начало

Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност

Отменят разрешение строеж заради капандура?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отменят разрешение строеж заради капандура?

Мнениеот yolanta » 08 Юни 2010, 18:00

Здравейте, това е първият ми пост, макар че следя форума отдавна. Моля за вашите мнения. Първоизточникът на проблема ми е подобен на много тук - недоброжелателен съсед. Той подаде в РДНСК жалба година след като усвоих право на строеж (ремонт на апартамент) и те отмениха разрешението без дори да извършат проверка. Възразих в административен съд, извършиха експертиза на ремонта и след като се установи, че не са налице изтъкнатите нарушения, се захванаха за капандурата на таванската стая към апартамента - била разширена. Проекти на сградата не се пазят нито в общината, нито в ДАГ. Съдът назначи нова експертиза, този път само на таванското помещение. Въпросът ми е доколко е резонно това, при положение, че таванът е отделно помещение и изобщо не е засегнат в процесното разрешение за строеж? Не се ли измества предметът на спора? Как да си обясня действията на адм. съдия - некомпетентност или корупция? Не изключвам като обяснение второто, защото въпросният съсед е бивш полицай и настоящ сводник :evil: Предварително благодаря за съветите ви в област, с която (слава богу) не съм се сблъсквала досега. Просто не знам как да се боря с този абсурд!
yolanta
Младши потребител

Re: Отменят разрешение строеж заради капандура?

Мнениеот magodeoz » 08 Юни 2010, 18:24

А какво е мнението на Вашия процесуален представител по въпроса?
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 08 Юни 2010, 18:40

magodeoz, по кой въпрос по полицейско-сводническия ли или по отношение капандурата.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот yolanta » 08 Юни 2010, 19:06

Здравейте и благодаря за отговорите. Адвокатът ми също е озадачен от позицията на съдийката и смята да направи възражение, но това не би решило проблема, особено ако се касае за подкуп :roll: А имам доста съмнения в тази посока, особено предвид потеклото на "уважаемия съд" (не мога да навлизам в подробности по разбираеми причини). Първоначално бях убедена, че ще минем с едно-две заседания - ДНСК са нарушили разпоредбите, изтекли са срокове и какво ли не още в моя полза, но не би! Както и да е, чудя се дали да не поискам отвод, или това ще настрои колегите й против мен и ще предреши един иначе чист и елементарен казус. Чувствам се отвратена и безсилна... по-тревожното е, че май и правистите все по-често се чувстват така. Как да постъпя?
yolanta
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 08 Юни 2010, 19:34

yolanta стига приказки дай повече информация за одобрените книжа, капандурата и пр.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот yolanta » 08 Юни 2010, 19:58

Книжата са одобрени през юни миналата година, няма възражения в двуседмичния срок, касае се за основен ремонт на едностаен апартамент без засягане на носещи елементи. Усвоено е, месеци по-късно (в началото на 2010) столична ДНСК уведомяват община Лозенец, че разрешението пада, тъй като банята е разширена над дневната на съседа (невярно), премахнати са носещи зидове (невярно), прозорците са удължени и нарушават фасадата (също невярно). Всички тези констатации без проверка на място и без да ми съобщят акта - били го залепили на входа. Научих всичко това 2 дни преди изтичането на срока за обжалване (от общината алармираха) и успях да пусна съдебно възражение. След огледа на вещото лице съдът прие констатациите му + снимки, но днес съседът излиза с нов коз - капандурата и въпреки, че адвокатът ми изтъкна, че не са свързани, съдът назначи ново вещо лице за нова задача - оглед ЕДИНСТВЕНО на тавана и заснемане, тъй като книжата на кооперацията липсват. Адвокатът на противника ми се опитва да събори разрешението за строеж заради "незаконен строеж в част от обекта" - а именно в таванското помещение, което обаче е обособено физически, пък и кой кога е направил капандурата е факт, за чието изясняване вече опираме до свидетели - по 2-ма от всяка страна. Кашата е пълна. Той може да доведе всекиго да каже всичко, защото в квартала ги е страх от него - който не е послушен го пребива.... Това е и причината от общината да помолят да мина през цялата процедура с разрешението, при все че не засягах общи части - и тях ти е страх от него, а той искал да купи апартамента преди да го купим ние и се закани, че щом не е негов, няма да е и наш.
yolanta
Младши потребител

Мнениеот anserk » 08 Юни 2010, 21:56

yolanta написа:Адвокатът на противника ми се опитва да събори разрешението за строеж заради "незаконен строеж в част от обекта" - а именно в таванското помещение, което обаче е обособено физически ???? - а юридически как е?, пък и кой кога е направил капандурата е факт, за чието изясняване вече опираме до свидетели - по 2-ма от всяка страна.

