начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Спешна помощ

Казуси за недвижими имоти

Спешна помощ

Мнениеот L-u » 15 Апр 2004, 13:58

Моля да ми кажете какви документи са необходими за съставянето на констативен нотариален акт.Превдварително Ви благодаря!
L-u

Re: Спешна помощ

Мнениеот Иван » 15 Апр 2004, 16:29

Ако е акт по обстоятелствена проверка/с трима свидетели/:
1.Молба-декларация от молителя-подава се до нотариуса чрез кмета
2.Данъчна оценка
3.Скица на имота
4.Декларация за СГС
5.Акт за гр.брак, ако молителите са съпрузи
6.Удостоверение че имота не е държавна или общинска собственост
7.Подготвят се и документи, които по принцип нотариуса трябва да изготви-постановление, протокол за разпит на свидетелите, и разбира се проект за нотариален акт.

Ако е за констативен акт , издаден въз основа на писмени документи-например удостоверение за наследници плюс документ за собственост на наследодателя,
или въз основа на други писмени документи по смисъла на чл.483 ал.1 ГПК, изброяването и посочването е в зависимост от тези документи.
Дайте повече информация!
Иван

Мнениеот L-u » 15 Апр 2004, 16:44

Става въпрос за замяна на реални части от имоти при условията на чл.15, ал.3 от ЗУТ. Има сключен предварителен договор за промяна на границите ч/з замяна. Сега трябва да се сключи окончателен договор.Обявяванията по ПУП минаха. Имаме скица.Въпроса е, че сега границите на имотите са променени и сега трябва да се променят и нотариалните актове.
L-u

Мнениеот L-u » 15 Апр 2004, 17:52

Ще се радвам на още помощ.....
L-u

Мнениеот Иван » 16 Апр 2004, 09:07

С новия закон-ЗУТ, отпадна едно основно правило в дворищната регулация-отчуждителния и прехвърлителен вещно-правен ефект на плана за регулация/сега ПУП/. Промяната в границите между имотите е обусловено на първо място от съгласие между собствениците. То се изпълнява в два етапа: първо, сключване на предварителен договор по чл.15 ал.3 ЗУТ. Следва промяна в плана.
второ-сключване на окончателен договор/нотариален акт/чл.15 ал.7 ЗУТ/. Едва тогава настъпва промяна в собствеността върху частта от имота, по отношение на която има промяна в границата.

Ето защо странна ми изглежда идеята Ви за констативен нотариален акт. Според мен закона изисква да сключите окончателен договор в изпълнение на предварителния договор. Така че ще бъде необходимо пред нотариуса да представите и заповедта на кмета по чл.15 ал.6 ЗУТ. Окончателния договор ще бъде нотариален акт за покупка-продажба на частта от имота, по отношение на която има промяна в собствеността. Необходимите документи ще са:
1.Скица
2.Нотариални актове за собственост на двата съседни имота
3.Заповедта на кмета за промяна на плана
4.Декларации по чл.226 ДПК и за СГС
5.Удостоверения, че имота не е държавна и общинска собственост
6.Относно данъчната оценка-според мен ще трябва да се представи данъчна оценка на двата съседни имота преди и след промяната в регулацията, за да се изчисли данъчната оценка на прехвърляната част от имот.
Иван

Мнениеот младежа » 16 Апр 2004, 09:10

Абе, Иване- да не бъркаш констативния нот.акт с този по обстоятелствена проверка? Какви свидетели ? Какви пет лева?
Констативния нот . акт се издава на база документи/ какви ли не, зависи от случая....../
младежа

Мнениеот Иван » 16 Апр 2004, 09:27

Драги Младежо!
Ще ти бъде трудно да излезеш на глава с мен! Виждам, че не си вникнал в ГПК/разбира се, бедна ти е и теоретичната подготовка, защото в много интересни книжки е обяснено най-подробно/. Ако си обърнал внимание, чл.483 ал.3 предвижда издаване на нотариален акт за собственост въз основа на доказателствата по ал.1 и 2. Т.е. този нотариален акт е винаги констативен, защото констатира правото на собственост. Разликата е в доказателствата. В единия случай това са документи, а в другия-свидетели, разпитани от нотариуса в производство по обстоятелствена проверка.
Така че ТАКИВА СВИДЕТЕЛИ, ТАКИВА ПЕТ ЛЕВА!!!!!
Аз много мразя да се заяждам по този начин с колеги, искрено съжалявам, когато това се случва във форума, но ти наистина ме предизвика, като с такъв елементарен въпрос поставяш под съмнение знанията ми!
Иван

Мнениеот stavrev » 16 Апр 2004, 10:07

Ами,да.Точно така става.
stavrev
Потребител

Мнениеот L-u » 16 Апр 2004, 10:45

Благодаря на всички! Честит празник!
L-u

Назад към Имотни казуси