Искам да отдам магазин под наем ,но наемателят иска в договора цената да бъде
половината от реалната.Мен също ме устройва,но се притеснявам от две неща:
- при договор с половината от реалния наем при недобросъвестен наемател мога да остана с тази сума
- при втори допълнителен договор няма ли опасност наемателят да ме рекетира
пред нанъчните?
Ако имате желание,посъветвайтеме. Предварително благодаря !
- Дата и час: 22 Ное 2024, 08:14 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Договор за наем
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Договор за наем
Вярно е, че при недобросъвестен наемател нещата ви доста се усложняват - особено като не си плаща наема и решите да си търсите парите по съдебен път - валидна ще бъде цената определена в договора. Още по сложно става ако не си плаща, извърши подобрения и е трудно да го накарате да освободи помещението.
За пред данъчните трудно ще Ви създаде проблеми, не знам точните цифри за които говорите, но така или иначе остава вашата дума срещу неговата по отношение на цената /освен ако няма свидетели и разписки - а вероятно ще има, защото ще ви ги поиска наемателят за реалната цена и тогава става сложно/,.
Честно казано обикновенно са собствениците на помещения, които настояват за обявяване на по - ниска цена в договора, за да си спестят годишния данък върху договора за наем /който не е прекалено висок и непоносим/. По- често са наемателите, които настояват за подобно нещо по простата причина, че не отчитат целия оборот, дейност и т.н. - така че им е изгодно от фискална гледна точка. Ако на Вас ви е все едно, в сравнение с рисковете, които поемата определено е по-добре да си пишете реалната цена за да се застраховата срещу най-често срещания проблем - неплащане на наемната цена. После следва да прецените и останалите фактори - дали е помещение за което ще намерите лесно друг наемател или е в лошо състояние и т.н.
За пред данъчните трудно ще Ви създаде проблеми, не знам точните цифри за които говорите, но така или иначе остава вашата дума срещу неговата по отношение на цената /освен ако няма свидетели и разписки - а вероятно ще има, защото ще ви ги поиска наемателят за реалната цена и тогава става сложно/,.
Честно казано обикновенно са собствениците на помещения, които настояват за обявяване на по - ниска цена в договора, за да си спестят годишния данък върху договора за наем /който не е прекалено висок и непоносим/. По- често са наемателите, които настояват за подобно нещо по простата причина, че не отчитат целия оборот, дейност и т.н. - така че им е изгодно от фискална гледна точка. Ако на Вас ви е все едно, в сравнение с рисковете, които поемата определено е по-добре да си пишете реалната цена за да се застраховата срещу най-често срещания проблем - неплащане на наемната цена. После следва да прецените и останалите фактори - дали е помещение за което ще намерите лесно друг наемател или е в лошо състояние и т.н.
- anna......
Благодаря ви на всички за съветите.
Действително,за малка сума,не си струва подобни аритметики.
Желая на всички успешна година !
Действително,за малка сума,не си струва подобни аритметики.
Желая на всички успешна година !
- Стефан
Контра летъра не е удобен т.к се Счита за абсолютно данъчно нарушение, т.к данъчното задължение декларирано пред ТДД се прави чрез декларация и под страх от баказателна отговорност...
а и контра летър се предявява в съдебно производство, а записа на заповед е извънсъдебно изпълнително основание :)
Колега айде прочетете повече за ЗЗ и за плюсовете му и за безспорните минуси на контра летъра :")
а и контра летър се предявява в съдебно производство, а записа на заповед е извънсъдебно изпълнително основание :)
Колега айде прочетете повече за ЗЗ и за плюсовете му и за безспорните минуси на контра летъра :")
- Гери
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|