начало

Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност

План на бивш земеделски имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

План на бивш земеделски имот

Мнениеот katinanik » 03 Юни 2010, 11:38

Каква е процедурата по възстановяне правото на собственост в/у бивша земеделска земя, поподаща в строителните граници на града, и за която:
1. През 1993 г. има отказ за възстановяване с мотива `поради липса на пълна кадастрална карта и невъзможност да се разграничат имотите`
2. През 1994 г. Общинската администрация призовава наследниците да се явят в местността за да се извърши заснемане на имотите и нанасянето им в кадастър. Баща ми присъства на измерването, и на гърба на писмото от общината си прави скица на ръка, като е отбелязал съседите и измерените метри. Твърди, че по време на заснемането не са му дали никакъв документ, който да документира заснетото, както и присъствието му там.
3. Сега правим постъпки да си възстановим собствеността, и се оказва, че така посочения от баща ми имот, на който и тогава и сега личат границите, не фигурира в действащия план на града (за въпросния град няма кадастрална карта), не е обособен. /Пояснения за имота – касае се за 1,8 дка , част от цяла нива 7 дка, за която има разделителен протокол от 1958г. / Та –Вместо това в плана на техническата служба на общината са очертани границите на бившата цяла нива. И в тези граници нашия имот въобще не попада, а си отстои на около 300 м. и повече встрани, в границите на имот, а може би даже на два различни имота на други собственици според плана на техн. служба . Записът за собствениците на общия 7 дка имот в разписния лист също не е коректен – записани са само наследодателя на баща ми и още един от съсобствениците, също притежаващ 1,8 дка от разделената 7 дка-овата нива, останалите двама – изобщо не фигурират.

Публикувам тук питането си, защото се интересувам как се разплитат неяснотиите и грешките в техн. служба, от къде се тръгва или по кой път се върви. А не относно дейностите в ОСЗГ, приемника на поземлените комисии.
katinanik
Нов потребител

Re: План на бивш земеделски имот

Мнениеот julyanvonemona » 03 Юни 2010, 16:59

Уважаеми г-н katinanik, от малкото конкретни неща които стават ясниот питането Ви става въпрос за влязла в регулация бивша обща нива, която според както твърдите е разпределена по между ви и границите си са личащи на самото място.
стоят следните въпроси:
1.Тази нива ви е възстановена по ЗСПЗЗ и в последствие е влязла в регулация и ако е такаколко време след регулацията всеки от вас съсаобствениците е ползвал "своя" имот или;
Тя ви е възстановена при вече влязъл в сила ПУП в чертите на урегулираната територия?
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 03 Юни 2010, 17:37

Става ясно, че става въпрос за нива, но не и че същата е влязла в регулация, или че за територията има какъвто и да е план освен КВС.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 04 Юни 2010, 09:47

Дето вика Melly "да хвърлим малко боб"!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот katinanik » 04 Юни 2010, 13:07

Сърдечно благодаря на отзовалите се за отделеното време и направените коментари!

ЮлианОтЕмона- поставените от Вас въпроси въобще не стоят.
Предполагах, че става ясно че изобщо НЕ НИ Е ВЪЗСТАНОВЕНА собствеността, след като питам за „процедурата по възстановяне правото на собственост” и след това съм написала „3. Сега правим постъпки да си възстановим собствеността” .
Останалото е така (отчасти) - става въпрос САМО за 1,8 дка от обща бивша нива, влязла в регулация (разбира се ако „ в регулация” е еднозначно с „ попадаща в строителните граници на града” )

МагьосникътОтОз - За територията има едно графично изображение (графичните изображения обикновено си наричат „карти”, но аз не използвам този термин, защото това не е кадастрална карта по смисъла на ЗКИР, и не се поддържа от Служба към АГКК. А от Техническата служба на общината. Там му викат „ Действащ план на града” – затова и така го написах в първия си пост.) Та въпросната `графика` представлява 2в1 – все едно има два слоя, на единия от който са бившите земеделски имоти, а на другия – УПИ-та, улици, места предвидени за озеленяване.
Питах гугъл какво е КВС. Не ще и КВС да е наличното за територията, защото не е изготвено, одобрено, и не трябва да се поддържа от ОСЗГ. А пак от Техническата служба на общината. Писмото от 1994 г е от Общинската администрация, не от ПК тогава, а сега ОСЗГ.
katinanik
Нов потребител

