, а на целият конспект... Държавните няма да коментирам, защото бяха много тежки! Виж практико-теоретичния ми се стори много лек!...".
Сега, наистина смятам, че не четете, поне не толкова колкото трябва! Има и много можещи, и знаещи млади колеги, но качеството като цяло е силно влошено! :(

П.С. Имам включително изкаран курс към Харвард, достатъчно ли ти е като квалификация?!

Милейди,

И в Оксфорд или в Масачузетския университет да имате изкаран курс, българското право е неприложимо извън пределите на завидната ни държава.
Абсолютно подкрепявам становището на колегата по-горе, относно провеждането на изпит за младши-адвокат.
Отделно ако ретроспективно погледнем назад ще видите, че не в толкова далечното бъдеще, именно този изпит не съществуваше..
С оглед на горепосоченото ми се струва, че мнението Ви е крайно неточно..
Similia similibus curantur.
Аватар
tiesto
Потребител

Мнениеот vaskovasko » 19 Юни 2013, 11:24

Има нещо много абсурдно в това да те изпитват от конкуренцията и то хора, които не са държали такъв изпит. Важи и за адвокатите и за експерт-счетоводителите. Получава се огромен конфликт на интереси. Познавам много подготвени хора, които втора-трета година ги късат на адвокатския, а на знанията, опита и стажа може само да им завиди човек. Ония от института на одиторите пък въведоха задължителен стаж при тях, за да те допуснат до изпит по одит, което според мен нарушава един куп разпоредби, ама де да знам. Някой може ли да изрази мнение тази разпоредба дали е законна, според мен ограничава правото на труд и т.н.

(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 67 от 2008 г.) Преди полагането на изпита по независим финансов одит кандидатите за дипломирани експерт-счетоводители трябва да имат най-малко две години професионален стаж в специализирано одиторско предприятие или в предприятие на регистриран одитор. Стажът се доказва пред Института на дипломираните експерт-счетоводители с удостоверение, издадено от съответния одитор или специализираното одиторско предприятие и с копие от трудова книжка или от други документи, удостоверяващи положения стаж.
vaskovasko
Потребител

Мнениеот n6391 » 19 Юни 2013, 12:00

Не ми е ясно какво лошо има в един такъв изпит. Аз съм "ЗА". Това е един от най-обективните изпити. Особено последните няколко изпита. Трябва да има изисквания и то високи. Нали си давате сметка, че за да защитавате правата на хората не само трябва да сте добре подготвени, но и непрекъснато да работите върху квалификацията си. През живота си съм се явявала на повече от 150 изпита и конкурса. И, въпреки че някой ще ме счете за мазохист, считам, че от тях е имало полза. Поне така казват хората, които се обръщат към мен за помощ и съдействие.
Нека не се сърдят колегите, които са си взели изпитите с "малко четене". Ако това ще ги успокои - многото четене също не е достатъчно - трябва и здраво мислене, логика, упоритост...... :D
n6391
Потребител

Мнениеот vaskovasko » 19 Юни 2013, 12:06

Аз нямам нищо против изпитите /в нормални граници/, особено за такъв тип професии /само, че да не изпитват хора от конкуренцията и такива, които не са го държали/.
vaskovasko
Потребител

Мнениеот svettoslav » 19 Юни 2013, 12:58

Има логика в това,което се казва.Какво пречи комисията да е от магистрати и преподаватели от ЮФ.Във всички случаи би допринесло за обективност.
Освен това,как така се презюмира,че изпитващия те адв. Укюв е нещо повече от теб? На какво основание се предполага? Знае и той какво е това евентуален умисъл,та да те пита теб? Или като му говориш мига на парцали или пък се изживява като екзаминатор или хабилитиран преподавател от ЮФ.
Категорично няма как материята на адв.Х от комисията да му е кристално ясна. - един практикува гражданско,друг наказателно,трети се явява по наказателни дела,ама закона не му е приоритет и т.н.
Категорично трябва да има специалисти по съответната материя,подобно на магистр. изпит.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот amarinova » 19 Юни 2013, 13:23

Колеги, този изпит е всичко друго, но не и обективен. Потресена съм от глупостите, които имаше на теста (въпреки, че го минах успешно) и гражданско правния казус (той беше супер овъртян и неразбираем за мен). Чела съм много през цялото си следване, изпитвана съм от големи имена, преподаващи в СУ, не смятам че не заслужавам да работя като адвокат, но за сега ще се задоволя да бъда юрисконсулт. Моля, някой ако има помощни материали за изпита да ми ги изпрати! Мерси предварително! tonito_2006@Abv.bg mi maila.
Купона за мен продължава на есен :D
amarinova
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити