начало

Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата

предварителен договор за продажба на търговско предприятие

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

предварителен договор за продажба на търговско предприятие

Мнениеот durango » 20 Дек 2010, 18:38

Здравейте, колеги!
Едни клиенти ме застреляха със следният въпрос: налагало им се да сключат предварителен договор за продажба на търговско предприятие. Едно ЕООД иска да "се продаде" :) на едно ООД. Въпросното ЕООД още не е вписано в Търговски регистър. И още нещо - едноличният собственик на капитала на ЕООД-то е АД. По правилата на чл.15, ал.2 от ТЗ следва да е налице решение по чл.262п от ТЗ. Мисля, че в моят случай след като АД е собственик на ЕООД-то (дружеството, чието предприятие ще се прехвърля)е необходимо да има изрично решение, прието на общо събрание на акционерите с мнозинство 3/4 от представените акции с право на глас. Мисля си дали бих могла в предварителният договор за проджба на търговското предприятие да впиша, че ЕООД-то е в процес на учредяване, и също така според мен ще е нужно на ОС на акционерите изрично да вземат решение за сключване както на предварителен договор за продажба на търговското предприятие на ЕООД-то, така и на самият договор за продажба на търговското предприятие като за тези действия изрично бъде упълномощен управителят на ЕООД-то - да представлява и подпише с подписа си договорите.
Моля Ви и за вашето мнение, тъй като си признавам, че досега не съм писала договор по чл.15 от ТЗ. Притеснява ме фактът,че ЕООД-то още не е вписано в Търговския регистър, някои клеги смятат, че в случая компетентен да вземе решение за прехвърляне на предприятието е Съветът на директорите на АД-то, което е собственик на ЕООД-то, но предвид чл.262п от ТЗ според мен компетентно е ОС на акционерите, при това с квалифицирано мнозинство.
Благодаря на всички, които ще ми помогнат с мнение по въпроса! И тъй като предстоят много хубави празници - пожелавам на всички здраве, успех и много късмет :D
durango
Младши потребител

Re: предварителен договор за продажба на търговско предприятие

Мнениеот DEKAH » 20 Дек 2010, 20:16

durango написа:Здравейте, колеги!
Едни клиенти ме застреляха със следният въпрос: налагало им се да сключат предварителен договор за продажба на търговско предприятие. Едно ЕООД иска да "се продаде" :) на едно ООД. Въпросното ЕООД още не е вписано в Търговски регистър. И още нещо - едноличният собственик на капитала на ЕООД-то е АД. По правилата на чл.15, ал.2 от ТЗ следва да е налице решение по чл.262п от ТЗ. Мисля, че в моят случай след като АД е собственик на ЕООД-то (дружеството, чието предприятие ще се прехвърля)е необходимо да има изрично решение, прието на общо събрание на акционерите с мнозинство 3/4 от представените акции с право на глас. Мисля си дали бих могла в предварителният договор за проджба на търговското предприятие да впиша, че ЕООД-то е в процес на учредяване, и също така според мен ще е нужно на ОС на акционерите изрично да вземат решение за сключване както на предварителен договор за продажба на търговското предприятие на ЕООД-то, така и на самият договор за продажба на търговското предприятие като за тези действия изрично бъде упълномощен управителят на ЕООД-то - да представлява и подпише с подписа си договорите.
Моля Ви и за вашето мнение, тъй като си признавам, че досега не съм писала договор по чл.15 от ТЗ. Притеснява ме фактът,че ЕООД-то още не е вписано в Търговския регистър, някои клеги смятат, че в случая компетентен да вземе решение за прехвърляне на предприятието е Съветът на директорите на АД-то, което е собственик на ЕООД-то, но предвид чл.262п от ТЗ според мен компетентно е ОС на акционерите, при това с квалифицирано мнозинство.
Благодаря на всички, които ще ми помогнат с мнение по въпроса! И тъй като предстоят много хубави празници - пожелавам на всички здраве, успех и много късмет :D

Виждам, че сте започнали с разсъжденията. За да успеем да се включим ефективно в дискусията /поне аз/ ми е нужна следната информация:
1. АД-то с каква система на управление е.
2. ЕООД-то с апорт на недвижим имот ли е учредно?
3. Дефинирайте, какво според клиентите Ви е "Продажба на предприятие"
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот durango » 21 Дек 2010, 12:15

Здравейте, Декан, благодаря, че се включвате :)
АД-то е с едностепенна система на упр.; ЕООД - то е учредено с апорт на недвижим имот и клиентите казаха - покупка на търговско предприятие, аз си мисля, че това може да е само чл.15 от ТЗ.
durango
Младши потребител

Мнениеот DEKAH » 21 Дек 2010, 12:25

durango написа:Здравейте, Декан, благодаря, че се включвате :)
АД-то е с едностепенна система на упр.; ЕООД - то е учредено с апорт на недвижим имот и клиентите казаха - покупка на търговско предприятие, аз си мисля, че това може да е само чл.15 от ТЗ.

Както си и мислех. Не бива да забравяте, че прехвърлянето на търговско предприятие, освен правен, има и данъчен аспект. Т.е. при прехвърлянето се дължи данък, тъй като минималната стойност /при положение, че има апортиран имот/ ще е актива - т.е. данъчната оценка на имота. Едното лице ще получи предприятие, а другото парично уравнение за него. Няма как да се избегне плащането на данък.
Включете си личните съобщения.
/Потребителски панел - Настройки на форума - Искам да получавам лични съобщения/
И се свържете с мен.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот narina » 22 Дек 2010, 12:33

Ако правилно подозирам причината за тази еквилибристика с "ТП на новоучредено ТД, в което ще се апортира НИ", дали не е по-удачно да се използва друг метод за постигане на целта като се избегне данъчния ефект при покупко-продажбата ?!?
:roll:
Аватар
narina
Потребител

Мнениеот DEKAH » 22 Дек 2010, 18:16

narina написа:Ако правилно подозирам причината за тази еквилибристика с "ТП на новоучредено ТД, в което ще се апортира НИ", дали не е по-удачно да се използва друг метод за постигане на целта като се избегне данъчния ефект при покупко-продажбата ?!?
:roll:

В ЕООД-то е апортиран имот с учредяването. Та, аз предложих точно този "друг метод" за постигане на целта, на колегата.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот prnedev » 01 Яну 2011, 06:03

Хи хи, заради едно ДДС до какви чудесии се стига :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
prnedev
Активен потребител

Назад към Търговско право