Доколкото познавам ЗС, ЗУТ и строителните конструкции - капандура не се ли прави на покрив (обща част) :wink: Дали с ремонта не сте го "пришили" към апартамента ? Дано ви помогнат СТЕ !
Така и не се разбира от поста за какво е издадено РС и основанието!
Останалото - без коментар!
anserk
Активен потребител

Мнениеот yolanta » 08 Юни 2010, 22:30

РС е издадено за ремонта на апартамента, от НС на общината дори ме накараха да наема надзорник, със заповедна книга и другите присъщи за ново строителство мурафети, само и само да не ги закача въпросния психопат, който ги заплашвал с побой по друг случай. После колегите им от архитектурния отдел се смаяха на тези изисквания... Юридически, таван и апартамент се водят с отделни кодове, тъй че самостоятелността им в този контекст е доказуема? Пък и разрешението за строеж изобщо не касае тавана.
Не Ви разбирам - как да сме "пришили" капандурата? Тя си съществуваше, просто подменихме изгнили дъски и топлоизолирахме. Кога точно е вдигната мога само да гадая - в тази кооперацийка всеки си е правил разни подобрения през годините - един апартамент с балкон, другите без; половината покрив с един етаж по-висок и т.н. То и затова са изчезнали стр. книжа, мисля си. Благодаря за пожеланията, но не мисля, че назначиха втората експертиза при ново вещо лице, за да ми помогнат :(
yolanta
Младши потребител

Мнениеот anserk » 09 Юни 2010, 07:34

yolanta написа:Не Ви разбирам - как да сме "пришили" капандурата?

Не капандурата, а тавана ! От вашите обяснения не се разбира какво общо има тавана с апартамента, освен че е складово помещение към жилището (предполагам). Но щом е допусната СТЕ за тавана, това навежда, че евентуално има връзка с него (ако е над апартамента), а не е отразено в РС.Не знам. Вие си знаете.
Значи има заповед на Началника на РДНСК за отмяна на РС за .... след половин година от издаването му и то при положение, че е обявено и влязло в сила :roll: Това не ми звучи правдоподобно! Но, знае ли човек!
Има доста неща, които са объркващи, защото сте доста притеснена.
Но на ход е адвоката! Да му мисли!
anserk
Активен потребител

Мнениеот probcho » 09 Юни 2010, 07:47

.
Последна промяна probcho на 17 Окт 2010, 18:57, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот anserk » 09 Юни 2010, 08:05

Гледам, че и probcho, се чуди на доста неща.
Това, че НС (предполагам незаконно строителство) им е препоръчало надзор, навежда за извършени .......СМР. Обикновенно в такива случаи препоръчват надзор , защото знаят че на собственика му предстои битка. Но в РС (ако има) е посочена категорията.
Има доста спорни неща в написаното, от които лъха на нещо незаконосъобразно.
Но нали има адвокат!
anserk
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 09 Юни 2010, 09:13

yolanta защо еднозначно не отговорите дали въпросната капандура е част от ограждащите повърхности на собствения ви (вероятно) апартамент в подпокривното пространство или не е?
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот yolanta » 09 Юни 2010, 09:45

Добро утро, благодаря за отговорите. Ще се опитам да пиша по-ясно... СМР са 4-та категория и включват: подмяна на Ел и ВиК, на всякакви настилки, изместване на мивка в рамките на банята, изграждане на вана в бивш дрешник към коридора, премахване на част от неносеща стена (със становище на конструктор). Описани са в заповедната книга. Таванът е над апартамента, но не е свързан с него, констатиран факт. Капандурата не е еднаква с няколко други - по-голяма е от половината и по-малка от другата половина, които са си направо етажи. Както споменах, в тази кооперация всичко се различава. В мотивите на РДНСК се споменава капандурата като новоизградена, подмяна на керемидите - това с керемидите е истина, покривът течеше и ги смених с нови за моя сметка, банята, която навлизала в дневната, премахване на носещи зидове, увеличаване на натоварванията, нарушаване на фасадата и пробиване на отвор между апартамента и таванското помещение. От всички изброено е вярно единствено, че съм подменила покривната настилка! ДНСК не си направиха труда да огледат на място каква е ситуацията :shock:
Относно кодовете - в общината за таван и апартамент се водят различни кодове, пък и са обособени по предназначение и са с отделни входове, на отделни етажи. Пак повтарям, таванът не е "пришит" към апартамента - 2 експертизи правиха конкретно за това. Сега остава да доказваме със свидетели, че капандурата е изградена в този си вид преди 1987, за да е търпима (купихме апартамента през 2007, нямам идея кога всъщност е правена)
От РДНСК заплашват едва ли не с уволнение гл. архитект... тук е мястото да отбележа, че същото това ДНСК години наред се прави на разсеяно за нарушение, извършено от въпросния ми съсед, довело до напукване на сградата. Издадено е предписание, Береану е правил предаване за случая по БНТ преди няколко години, но резултат никакъв. Тоест, касае се за корупция. Единствената последица е, че 75-годишната съседка от партера, която възразила на задигането нивото на двора (за да си направи нашия противник заведение в него) е осакатена от бой. Разказвам всичко това, за за разберете с какъв човек се боря. Моята кауза е perduta вероятно, но не мога да се примиря с несправедливостта.
И последно, РС е отменено с горепосочените мотиви, без да е направен оглед/ експертиза.
Извинявам се за разхвърляните обяснения, сигурно звуча несвързано след този тригодишен кошмар. Явно никога няма да ползваме апартамента, но не ми се ще отново да възтържествува мафиотщината в нашата нещастна територия. Адвокатът ми е добър, но не зная дали в случая това има значение

