начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Re: Да се съберем "скъсаните" от изпита за адвокати!

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот aleks1987 » 27 Юни 2011, 19:56

:D :D :D :D :shock: :shock:
street написа:!
street написа:И ако не се спрете да ме клеветите с името ми пред колеги няма да ми е проблем да отпера една жалба по частен ред до районния съд за клевета !
street написа:ААА и г-н Велков (gerasimov12)
въпреки ,че подоготвих Частна Тъжба от 6 !

Тук наистина било весело. Смях в залата.
aleks1987
Нов потребител

Мнениеот aleks1987 » 28 Юни 2011, 12:13

Много ми е интересно коя от новосъздадените процедури ще избере колегата street . :lol: :lol: :lol:
aleks1987
Нов потребител

Мнениеот lexy21 » 03 Юли 2011, 01:56

street написа: и едно запомни - Първо бъди Човек с чест и достойнство ,а след това Велик Юрист!

Я, някой перефразирано ме цитира, при все, че същият този някой, в същата тема, ми преписа палачески качества спрямо Ботев и Левски :lol:... Неуравновесени реакции.
Стрийт,
Имате проблем с реакциите и изразните средства спрямо инакомислещите, разберете го. Първоначлано Ви симпатизирах, но изпаднахте в абсурдни нападки и крайности, които провокират същото отношение. И :arrow: спиралата... Нищо продуктивно не може да се получи така...
Прекалявате и с натрапването на двегодишния си опит като разследващ полицай и приемуществото, което считате, че той Ви дава, от което натрапчиво насаждате изконната си правота и превъзходство над всички останали - ами, позволете и на други да са имали професионален опит в разследването на престъпления от общ характер и то далеч повече от Вашите две години, тези хора също са виждали трупове, също са създавали делата от... как го казвахте... "А до Я", също са се срещали "очи в очи" и с пострадали, и с обвиняеми, и с адвокати... но, независимо какво е професионалното им качество в момента, не считат себе си за съвършени, изначално прави или системно онеправдани. Хубаво е човек да има самочувствие, но, за да не става смешен, самочувствието му не трябва да почива на имагинерни понятия, а да следва постоянното съмениние в собствените му знания, което да го стимулира да се развива и самоусъвършенства. Припознали сте наказателната материя като Ваша, в която нямате тайни, но ето едно лично мнение, базирано на изявите Ви в този форум - далече сте от това, което си мислите, че сте.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 03 Юли 2011, 16:34

Фантазьор, какво да го прави човек.. Няма лошо да имаш фантазии и илюзии, ама в работата вредят.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 11 Юли 2011, 09:31

Знаеш ли, street, в действителност в понятието" фантазьор" включвам следния смисъл - прекалено емоционален, преувеличаващ всичко, небазиращ се на реална преценка на фактите в юридически смисъл. Нищо с цел заяждане, озлобление и др. Ама, май ти пръв започна да изкарваш некомпетентни юристите, даващи съвети тук, доколкото си спомням от предните постове!?! Всъщност, не познавам лично почти никого тук, с малки изключения. За Декан съм съгласна - възпитан и умен човек е. Уверявам те, че има много колеги във форума, които са умни и приятни хора, просто не улучваш верния подход в темите и прекалявш, прибързваш с умозаключенията. Опитай се, преди да започнеш да пишеш, първо да обмисляш добре нещата, сигурно ще се получи много по - добре!
П.П. Не съм злонамерена към никого и съм достатъчно толерантна, но не може всеки да започне да си пише каквото му падне, включително и художествени измислици, нали!? и И да няма кой да му опонира.
Успешен ден от мен!
nk7702n
Старши потребител

Re: ....

