начало

Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност

Данък при прехвърляне на МПС?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Данък при прехвърляне на МПС?

Мнениеот disasterr » 21 Апр 2012, 20:28

Здравейте,
въпроса ми е следния: годишен данък на МПС и данък върху превозните средства едно и също ли е? Ще прехвърлям автомобил и при нотариуса ми искат някакъв пътен данък, а доколкото разбрах ако е платен данъка до края на годината от предишния собственик не се заплаща отново. Четох, че го нотариусите опитвали да приберат всякакви видове такси.
disasterr
Младши потребител

Re: Данък при прехвърляне на МПС?

Мнениеот TheOldMan » 21 Апр 2012, 22:29

Пътен данък вече няма - замениха го винетките. За МПС - то дължите само данък на общината. Ако предния собственик има бележка че е платил на общината данъка - вие не дължите нищо. Дължите данък от датата на сключване на договора за покупко-продажба. Демек - ако прехвърляте колата сега трябва да имате платен данък за 2010-та година. Данъка за 2011-та може и да не е платен - можете да го платите до края на тая година (или поне да го платите изцяло, защото може да се плаща и на части).
Ако обаче за 2011-та не е платен - той е дължим от стария собственик, както и частта от данъка за 2012-та година - от началото до деня на продажбата. Плаща се обикновено при подаване на молба за отписване на МПС-то в общината.
Нотариуса обикновено събира данъка за покупката на колата, за което ви дава вносна бележка.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Re: Данък при прехвърляне на МПС?

Мнениеот disasterr » 21 Апр 2012, 23:09

И аз знам, че пътния данък отпадна, за сметка на винетките. Колата е с платен местен данък за 2011, както и за 2012 година към община Видин, а прехвърлянето ще стане в София. Днес ми казаха обаче, че това не бил този данък, който трябвало и при прехвърлянето се плащало Данък върху превозните средства. Не знам откъде го измислиха този данък!? Благодаря за отговорите!
disasterr
Младши потребител

Назад към Покупко-продажба