julyanvonemona, НЕ, капандурата не е част от ограждащите повърхности - разделя ги етажната плоча
yolanta
Младши потребител

Мнениеот probcho » 09 Юни 2010, 14:56

.
Последна промяна probcho на 17 Окт 2010, 18:59, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот yolanta » 09 Юни 2010, 17:05

Probcho, благодаря Ви за опита да внесете ред в обърканото ми изложение :) Вадя папката и започвам да отговарям:
1. На 30.3.2009 внасям проекти в общината
На 24.6 те са одобрени и е издадено РС за вътрешен ремонт на жилище без промяна на предназначение
На 1.7 се разписвам/ обявено ми е разрешението
На 9.7. общината праща копие на РС до СРДНСК

2. На 20.7. РС влиза в сила, защото не са постъпили възр. и ДНСК не се е произнесла отрицателно :!:
3. Със заповед на Стоилов от 24.11.2009 е постановена отмяна на РС на основание Чл 216 ал 5 от ЗУТ. Мотиви: жалбата на въпросния съсел (sic:), изтъкваща, че за преустройството не е искано съгласие на непосредствените съседи, има намеса в конструкцията на сградата и е налице незаконен строеж. Становището на ДНСК е, че неправилно има директен достъп от дневната до санитарното помещение (през врата) и че в тавана към апартамента "е изградена нова дървена капандура, като над съществуващия надзид е монтиран прозорец". Това е - без проверки на обекта.

4. Банята не навлиза в дневната - считат ги за пространствено обединени поради липсата на коридор между тях. Стената между тях, издигната първоначално през 60-те не е пипана. Да, отразено е в проектите.

5. Няма възражения по това разширение за ваната.

6. Да, констатирано е намалено натоварване и премахване на неносещ зид в становището на лица с пълна пр. правоспособност, в т.ч. и от техн. контрол.

7. Опитвам се да докажа очебийния факт, че таванът и апартаментът са функционално и пространствено автономни - дели ги плочата м/у жилищен и тавански етаж. За кодовете ми каза бивш служител в кадастъра: Код 500 за жилище и Код 670 за таван/мазе (а има и съдебна практика)

8. Капандурата представлява прозорец с дължина около метър и височина към 60 см, монтирана погледнато в профил на два триъгълника от дърво със същата височина, излизащи над билото (ако това е думата). Иначе таванът е към 3 кв м.

9. Адвокатът ми - а и съдът допуска по двама свидетели от всяка страна

10. Покривът представлява порутина от изгнили греди, замазани с кал и слама с наредени отгоре керемиди. Протекъл е навсякъде, затова смених частта над апартамента с битумни керемиди с мушама отдолу, някаква черна. Друго не съм пипала. Капандурата също беше изгнила, сменихме с нови греди, OSB (?) и топлоизолирахме отвън и отвътре. Прозорецът е ПВЦ.

