начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

СРЕЩУ ПРОДАЖБАТА НА ЗЕМЯ НА ЧУЖДЕНЦИ

Казуси за недвижими имоти

Re: СРЕЩУ ПРОДАЖБАТА НА ЗЕМЯ НА ЧУЖДЕНЦИ

Мнениеот enigma » 30 Яну 2005, 17:05

Сънуваш!!! Това, че явно имаш лична неприязън, ти пречи да гледаш реално на нещата и това е напълно несериозно отношение. Твърде много "ако" за неща, които са само в нечии фантазии. Типично за Волен Сидеров, както ти казах.

Освен това и в стил "ако" - по мое мнение, ако една нация и тогава няма как да се противопостави на управляващите си, то тя няма право да бъде нация и няма бъдеще. Ще поживеем, ще видим.
enigma

Мнениеот enigma » 30 Яну 2005, 17:11

И щом за тебе "ратификация" не е значи и разрешава ... . Какво иначе прави, подписва за да може договорът да произведе действие, ли (това е сарказъм)!!!?
enigma

Мнениеот enigma » 30 Яну 2005, 18:01

Ставрев,

при нас двамата различията са принципни. Както обясних за мене е правилно да се продава на чужденци и оттам нататък ми е все едно мнозинството и прочее. Единствено следва да се прави преценка за националната сигурност при издаване на документи за пребиваване и толкова. Не ме интересуват и подтиците на политиците щом тази конкретен ход ми изглежда правилен. За това посочих множество аргументи. Основното в позицията ми е, че моделът на държавата вече не е същия. Това може би ме прави национален предател в твоите очи. ОК! За мене пък ти стоиш на представи за държава и общество, които на мене ми изглеждат безнадежно остарели и неработещи. Предполагам, че това за тебе е също ОК. Няма смисъл да се спорим за детайли, чиято правилност или не зависи от принципни представи. Пак ще посоча, че по мое мнение всяка общност, която не може да се саморегулира губи легитимност в моите очи.Времето ще покаже.

Със здраве!
enigma

Мнениеот stavrev » 30 Яну 2005, 22:00

Сигурно си прав за нацията. Но по този въпрос двамата се съгласихме,така е защото нямаме елит или по-скоро,според мен,защото той мисли точно като теб, ама точно по същия начин. Не знам колко хора от тези дето изявиха желание земята да се продаде на безценица, да не бъде в български ръци, биха мислили по същия начин, ако се касаеше за лично техен имот.Колко от тях биха си продали имота, само за да може друг да печели от него?Не знам колко от тези юристи не биха изследавали опасностите от промяна на законодателството, ако това засяга личните им интереси или интересите на техен клиент и биха обосновали бездейството си с отвлечени теории,както ти направи. Но явно наистина си заслужаваме положението ,в което се намираме, щом си мислим,че вече от тази държава няма смисъл .Не те мисля за предател,такъв по непредпазливост не можеш да бъдеш.

Дона беше права. Не можете да го разберете.
Може би като се върнеш в България и се сблъскаш с бедността и оскотяването на българите и когато по улиците започнеш да се разминаваш с вонящи тумби цигани и когато почти няма да чуваш в Родината си родния ти език, тогава може и да ме разбереш.

За мен опасностите са реални,просто защото нямаме българска държава. Всичко друго ще се прижевее, но при това положение май нищо хубаво не ни очаква.

Остани със здраве.
stavrev
Потребител

Мнениеот земледелец » 31 Яну 2005, 03:15

Ставрев, нека ти го обясня простичко. Погледни в близките години назад и ще видиш, че главно български фирми и "българи-патриоти" са приватизирали (крали от мнозинството българи) за жълти стотинки, неспазвали законите, водели приватизираното до разруха и екслоатирали сънародниците си до степен на геноцид. В чуждите фирми, идващи със собствен капитал, законите на България се спазват, та ако щеш вземи за пример и Кодекса на труда, който не се спазва в почти нито една българска фирма. Заплатите са по-височки, работи се по европейски, фирмите се развиват, има живот в тях. Какъв "патриотизъм" ми проповядваш, бе пещерняко, обади ми се да ти дам 20 лева да си затвориш чинето, сигурен съм че ще го направиш за споменатата сума, виждал съм и други "патриоти" като тебе.
земледелец

Мнениеот stavrev » 31 Яну 2005, 11:24

Абе,това не е никакъв патриотизъм,промито мозъче.Това е борба за оцеляване, за спасението на България и на българите.Инстинкт за самосъхранение.