Мнениеот rossti08 » 14 Ное 2011, 15:50

Не разбирам какво точно искат да кажат някои колеги, но при всички случаи то е абсурдно.Абсурдно е юридически стаж да тече само за длъжности, за които се изисква правоспособност, защото:
1.за юрисконсулт не се изисква правоспособност, следователно не трябва да тече юридически стаж, така ли?????
2. сега обаче възниква въпросът на кои длъжности според вас трябва да тече юридически стаж?????????? :shock: то май не останаха такива
3.и на последно място искам да кажа, че понякога съжалявам, че съм завършила това, защото повечето хора в гилдията се мислят за "ВЕЛИКИ",не виждат по - далеч от носа (себични, иронични, арогантни), за тях всичко друго е малозначително и недостойно за тяхното внимание, ДАНО да не се превърна и аз в това!
rossti08
Нов потребител

Мнениеот street » 23 Ное 2011, 20:57

rossti08 написа:Не разбирам какво точно искат да кажат някои колеги, но при всички случаи то е абсурдно.Абсурдно е юридически стаж да тече само за длъжности, за които се изисква правоспособност, защото:
1.за юрисконсулт не се изисква правоспособност, следователно не трябва да тече юридически стаж, така ли?????
2. сега обаче възниква въпросът на кои длъжности според вас трябва да тече юридически стаж?????????? :shock: то май не останаха такива
3.и на последно място искам да кажа, че понякога съжалявам, че съм завършила това, защото повечето хора в гилдията се мислят за "ВЕЛИКИ",не виждат по - далеч от носа (себични, иронични, арогантни), за тях всичко друго е малозначително и недостойно за тяхното внимание, ДАНО да не се превърна и аз в това!

Не колежке, не са велики, просто всеки се мисли за много по вещ от другите , прескача , гази и удря в гърба колегите си без угризения , щом това му носи пари или друга изгода. Колегиалност по принцип няма, има я само на хартия , но на практика не. Различното се игнорира или напада, дори да е вярно, ако то е настрани от статуквото , бива мачкано или нападано без угризения ,за да не би случайно на някой да му се размъти водицата.... ей това е истината!
Аз документи тоя път не подадох. Няма смисъл. Виждам че този път има малко повече "аванта" , но ми се струва че резачката, ще е на устния - там е недоказуемо кой какво казал и защо го е казал - там субективната оценка е най-неатакуема.

И сега след написаното , ще има пак една сюрия умници да кажат колко съм зле или неук - ето това ще ти е доказателството за горното, което съм написал...
Аватар
street
Потребител

Мнениеот Гост. » 24 Ное 2011, 00:12

rossti08 написа:Не разбирам какво точно искат да кажат някои колеги, но при всички случаи то е абсурдно.Абсурдно е юридически стаж да тече само за длъжности, за които се изисква правоспособност, защото:

chadel написа:Юридическият стаж тече след придобиване на правоспособността, дори и да си правен съветник. Възможно е да си правен съветник/юрисконсулт преди правоспособност, но тогава не ти тече юридически стаж.

Аз застъпвам това становище, защото за да се води стажът за юридически следва да имаш завършено висше образование със съответната квалификационна степен ( "бакалавър" по право няма), както и да си издържал изпита пред МП( без последното не си правоспособен юрист).

Не съм велика, но ако греша би било добре, и на място, да ме поправите.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот dedra » 24 Ное 2011, 11:23

само ще добавя това

КРАТЪК СТЕНОГРАФСКИ ПРОТОКОЛ № 36

ОТ ЗАСЕДАНИЕТО НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
ПРОВЕДЕНО НА 9 НОЕМВРИ 2011 Г.

ВИСШИЯТ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:
ПРИЕМА ЗА ОСНОВАТЕЛНО възражението на Албена Борисова Господинова И Я ДОПУСКА до участие в конкурса за първоначално назначаване на длъжността „прокурор” в Районните прокуратури.
Мотиви: При първоначалното разглеждане на конкурсните документи, Комисията по предложенията и атестирането е установила, че кандидатът Господинова е придобила юридическа правоспособност на 15.06.2009 г. Ако се приеме, че това е началната дата за изчисляване на юридическия стаж, то той е недостатъчен за заемане на длъжността „прокурор” в Районна прокуратура. След запознаване с направените възражения, Висшия съдебен съвет приема същите за основателни, тъй като юридическия стаж на Албена Борисова Господинова следва да тече от дата 11.10.2008 г., когато същата се е дипломирала по специалността „право”. Този извод може да се направи от разпоредбата на чл. 164, ал. 8 от ЗСВ, който гласи, че „за юридически стаж се зачита стажът, придобит на длъжност, за която се изисква висше юридическо образование, включително стаж на лицата с висше юридическо образование на длъжност разследващ полицай”. Юридическата правоспособност следва да е придобита към момента на кандидатстване в конкурса, съгласно разпоредбата на чл. 162, т. 2 от ЗСВ.
dedra
Потребител

Мнениеот amonev » 25 Ное 2011, 11:02

Решение № 3258 от 11.03.2009 г. на ВАС по адм. д. № 13923/2008 г., VII о., докладчик съдията Юлия Ковачева

Стажът като съдебен кандидат (стажант-юрист) не може да бъде приравнен на специален по смисъла на чл. 164 от ЗСВ, необходим за заемане на длъжност в органите на съдебната власт. Дипломираните студенти, завършили висше образование по специалност "право" до полагане на практико-теоритичен изпит не придобиват юридическа правоспособност и професионална квалификация, за да могат валидно да я упражняват.

... откъдето следва въпросът, ако няма как да упражняваш професията си, как така може да ти се трупа юридически стаж, независимо от това, че някой някъде те е назначил на длъжност, за която се изисква висше юридическо образование :?:
Е ли правото право?
amonev
Младши потребител

Мнениеот hidden » 26 Ное 2011, 09:52

Според мен е достатъчно да си се дипломирал, за да ти тече юридически стаж. За всички длъжности, за които назначаването става с конкурс, се изисква юридическа правоспособност, но това не важи за юрисконсултите например. Няма законова пречка да си бил назначен за юрисконсулт и без да си положил теоретико-практическия изпит и времето, за което си работил като юрисконсулт, ще се зачита за юридически стаж.
Цитираното решение на ВАС не е задължително за приложение извън конкретния казус.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот street » 28 Ное 2011, 08:59

hidden написа:Според мен е достатъчно да си се дипломирал, за да ти тече юридически стаж. За всички длъжности, за които назначаването става с конкурс, се изисква юридическа правоспособност, но това не важи за юрисконсултите например. Няма законова пречка да си бил назначен за юрисконсулт и без да си положил теоретико-практическия изпит и времето, за което си работил като юрисконсулт, ще се зачита за юридически стаж.
Цитираното решение на ВАС не е задължително за приложение извън конкретния казус.

Тук колега си много прав, но да ти кажа чесно въпреки ,че не е изисква по закон юридическа правоспособност , нявсякъде в конкурсите за юрисконсулти таква се изисква.Или поне в държавните институции.
Ами в ЗА също има основание за вписване , ако си бил юрисконсулт 5 години , но не пише дали се счита стажа преди да си бил правоспособен или след това, а за да се впишеш разбира се правоспособност се изисква.. за мен това е огромен пропуск умишлен или не, но го има.
Аватар
street
Потребител

Мнениеот hidden » 28 Ное 2011, 09:04

street написа:въпреки ,че не е изисква по закон юридическа правоспособност , нявсякъде в конкурсите за юрисконсулти таква се изисква.Или поне в държавните институции.

Юрисконсулти има не само в държавните институции, нали така? :)
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот amonev » 29 Ное 2011, 10:00

Май да :mrgreen:

Както каза колегата "street", дори и с 5г. стаж като юрисконсулт, ако не си положил изпита пред МП нямам как да се впишеш в адвокатска колегия /поне тези, които аз знам, отказват/ :idea:
Е ли правото право?
amonev
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 29 Ное 2011, 11:45

hidden написа:Според мен е достатъчно да си се дипломирал, за да ти тече юридически стаж. За всички длъжности, за които назначаването става с конкурс, се изисква юридическа правоспособност, но това не важи за юрисконсултите например. Няма законова пречка да си бил назначен за юрисконсулт и без да си положил теоретико-практическия изпит и времето, за което си работил като юрисконсулт, ще се зачита за юридически стаж.

Наблюдавам една тенденция- все по-често по разните му там дела отпочна да се изискват доказателства, че съответния юк е правоспособен. Няма място за цупене от страна на колегите, че ги принуждават да носят бумаги от студентските си години, но все пак трудов договор и пълномощно, сами по себе си, са недостатъчни.
Гост.
Старши потребител

Предишна

Назад към Конкурси, изпити