Мнениеот katinanik » 04 Юни 2010, 13:17

PS Ако изглежда, че избягвам конкретика, то е защото не мисля, че тук е мястото за конкретизиране, и поради това задавам принципен въпрос - каква е процедурата за отстраняване на грешките. Не омаловажавам ничии труд, и не разчитам тук да намеря решение какво конкретно да направя точно аз, по скоро си представям това да стане в разговор `офлайн` с някого от тук, когото този случай е заинтригувал, и чиито коментари ми звучат разбираемо или с когото мога да намеря общ език (защото считам че и аз като страна трябва да съм активна) - абе нещо като кастинг за адвокат :D - както искате го начерете, но аз не влагам нищо обидно, или подценяващо никого, в това.. :roll:

още веднъж - благодаря
katinanik
Нов потребител

Мнениеот magodeoz » 04 Юни 2010, 14:26

Това, дето му викате 2 в 1, всъщност би трябвало да е 3 в 1 - КВС (не се заблуждавайте от наименованието - не всички имоти в КВС са възстановени на правоимащите собственици), кадастър и регулация. "В строителните граници на града" като понятие не е тъждествено на "в границите на действащ регулационен план". Регулационният план се изработва върху кадастрална основа, която се одобрява заедно с одобряването на плана. Оттам насетне кадастърът се актуализира, но си остава неодобрен дотогава, докато не се одобри отделно или заедно с ново изменение на регулацията. Планът, който описвате, най - вероятно е някакъв вид сравнителен план. Вижте по кой от трите плана имотът Ви е коректно описан съгласно документите за собственост (или по онези документи, в съответствие с които искате да възстановите собствеността). Ако и в трите случая няма съвпадение - започнете със земеделския кадастър (КВС). Намерете фирмата, който го поддържа, и поискайте да ви "отделят" дяла от "общата нива" съобразно разделителния протокол от 1958 г. с нов идентификатор. После сравнете резултата с картинката в действащия ПР. Ако има разлика - искайте поправка / попълване на кадастралната основа към действащия ПР. Това става чрез общината, като актът се подписва и от съседите. След попълването на кадастралната основа може да искате изменение на действащия ПР, за да поставите регулационните линии в съответствие с имотните граници. Ако по пътя се стигне до спор за собственост - първо се решава в съда. По общи приказки и без конкретика - толкоз.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот katinanik » 08 Юни 2010, 16:09

вълшебнико, приятно съм изненадана, че направихте опит да вникнете в проблема по моите, съвсем ясни за мен и догатки за четящите, писания :D
magodeoz написа: ...няма съвпадение - започнете със земеделския кадастър (КВС). Намерете фирмата, който го поддържа, и поискайте да ви "отделят" дяла от "общата нива" съобразно разделителния протокол от 1958 г. с нов идентификатор.

Това беше първото място, което посетих. Отговорът им - ние нямаме данни и не отговаряме за имоти в строителните границите на града. Бяха достатъчно любезни да ми покажат тяхната карта - там фигурират сегашните земеделски имоти + едно бяло петно в центъра на картата им- `градската част` в която подада нашия имот- някога земеделска нива, а сега `урбанизирана` и почти на границата с имотите, понястоящем със статут `земеделски`. И за която `градска част` се грижи общината. тоест - всички пътища водят към ...техническата служба. и към попълване/поправяне?! на кадастралната основа, ако правилно съм разбрала Вашите достатъчно точни обяснения.

magodeoz написа:Ако по пътя се стигне до спор за собственост - първо се решава в съда.

точно това ще се случи! въпросът е `защо`,`кого`и `как`

ако не съм успяла да Ви изпратя лично съобщение, и ако Ви се занимава, разбира се, свържете се с мен на katinanik@abv.bg
katinanik
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 08 Юни 2010, 16:43

magodeoz, както и предположих въпроса се отнася до вече урегулирана територия. Второто предположение което правя сега е че става въпрос за непопълнен кадастър за урегулирана територия за която няма влязла в сила Кадастрална каярта(КК) в този случай съветвам katinanik да поиска попълване на кадастралния план по §4 от ПРЗ на ЗКИР - по реда на наредбата по чл.31 от същия закон. Разбира се и там има тънкости във връзка с обособилите се владения по личащите на самата местност материализирани граници. На вероятното твърдение на общинарските власти, че вашият имот не е там където Вие знаете има обжалвания. Не е изключено да се стигне и до съдебно производство за доказване на собственост - в случай, че общината твърди че вашите имоти са общински или да бъде противопоставено твърдението на трети страни че имота не е Ваш
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот katinanik » 08 Юни 2010, 17:15

благодаря и на Вас, архитекта :wink:
стана ми ясно, че става въпрос за грешно попълнен кадастър.
нямащ нищо общо със заснемането през 1994 , но което са присъствали собствениците във въпросната местност, всеки застанал си на мястото на своя си имот, и без да спорят и се бият за граници /поне баща ми и двамата му съседи от ляво и дясно. другите две граници са път и дере/
katinanik
Нов потребител

Назад към Строителство и регулация