А тези другари които изкупиха земята сега веднага ще я продадат .И знаеш ли защо?Ами защото мислят като теб, нихилстче.
stavrev
Потребител

Мнениеот ada » 31 Яну 2005, 20:28

Не съм юрист (може пък и там да ми е житейската грешка), обаче дайте да започнем от дефиниция на "чужденец". Ако това значи "гражданин с чужд паспорт", то и аз съм такава от години - за добро или за зло се отказах от българското си гражданство и в тоя смисъл и децата ми са чужденци. С този закон обаче такива като мен и децата ми получават правото да се върнат в България като собственици на земя. Не виждам какво лошо може да се случи и до колко фатални последици може да доведе връщането на пари в България, защото купуването на земя е ангажимент, отговорност, означава поддръжка, означва данъци (па било то и на по-висока ставка). Патриотизмът е много хубаво нещо (най-малкото думата звучи гордо), обаче не е зле да се огледа и икономическият фактор.
ada

Мнениеот ЗлсеРТ! » 01 Фев 2005, 19:37

Галина,
от това изказване веднага си извлякох два основни извода: единият е, че за пари правиш "чудеса"/Баща си и майка си/ и вторият е, че си без въображение.
ЗлсеРТ!

Мнениеот ЗлсеРТ! » 01 Фев 2005, 19:52

Някои жени са много тъпи същества.
Дори в Библията този "казус" е коментиран от Еклисиаст - Ще импровизирам по памет:
"Видях и такова зло, че Бог е дал на човеците богатства, щото да не са лишени от нищо и душата да им се насити, но чужденец го яде......и това е голямо зло."
Всеки път от Софийска вода като ми идва сметка се сещам за този цитат и за това как само дигат цените, а имаме вода в изобилие.......Темата е за по-интелигентни и за да не се считат някои за такива, уточнявам, че интелигентността не е проекция на материалното знание добито в училище или ВУЗ, както много се надуват и подвеждат с това, макар че борави с него.
ЗлсеРТ!

Мнениеот ЗлсеРТ! » 01 Фев 2005, 21:04

Ти самият не знаеш какво е да се бачка...........
Стига с тоя изтъркан израз за "бачкането".
ЗлсеРТ!

Мнениеот enigma » 08 Фев 2005, 20:28

Posledni vesti<

Депутатите от парламентарната комисия за промени в Конституцията не стигнаха до консенсус за продажбата на земя на чужденци, предаде Дарик радио.

Днес комисията трябваше да гледа на второ четене промените в основния закон, свързани с членството на България в ЕС.

Депутатите от всички политически сили се обединиха около предложението режимът на продажба на земя да бъде определен в отделен закон.

Те се съгласиха и международните договори за продажба на земя на чужденци да се гласуват с квалифицирано мнозинство от 2/3 от депутатските гласове.

От ДПС заявиха, че движението е против гласуването им с квалифицирано мнозинство, защото така европейците и гражданите на трети страни се поставят при неравностойно положение.

Председателят на комисията Камелия Касабова подкрепи предложението на Янаки Стоилов и Александър Арабаджиев от Левицата да се регламентира в специален текст как ще се продава земя на чужденци в междинния период от близо две години от влизането в сила на настоящите промени в Конституцията до пълноправното ни членство в ЕС след 1 януари 2007.

Комисията продължава заседанието утре.
enigma

Мнениеот stavrev » 08 Фев 2005, 20:46

Е, Енигма,сега не ти ли просветна,поне малко?Виж кой е против квалифицираното мнозинство!Една противоконституционна етническа партия!Нали знаеш кои интереси защитават?Виж и доводът,който изтъкват.Направо да се спукаш от смях!

Вса пак ,ако се постигне такава промяна в първоначалния убийствен за България варинат ,ще е едно макар и съвсем недостатъчно положително нещо.Бог да пази България след това!
stavrev
Потребител

Мнениеот dimizz1 » 08 Фев 2005, 20:59

Е защо, питаме сега ние, ДПС-то се противи? Показа ли си дяволът опашката?
dimizz1

Мнениеот enigma » 08 Фев 2005, 21:32

От друга страна, защо тогава се изписа толкова, при положение, че резултатите ще са други. Да не забравяме, че още не се е стигнало освен това до пленарната зала. И след като ДПС няма управляващо мнозинство.
enigma

Мнениеот sstavrev » 08 Фев 2005, 21:46

Ами,изразявам си гражданската позиция.Лошо ли е?