11. НК на общината отразиха изграждане на нова капандура на мястото на съществуващата в протокол по сигнал на съседа през 2007, при ремонта на покрива

12. Probcho, по донкихотовски не мога да се примиря с подобна несправедливост!!! А и прагматично погледнато, как да продам апартамент с паднало РС? Иначе си стои 3 години празен... Ще го продам след време, но първо трябва да оправя кашата, пък дано следващия собственик да е някоя мощна мутра :D Иначе не е морално да набутам обикновен човек в блатото, в което попаднах :(

Още веднъж благодаря за интереса към неволите ми :)
Остава въпросът дали при това положение ще се преборя в съда
yolanta
Младши потребител

Мнениеот anserk » 09 Юни 2010, 17:56

yolanta написа:Иначе не е морално да набутам обикновен човек в блатото, в което сътворих (попаднах)

По-добре повече не обяснявайте, докато не си отговорите на себе си: кой и как ви прати в съда :roll: Не само сте настъпили членове и алинеи, но някои сте смачкали!
yolanta написа:Адвокатът ми е добър, но не зная дали в случая това има значение

Има, има...., и дано да е и факир :wink: Да ви оправя бакиите!
Не се опитвайте да тълкувате, не давайте необосновани квалификации - не пожалихте нито съда, нито адвокатите, нито полицията, нито мафията.....
При наличие на незаконосъобразни действия от ваша страна върху горкия "едностаен" апартамент за да го направите двустаен с тавана над него, пипане и промяна на общи части на сградата, и още...., вие в кои води се метнахте да плувате?
Няма да ви хареса написаното от мен, но не напразно сте в съда и нека съдията да отсъди!
anserk
Активен потребител

Мнениеот yolanta » 09 Юни 2010, 18:16

Anserk, Вие давате необоснованите квалификации, при това грубо! Струва ми се, че защитавате съвсем конкретна позиция - иначе не виждам как стигнахте до заключението, че съм искала да правя двустаен апартамент? Със спалня от 3 (три) квадратни метра? Вероятно за джуджета? Или че съм пипала общи части? Мога само да предположа, че работите в ДНСК... друго обяснение за арогантния Ви, с нищо неоправдан тон няма! А що се отнася до мнението ми за съда, полицията и редица други държавни институции, в това число и СРДНСК, вярвам, че то е широко споделено от всички здравомислещи и що-годе осведомени хора в съвременната бг реалност. Писах тук с надеждата да получа съвети, а не неаргументирани обвинения и обиди!
yolanta
Младши потребител

Мнениеот anserk » 09 Юни 2010, 18:55

Уважаема @yolanta, това е един от най толерантните ми коментари. Не разбрах от какво сте се засегнала :roll:
Положих усилия, за да не ви улича в некоректно и противоречиво поднесени от вас факти, което се забелязва още в заглавието на темата.
Нека само да споделя:
yolanta написа:Адвокатът на противника ми се опитва да събори разрешението за строеж заради "незаконен строеж в част от обекта" - а именно в таванското помещение,

yolanta написа:В мотивите на РДНСК се споменава капандурата като новоизградена, подмяна на керемидите - това с керемидите е истина, покривът течеше и ги смених с нови за моя сметка, банята, която навлизала в дневната, премахване на носещи зидове, увеличаване на натоварванията, нарушаване на фасадата и пробиване на отвор между апартамента и таванското помещение.

yolanta написа:Опитвам се да докажа очебийния факт, че таванът и апартаментът са функционално и пространствено автономни - дели ги плочата м/у жилищен и тавански етаж.Код 500 за жилище и Код 670 за таван/мазе ....

За това - без коментар :roll:
За останалите на ...брой - няма смисъл!
anserk
Активен потребител

Мнениеот yolanta » 09 Юни 2010, 19:54

И стигнахте до заключението, че съм притеснена, защото съм обединила таван с апартамент?
Адвокатът на отсрещната страна носи вода от 5 кладенеца, за да подплати някак позицията на доверениците си. Мотивите на РДНСК са дословни заемки от жалбата на съседа - в тях се твърди и че банята навлиза в дневната, и че съм бутнала носещи стени... На два пъти (2 различни вещи лица) оглеждаха и снимаха апартамента именно защото от строителен контрол не си направиха труда да дойдат и да погледнат за какво иде реч преди да отменят РС - мисля, че в няколко поста изтъкнах както това обстоятелство, така и фактът, че ОТВОР В ПЛОЧАТА НЯМА, ДОКАЗАН ФАКТ. Опитвам се да отстоя автономността на 2те помещения не по друга причина, а защото с кошаревски свидетели съседът ми е в състояние да докаже, че капандурата е правена завчера. А оттам до непрестанните проверки дали пък утре няма да пробия отвор и така да превърна ремонта на апартамента си в незаконен строеж е една крачка. Нямате ИДЕЯ за злобата и амбицията на противника ми. А що се отнася до толерантността, не искам да мисля какви са другите Ви коментари, но приемам, че епистоларният Ви стил е по-самобитен :)
yolanta
Младши потребител

Мнениеот probcho » 09 Юни 2010, 20:55

.
Последна промяна probcho на 17 Окт 2010, 19:08, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация