начало

След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри

Удостоверение за въвеждане в експлоатация на стара сграда

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Удостоверение за въвеждане в експлоатация на стара сграда

Мнениеот jankost » 04 Дек 2010, 16:49

Питането ми е следното. Получих препис от общината на осн. чл. 223 от ЗУТ да предоставя следните документи за къщата ми:
1. Акт за собсвеност (имам)
2. Разрешение за строеж (имам)
3. Заверена скица (имам)
4. Удостоверение за въвеждане в експлоатация (нямам)

Въпросът е, подлежи ли къща построена и завършена през 1995г на такова удостоверение, след като е декларирана като имот през 95-та и от тогава й се плащат данъците за нея. Освен това, длъжен ли съм да я отбележа в кадастъра след като толкова години никой не ми го е искал? Какво ме грози, ако не извадя това УВЕ и бихте ли ми дали координати на адвокат, който е запознат с материята по ЗУТ за една консултация свързано с това :)

Предварително благодаря
jankost
Нов потребител

Re: Удостоверение за въвеждане в експлоатация на стара сграда

Мнениеот probcho » 04 Дек 2010, 19:15

.
Последна промяна probcho на 04 Яну 2011, 20:47, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот jankost » 04 Дек 2010, 20:30

След като през 95-та не са издавани такива удостоверения, тогава защо ми го искат в общината? Констативен акт по чл. 178 нямам, само един препис, на който аз се отзовах в общината и занесох всичко, което имам като документи. До колкото успях да разбера от сегашния ЗУТ, аз имам право да си извадя АКТ 16 според тогавашните закони, а не според сегашните. Въпросът е през 95-та това било ли е задължително според ЗТСУ?
jankost
Нов потребител

Мнениеот magodeoz » 04 Дек 2010, 20:52

Всички строежи, завършени след 09.04.1993 г., следва да бъдат въведени в експлоатация по предвидения в закона ред (Наредба № 6 - в различните и редакции, до 2003 г., и Наредба № 2 - след това). Ако успеете да докажете, че строежът Ви е завършен преди тази дата - ще Ви се разминат явленията от Апокалипсиса, описани по-горе от probcho.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот jankost » 04 Дек 2010, 21:13

Ясно, картинката явно не е розова, както и очаквах :(
Следва новото ми питане. Какъв е реда, за да се снабдя с това УВЕ и бихте ли ми препоръчали фирма, която би могла да ми свърши работа. Предполагам, че трябва да е лицензирана надзорна фирма, която да се заеме със случая. Ако ви притеснява от реклама, може и на лично :?
jankost
Нов потребител

Мнениеот magodeoz » 04 Дек 2010, 23:46

По принцип, за да "може на лично", трябва да си активирате "личното" от потребителския панел.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот jankost » 05 Дек 2010, 10:47

Много се извинявам. Не знаех, че по подразбиране е изключено. Сега трябва да е включено :)
jankost
Нов потребител

Назад към Строителство и регулация