Освен това писах за евентуална опасност,която въобще не беше отчетена при първото четене.От къде да знам,че тия мижитурки от български произход,които са в НС ще ще започнат да се усещат.
Но както написа,все още нищо не е окончетелно.Ти явно не знаеш какво стана през последните дни в парламента и как агент Сава/Ахмед Доган/ въртеше на татарското си пръстче всички партии в него.Така че не съм голям оптимист,дори и за това..
sstavrev

Мнениеот enigma » 09 Фев 2005, 02:44

Хммммм, доколкото чета по новините, премиерът показа как се прави политика - добрият търговец си е добър търговец, той явно тука е блестящ. Даже чета анализи, че нарочно е пуснал опозицията да пасе на власт за да се окажат БСП, СДС и ДБС коалирани и чак тогава си е купил Кошлуков. Не знам дали е предварително замислено, но това е резултатът, цялата опозиция си разкри новото амплоа - сини и червени в коалиция, аллах, какво доживяхме. Това май реши изборите. А при едно силно мнозинство и Меди е аут. Или ако някоя друга партия и дойде акъла да се съгласи на коалиция (да не забравяме в каква поредност и на кой се предложи такава 2001, но някои хора бяха наистина много късогледи). Ще поживеем, ще видим.
enigma

Мнениеот enigma » 09 Фев 2005, 14:56

От "Монитор"

ДПС се обяви срещу всякакви ограничения за продажба на земя на чужденци извън ЕС и на практика поиска това да става веднага, след като влязат в сила промените в конституцията. Това означава незабавно след задействането на промените, вероятно още тази година, да започнем да продаваме земя и на Турция, с която имаме сключен договор за взаимно насърчаване и подкрепа на инвестициите, разясниха депутати юристи. Договорът е в сила от 18 септември 1997 г. и позволява придобиване на "имущества и имуществени права". Досега по него не е търгувано със земя заради конституционната забрана за това. Вече приетите на първо четене от парламента промени предвиждат ветото да падне. За да станат факт, промените трябва да се гласуват на три четения в различни дни от поне 180 депутати.
Вчера конституционната комисия, оглавявана от Камелия Касабова, трябваше да уточни окончателните редакции на промените, за да ги предложи за второ четене.
Измененията се правят заради членството ни в ЕС. Спорни са само тези за земята. Депутатите от всички парламентарни партии са съгласни да падне забраната за нейната продажба на граждани и фирми от ЕС. Водеше се дебат как да се продава земя на трети страни. На комисия вчера НДСВ, СДС, ДСБ, БЗНС-НС и БСП се съгласиха договорите с тях да се ратифицират с квалифицирано мнозинство. Но представителят на ДПС Четин Казак възрази и обяви, че е озадачен от искането. Доводите му бяха, че така на договорите се придава твърде голяма тежест. Казак запита също какво става с вече сключените договори за взаимно насърчаване на инвестициите, които са влезли в сила.
В изискването няма нищо изненадващо, то бе обсъждано на предни заседания на комисията, за него стана дума и при разискванията в пленарна зала, обяви Анелия Мингова от НДСВ. Целта на квалифицираното мнозинство е да не се дават на трети страни повече права, отколкото на тези от ЕС, допълни Екатерина Михайлова от ДСБ. Държим на двете трети, категорична бе и Анастасия Мозер. Докато се разменяха тези реплики, Казак влизаше и излизаше от залата, за да говори по телефона. Междувмеренно Камелия Касабова пък обяви, че сключените договори за инвестициите не бива автоматично да се прилагат и за земята. Тя даде пример с меморандум, подписан от 10-те нови членки на ЕС за продажбата на тяхна земя на трети страни. Документът предвиждал това да става по силата на нови договори.
Другият конфликтен момент бе по въпроса дали изрично да се уточнява откога пада ветото за земята. Отново всички освен ДПС се съгласиха да има такова уточнение. Уточнението е нужно, за да не се окаже, че пазарът ще се отвори за ЕС след 2007 г., а за трети страни - веднага след влизането в сила на промените, т.е. от тази година, разясни Касабова. Четин Казак обаче се възпротиви.
Ако днес в комисията няма съгласие за промените, гласуването им ще се отложи. Няма ясни срокове кога трябва да приемем промените, освен че това трябва да стане преди 25 април, когато ще подпишем присъединителния договор, заяви Камелия Касабова.
enigma

Мнениеот stavrev » 09 Фев 2005, 18:06

Енигма,много благодаря за материала!Дано повече българи го прочетата и най-сетне да разберат опасността.
stavrev
Потребител

Мнениеот Ч » 09 Фев 2005, 18:59

Галинче, кокво лошо има да ти го ръгна в устата?
Ч

Мнениеот Ч » 09 Фев 2005, 19:21

Докога ще търпим резаците?
Ч

ПредишнаСледваща

Назад към Имотни казуси